“Επιμένουμε…Ηλειακά”

DSCF4562DSCF4563

    Την Πέμπτη 5/2/15, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του ΓΕ.Λ Ανδραβίδας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τραγανό-Ηλείας, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούν με τίτλο «Επιμένουμε …Ηλειακά» και σχετίζεται με  τις επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων του κάμπου της Ηλείας, συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς Διαμαντοπούλου Μαρία, Πετροπούλου Διονυσία και Κασπίρη Αικατερίνη.

Αρχικά, επισκέφθηκαν την επιχείρηση παρασκευής τουρσιού «Ζαφειρόπουλος – Τομαράς Α.Β.Ε.Ε». Εκεί τους υποδέχτηκε ο κ. Ανδρέας Τομαράς και τους ξενάγησε στο χώρο του εργοστασίου, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας τα τελευταία 45 χρόνια.  Ο κ. Τομαράς είπε  στους μαθητές ότι το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής τουρσιού στο Τραγανό ιδρύθηκε από τον ανήσυχο, δραστήριο και διορατικό Χρήστο Καούκη, ο οποίος βιομηχανοποίησε την πιπεριά σε τουρσί το 1924.  Σήμερα η επιχείρηση του κ. Τομαρά διαθέτει όλη την παραγωγή της στην Αμερική φροντίζοντας ιδιαίτερα για την καλή ποιότητα των προϊόντων που εξάγει κάτι που φαίνεται και από τις ιδιαίτερα προσεγμένες και λειτουργικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Αμέσως μετά, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομάδα Παραγωγών «Κάμπος», που ξεκίνησε πολύ πρόσφατα και δυναμικά τη λειτουργία του αριθμώντας 170 μέλη. Τους μαθητές ξενάγησε στο χώρο του συνεταιρισμού η κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, υπεύθυνη για τη λειτουργία του, ενώ σημαντικές πληροφορίες για το συσκευαστήριο έδωσαν στους μαθητές τόσο η υπεύθυνη του οικονομικού τμήματος όσο και η γεωπόνος του συνεταιρισμού. Το συσκευαστήριο είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ενημέρωσαν τους μαθητές ότι τα κυριότερα προϊόντα που συσκευάζονται εκεί είναι πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια, καρπούζια και πεπόνια καθώς και ότι   διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Τραγανό υπάρχει και δεύτερη, επίσης πολυπληθής, ομάδα παραγωγών και σύμφωνα με την οικονομολόγο του συνεταιρισμού αυτή την τάση προωθεί τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προϊόντα που συσκευάζονται στο «Κάμπος» προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγή και γίνεται προσπάθεια από τα μέλη του για τη λειτουργία και μονάδας χυμοποίησης.

DSCF4582DSCF4589

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο του Τραγανού όπου εκεί περίμενε τους μαθητές ο κ. Βασίλειος Κασσιανός, αναπληρωτής του Δημάρχου του Δήμου Πηνειού. Ο κ. Κασσιανός   συζήτησε μαζί τους σχετικά με τις πολλές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού και έχουν συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και συμβούλεψε  τους μαθητές να ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, τους προέτρεψε να τον φροντίζουν και πάντα να έχουν ως σκοπό, αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ,  να επιστρέψουν σε αυτόν και να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν. Ο κ. Κασσιανός τόνισε τη μεγάλη συνεισφορά του Χρήστου Καούκη στο Τραγανό και ότι γι’ αυτό το λόγο φρόντισε για τη διαμόρφωση και ανάπλαση του κτήματος Καούκη ικανοποιώντας ταυτόχρονα και ένα πάγιο αίτημα των συμπολιτών του.

DSCF4595

 

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκπαιδευτική επίσκεψη υπάρχουν στη Συλλογή φωτογραφιών του σχολείου μας

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1089

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση