Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Η Κυριακή των Βαΐων
 
 
Η Κυριακή των Βαΐων είναι η πρώτη μέρα της Μ. Εβδομάδας και είναι αφιερωμένη στην  είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.
Ο λαός έχοντας μάθει για τα θαύματά του  τον υποδέχθηκε σαν βασιλιά, στρώνοντας κλαδιά φοινίκων (βάγια στα εβραϊκά) στους δρόμους  και τραγουδούσαν: «Ωσαννά  ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ» (Ιωάν.12:13)
Από τα βάγια, πήρε το όνομά της η ημέρα αυτή και όλες οι εκκλησίες στολίζονται με αυτά. Επίσης,  οι ιερείς  μοιράζουν στους πιστούς ματσάκια με βάγια, δεντρολίβανο και βιολέτες σε ανάμνηση της θερμής υποδοχής  στην Ιερουσαλήμ.
Οι πιστοί διατηρούν όλο το χρόνο στο εικονοστάσι τα λουλούδια αυτά γιατί πιστεύουν ότι έχουν θεραπευτικές και αποτρεπτικές για το κακό ιδιότητες.

 

Μ. Τετάρτη
Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης τελείται στις εκκλησίες το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου. Διαβάζονται 7 Ευαγγέλια και 7 Ευχές και ευλογείται το λάδι με το οποίο  ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, το σαγόνι, τα μάγουλα και τις παλάμες. Κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου, ο ιερέας ανάβει ένα κερί για κάθε Ευαγγέλιο που διαβάζει. Το ίδιο συνηθίζουν να κάνουν και οι πιστοί.
Οι γυναίκες πηγαίνουν στο Ευχέλαιο μια σουπιέρα με αλεύρι στην οποία στερεώνουν 3 κεριά και τα καίνε κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου. Με το αλεύρι αυτό που έχει ευλογηθεί φτιάχνουν την άλλη μέρα τα πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια.
 
Μ. Πέμπτη
 
Τη Μεγάλη Πέμπτη διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο βγαίνει ο Εσταυρωμένος. Μετά την τελετουργία της Σταύρωσης, γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου με λουλούδια,  μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.  Είναι έθιμο να μένουν οι γυναίκες στην εκκλησία και να τραγουδούν παραδοσιακά μοιρολόγια.
Τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά της Λαμπρής.
 
Μ. Παρασκευή
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, γίνεται στους ναούς η ακολουθία της Αποκαθήλωσης του Ιησού από το Σταυρό. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης ή του χωριού. Οι πιστοί κρατάνε αναμμένες λαμπάδες ή μικρά φαναράκια τα παιδιά και  στα παράθυρα των σπιτιών υπάρχουν αναμμένα κεριά.
Κάποιες νοικοκυρές στρώνουν έξω από το σπίτι τους λευκά σεντόνια γεμάτα με λουλούδια για να περάσει από πάνω ο Επιτάφιος και να ευλογηθεί η οικογένειά τους.
Σε όλη τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, οι ιερείς ψάλλουν τους πένθιμους ύμνους της ημέρας αυτής.
Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού.  Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν πένθιμα όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η νηστεία είναι πολύ αυστηρή και δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι.
 
 
M.Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα,  οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες κρατώντας λευκές λαμπάδες, τις οποίες ανάβουν με το «Άγιο φως», που μοιράζει ο ιερέας. Όταν ο τελευταίος ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» οι πιστοί ανταλλάσσουν ευχές και το λεγόμενο «φιλί της Αγάπης».
Με το «Άγιο φως» συνηθίζουν να σταυρώνουν το ανώφλι της εξώπορτας των σπιτιών τρεις φορές για καλή τύχη. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι ανάβουν με αυτό το καντήλι στο εικονοστάσι.
Κατόπιν κάθονται γύρω από το γιορτινά στρωμένο τραπέζι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά και να γευματίσουν με την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Κυριακή του Πάσχα
Είναι η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής.  Από νωρίς το πρωί ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται στη σούβλα ενώ γύρω απο το εορταστικό τραπέζι γλεντούν οικογένεια και φίλοι με τραγούδια και χορό.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/424

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση