Τα γλυκά της Αποκριάς

Η εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα  ονομάζεται της Τυρινής (Τυροφάγου) και  στη διάρκειά της επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών  αλλά όχι η κατανάλωση κρέατος.  Έτσι οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία πριν το Πάσχα.  Αυτές τις ημέρες , στα περισσότερα σπίτια της Ηλείας παρασκευάζονται γλυκά που έχουν σαν βάση τους το γάλα όπως γαλατόπιτες και ρυζόγαλα. 

Γαλατόπιτα

??????????????????????

Υλικά

1 λίτρο γάλα

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

5 αυγά

3 βανίλιες

1/2 κουταλάκι κανέλα

Για το σιρόπι

3 φλυτζάνια ζάχαρη

2 φλυτζάνια νερό

λίγο λεμόνι και 1 φλούδα λεμονιού

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Βράζουμε το γάλα με το βούτυρο και το σιμιγδάλι μέχρι να πήξει ανακατώνοντας συνεχώς. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το γάλα και προσθέτουμε το μίγμα των αυγών και την κανέλα. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό.

 

Ρυζόγαλο

 

??????????????????????

Υλικά

1 λίτρο γάλα

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 φλυτζάνι ρύζι

2 φλυτζάνια νερό

2 κουταλιές της σούπας Άνθος Αραβοσίτου με γεύση βανίλια

Βράζουμε το ρύζι με το νερό και το γάλα με τη ζάχαρη. Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα και βράζουμε λίγο ακόμα. Τέλος προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου διαλυμένο σε λίγο νερό και ανακατώνουμε συνέχεια. Όταν πήξει η κρέμα την τοποθετούμε σε μπωλάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1141

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση