Κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου, γιορτάζεται στα Καβάσιλα-Ηλείας ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας. Το προηγούμενο βράδυ στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη σε αυτόν, συγκεντρώνονται πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Καβασίλων, για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τον εσπερινό.
Ανήμερα της γιορτής, στο γήπεδο που βρίσκεται πίσω από το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου, έχει καθιερωθεί να αναβιώνει το έθιμο της κουλούρας. Παιδιά του Νηπιαγωγίου, του Δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου Καβασίλων παίρνουν μέρος σε παιχνίδια και δραστηριότητες, όπως αγώνες δρόμου, τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, με έπαθλο μία Κουλούρα.
Στις δραστηριότητες αυτές συμμετέχουν και παιδιά από Νηπιαγωγία και σχολεία γειτονικών πόλεων και χωριών και έτσι διοργανώνεται μια ωραία εκδήλωση στην οποία διασκεδάζουν τόσο αυτοί που διαγωνίζονται όσο αυτοί που την παρακολουθούν.
Στο τέλος του διαγωνισμού, εκτός από την κουλούρα, μοιράζονται αναμνηστικά και έπαθλα στους νικητές και γλυκά σε όσους παρακολουθούν τη γιορτή αυτή.
Τις περισσότερες φορές, ιππείς και άλογα από την περιοχή, δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην όλη διοργάνωση, όπως έγινε φέτος, και με τους ”Κένταυρους” της Ανδραβίδας, αλλά και με ιππείς που δεν ανήκουν στον Όμιλο αυτό.
Φωτογραφίες από τη διοργάνωση αυτή μπορείτε να δείτε στη Συλλογή φωτογραφιών του σχολείου μας.
Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα της εφημερίδας Πρώτη για την αναβίωση του εθίμου αυτού.
Μάθετε περισσότερα για τα Καβάσιλα πατώντας εδώ.










