Προστατευόμενες περιοχές της Ηλείας – Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι

 

Οι υγρότοποι είναι περιοχές με αξιόλογα υδάτινα αποθέματα, χώροι με υψηλή φυσική παραγωγικότητα και έχουν τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη ζωή στον πλανήτη μας ανυπολόγιστη αξία.
Έχουμε την τύχη να υπάρχει στην περιοχή μας ένας τέτοιος υγρότοπος, η Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, που μαζί με το παραθαλάσσιο δάσος της Στροφυλιάς, προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.
Η γνωριμία των μαθητών της περιοχής με τον υγρότοπο αυτό και η ευαισθητοποίηση τους σε θέματα προστασίας και σωστής διαχείρισης της γύρω περιοχής, είναι αναγκαία και απαραίτητη αν λάβουμε υπόψη και τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων για την «κακοποίηση» της περιοχής.
Η γνώση είναι δύναμη και σε αυτή την περίπτωση και η ενασχόληση μαθητών της περιοχής με το θέμα αυτό, θα μπορούσε να εμπλέξει και τις οικογένειές τους στο ζήτημα της προσεκτικής και συνετής διαχείρισης περιοχών με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, όπως είναι το Κοτύχι.

Το σχολικό έτος 2009-10, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας, υλοποίησαν Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με θέμα: Προστατευόμενες περιοχές της Ηλείας: Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι

Ασχοληθήκαμε  με θέματα όπως:
•    Τι είναι οι υγρότοποι
•    Η οικολογική αξία των υγροτότων
•    Από τι απειλούνται οι υγρότοποι
•    Η Συνθήκη Ραμσάρ
•    Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι: Γνωριμία και οφέλη για την περιοχή
•    Από τι κινδυνεύει η λιμνοθάλασσα Κοτύχι και γιατί πρέπει να προστατευθεί
•    Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε ώστε να συμβάλλουμε ενεργά στη προστασία του Κοτυχίου

Επίσης, επισκεφθήκαμε τη λιμνοθάλασσα και είδαμε από κοντά πόσο ομορφαίνει την περιοχή μας αλλά και μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Με τις φωτογραφίες από την περιοχή, φτιάξαμε δύο μικρά βίντεο ( Κοτύχι: Ένας πολύτιμος υγρότοπος και Η επίσκεψή μας στο Κοτύχι) και ολοκληρώσαμε την εργασία μας για το πολύτιμο αυτό οικοσύστημα.

Φωτογραφίες από την λιμνοθάλασσα Κοτύχι μπορείτε να δείτε στη Συλλογή φωτογραφιών του σχολείου μας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/862

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση