Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, οι μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ και Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον δημοσιογράφο και ιστορικό μελετητή Ηλία Μπιτσάνη για το σταφιδικό ζήτημα που απασχόλησε την Ελλάδα στο τέλος του 19ου αιώνα. Η συνάντηση αυτή είχε το χαρακτήρα βιωματικού εργαστηρίου και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Προσανατολισμού και στο πλαίσιο της δράσης: Εκεί που η ιστορία παραμένει….οι θύμησες θα επιστρέφουν… «Τα σταφιδικά χρόνια»
Ο Ηλίας Μπιτσάνης κατάγεται από τη Μεσσηνία. Γεννήθηκε στη Μεσσήνη και τελείωσε εκεί το γυμνάσιο. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Σήμερα ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Καλαμάτα. Είναι αρχισυντάκτης της τοπικής ημερήσιας εφημερίδας ΄΄Ελευθερία΄΄.
Έχει ασχοληθεί αρκετά με θέματα σχετικά με την ιστορία, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και τη γεωργική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του σταφιδικού ζητήματος που αναφέρεται στην κρίση παραγωγής και εμπορίας της σταφίδας στην Ελλάδα (κυρίως κατά τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα) και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική ιστορία της χώρας μας.
Οι μαθητές ρώτησαν τον κ. Μπιτσάνη σχετικά με τη μεγάλη σημασία της σταφίδας στην οικονομική ζωή της Πελοποννήσου αφού για αρκετά χρόνια ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος αλλά και για τις επιπτώσεις που είχε η μονοκαλλιέργεια στην μετέπειτα κρίση. Η σταφιδική κρίση οδήγησε σε μαζική φτώχεια τον αγροτικό πληθυσμό και το φαινόμενο αυτό περιορίστηκε με την υπερπόντια μετανάστευση, η οποία τη εποχή εκείνη πήρε μεγάλες διαστάσεις, κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έτσι εκτονώθηκαν οι κοινωνικές εντάσεις και πολύ γρήγορα ενισχύθηκε η οικονομία της υπαίθρου μέσω των πολύ σημαντικών εμβασμάτων των μεταναστών. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων από το κράτος για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως ήταν τα «σταφιδικά δάνεια» αλλά και οι πολιτικές απορρόφησης της παραγωγής και οι εξεγέρσεις των αγροτών.
Στο τέλος της διαδικτυακής συνάντησης οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Ηλία Μπιτσάνη για το χρόνο του και για την πολύτιμη βοήθειά του στην επίπονη προσπάθειά τους να κατανοήσουν σε βάθος την Ιστορία Ανθρωπιστικών Σπουδών στην οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά.