Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2026, στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, η ομάδα EPAS του σχολείου μας συνδιοργάνωσε με τρία ακόμα σχολεία της Ηλείας, εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή της σχολικής και τοπικής κοινότητας γύρω από τις αρχές, τις αξίες, τους θεσμούς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, του Πρότυπου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και του ΓΕ.Λ Βουνάργου, παρουσιάζοντας δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενεργό πολιτειότητα, το περιβάλλον, την κλιματική κρίση και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθημερινότητα των πολιτών, μέσα από βιωματικές και διαδραστικές δράσεις. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος-Ψυχολόγος και Υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής Πύργου και ο κ. Βασίλειος Φάμελος-Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Πύργου.
Την προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παιδείας, της συνεργασίας και της ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά στήριξαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, κ. Νικόλαος Κοροβέσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Θεώνη Γεωργοπούλου και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ήλιδας Γιώργος Κράλλης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Πύργου Έλενα Μπαγιώργου, η κα Σοφία Κουζούλη (Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας), η κα Μαρία Μπίρμπα (Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών), ο κ. Παναγιώτης Ανδρουτσόπουλος (Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής).
Χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Ηλείας, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος η κα. Διονυσία Αυγερινοπούλου και ο κ. Διονύσιος Καλαματιανός. Τον κ. Μιχάλη Κατρίνη (Βουλευτή Ηλείας) εκπροσώπησε ο συνεργάτης του κ. Σοφιανός. Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε η κα Γεωργία Νικολετσέα (Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης).
Βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς απέστειλαν οι Ευρωβουλευτές κ. Δημήτριος Τσιόδρας, ο κ. Νικόλαος Φαραντούρης και η κα Ελεωνόρα Μελέτη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συνδέθηκε ζωντανά η Ευρωβουλευτής κα Έλενα Κουντουρά και μίλησε στα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στα δύο φύλα. Έθιξε το θέμα της έμφυλης βίας και συμβούλευσε τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, να προσέχουν τη συμπεριφορά τους και να σκέφτονται πριν κάνουν οτιδήποτε. Την ομιλία της κας Κουντουρά παρακολούθησαν διαδικτυακά, το ΓΕ.Λ Δοξάτου Δράμας και το Ωνάσειο ΓΕ.Λ Αχαρνών.
Οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων, παρουσίασαν το νομοθετικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Επίσης, παρουσίασαν το πως η Ε.Ε επηρεάζει την καθημερινή ζωή μας και ποια έργα στην Ηλεία έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Στο τέλος της εκδήλωσης, κάθε σχολείο παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Στο διάλειμμα, οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα, είχαν την ευκαιρία να παίξουν κουίζ σχετικά με τη λειτουργία του Ε.Κ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κλιματική αλλαγή και την Πράσινη Συμφωνία, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα κεράσματα που είχε φέρει κάθε σχολείο. Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και έκθεση με αφίσες και infographic που είχαν φέρει οι μαθητές από το infopoint το κάθε σχολείου.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές του ΠΕΠΑΛ Αμαλιάδας, παρουσίασαν ένα χορευτικό δρώμενο, παρασύροντας στον κύκλο και τους συμμαθητές τους από τα άλλα σχολεία: “Ας κρατήσουν οι χοροί” με τη φωνή του Διονύση Σαββόπουλου, στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Σε ένα ζεστό και ευχάριστο κλίμα, οι μαθητές αντάλλαξαν εμπειρίες, ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν την Ε.Ε και τη λειτουργία του Ε.Κ και ο κύκλος των δράσεων έκλεισε για αυτή τη χρονιά, με την ελπίδα ότι και τον επόμενο χρόνο θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν αυτό το ταξίδι στις ευρωπαϊκές αξίες.
Δείτε σχετικά δημοσιεύματα στον Τοπικό Τύπο της Ηλείας:
Πύργος: Το Ευρωπαϊκό ταξίδι τεσσάρων σχολείων ολοκληρώθηκε με γνώσεις και εμπειρίες – Ηλεία Live
Ο φυλλομετρητής σας δεν υποστηρίζει προβολή PDF. Κατεβάστε το αρχείο PDF.

























