Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

UN-flag

“Ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες που δικαιούνται όλα τα ανθρώπινα όντα, για τα οποία συχνά πιστεύεται ίτι παριλαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης και στην ισότητα έναντι του νόμου”.

Το 1945, μετά το τέλος του πιο φρικτού πολέμου, του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, τα έθνη αποφάσισαν να σχηματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη για να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη και να αποτρέψουν καταστάσεις σαν αυτές που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δημιούργησαν ένα έγγραφο, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο υπήρχαν τα 30 βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με την Ελεονόρ Ρούσβελτ να ηγείται  της επιτροπής.

Δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι άνθρωποι ξέρουν τα δικαιώματά τους και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται πάντα σεβαστά. Το 1948, όταν υιοθετήθηκε η Διακήρυξη, μόνο 58 χώρες ανήκαν στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σήμερα υπάρχουν 192 κράτη μέλη.

Η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 1948.

(Πηγή: Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεθνώς)

Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιωτόπουλου Γιώργου για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/844

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση