Οι μαθητές του ΓΕ.Λ Ανδραβίδας συζητούν για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2

 

Με το σύνθημα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διοργάνωσε και φέτος δράσεις ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015, εορτάζεται για 12η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες.  Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανάλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE.

Οι μαθητές του ΓΕ.Λ Ανδραβίδας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και διοργάνωσαν δράσεις ενημέρωσης και προβληματισμού σχετικά με το κρίσιμο και πολυδιάστατο θέμα της ορθής χρήσης του Διαδικτύου. Από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν φάνηκε ότι σχεδόν καθημερινά επισκέπτονται διάφορες σελίδες στο Ίντερνετ για να ακούσουν μουσική, να βρουν πληροφορίες για διάφορες εργασίες, για να ανταλλάξουν αρχεία και κυρίως για να επικοινωνήσουν μέσω των Ιστοσελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης. Συμμετέχοντας το σχολείο μας στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, αξιοποίησε το υλικό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που είχε δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και πρόβαλε αρχικά στους μαθητές την ταινία μικρού μήκους «Παντοπωλείο – Το Διαδίκτυο» και ακολούθησε σχετική συζήτηση. Επίσης, προβληματίστηκαν με τη βοήθεια του παιχνιδιού «Το βαρόμετρο των συναισθημάτων» και δύο ομάδες μαθητών δεσμεύτηκαν να αναρτήσουν στο χώρο του σχολείου τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο ώστε η ενημέρωση να έχει διάρκεια.

Στην ενημέρωση αναφέρθηκαν και τονίστηκαν σημεία όπως τα παρακάτω:

Όπως όλες οι νέες τεχνολογίες έτσι και το διαδίκτυο φέρνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας και έχει αναδειχθεί διεθνώς ως ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας, ανεύρεσης πληροφοριών και ψυχαγωγίας. Καθώς όμως, ο κυβερνοχώρος ουσιαστικά δεν έχει σύνορα, διάφορες παράνομες δραστηριότητες μπορούν να βρουν εύκολα καταφύγιο σε αυτόν και γι΄αυτό το λόγο η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο από όλες τις χώρες του κόσμου. Οι ωφέλειες από τη χρήση του διαδικτύου θα έρθουν ασφαλέστερα αν αποκτήσουμε τα εφόδια που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που πιθανόν να ανακύψουν. Τα εφόδια αυτά τα προσφέρει η εκπαίδευση και η παιδεία. Με την εκπαίδευση, ο άνθρωπος εξοικειώνεται με τη λειτουργία και τη χρήση των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, αποκτά δεξιότητες, μαθαίνει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που του προσφέρουν και να τα ελέγχει. Με την παιδεία, αποκτά γνώσεις, αναπτύσσει την κριτική του ικανότητα, βελτιώνει τα αισθητικά του κριτήρια και ενστερνίζεται ηθικές αξίες. Έτσι προστατεύεται από τον κίνδυνο να παραπληροφορηθεί και να χειραγωγηθεί.
Στην Ελλάδα η χρήση του διαδικτύου αυξάνεται συνεχώς, κυρίως ανάμεσα σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Στην πλειονότητά τους, οι Έλληνες γονείς δεν έχουν την απαιτούμενη ενημέρωση ώστε να κατευθύνουν τα παιδιά τους σε δικτυακούς τόπους με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, κατάλληλο για την ηλικία τους και παράλληλα να τα προστατεύσουν από πιθανούς κινδύνους. Η SafeLine (www.safeline.gr) συνεισφέρει στην ενημέρωση αυτή παρέχοντας στο δικτυακό της τόπο συμβουλές για ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, νέα για τις ενέργειες προστασίας, απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα και χρήσιμες διευθύνσεις άλλων δικτυακών τόπων. Μέσα από τις ιστοσελίδες της SafeLine, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ανώνυμης καταγγελίας για ύποπτο υλικό ή δραστηριότητες στο Διαδίκτυο.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

  1. Στο διαδίκτυο είναι όλοι άγνωστοι. Προσοχή στα προσωπικά στοιχεία.
  2. Μετά τη δημιουργία του προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλάξτε τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις.
  3. Να αποδέχεστε προσκλήσεις «φίλων» σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μόνο εάν τους γνωρίζετε και στο φυσικό κόσμο.
  4. Επιτρέψτε στο παιδί σας την πρόσβαση στο Διαδίκτυο αλλά ενημερώστε το για τη σωστή χρήση του και τους πιθανούς κινδύνους.
  5. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού.
  6. Προσοχή στα chatrooms. Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο.
  7. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα εθισμού επικοινωνήστε με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  που εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων «Π & A Κυριακού» και διαχειρίζεται τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15 / help@saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
  8. Προσοχή στις φωτογραφίες που ανεβάζετε. Δεν πρέπει να προδίδουν την τοποθεσία σας.
  9. Πριν τραβήξετε φωτογραφία κάποιου με το κινητό σας, ζητήστε πρώτα την άδειά του.
  10. Αγνοείστε μηνύματα που λαμβάνετε στο κινητό σας από αγνώστους.
  11. Προσέξτε σε ποιόν δίνετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
  12. Να έχετε πάντα το κινητό σας υπό την επίβλεψή σας.
  13. Αν κάποιος σας ενοχλεί μέσω κινητού τηλεφώνου ή δεχθείτε προσβλητικό μήνυμα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή κάποιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο σας φαίνεται  ύποπτο,  καταγγείλτε το στην ιστοσελίδαwww.safeline.gr/reportή στείλτε μήνυμα στο report@safeline.gr
  14.  Μην ξεχνάτε ότι η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται εποικοδομητικά.

 

Επίσης, με Δελτία Τύπου που απέστειλαν στον τοπικό τύπο προσπάθησαν να ενημερώσουν και να  προβληματίσουν και άλλους συμπολίτες μας για το πολυδιάστατο αυτό θέμα:

Ενημέρωση – Ημερήσια εφημερίδα Ηλείας   (Δημοσίευση: Τρίτη 10/2/15)

Amaliada News   (Δημοσίευση: Τρίτη 10/2/15)

Ηλεία – Οικονομία  (Δημοσίευση Τετάρτη 11/2/15)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1117

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση