Στο εσωτερικό του ATLAS στο CERN

Τη Δευτέρα 29/01/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, έστω και εξ αποστάσεως και μέσω διαδικτύου τα ενδότερα του επιταχυντή ATLAS στο CERN.

Ξεναγοί μας οι Ραχήλ Μαρία Αβραμίδου και Δημήτρης Δαμιανόγλου (του Α.Π.Θ.), οι οποίοι με απλό και κατανοητό λόγο παρουσίασαν τις εγκαταστάσεις, το μέγεθος του πειράματος και τις ερευνητικές εργασίες που τελούνται, προκειμένου να απαντηθούν μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τη Φυσική αλλά και ευρύτερα την ανθρωπότητα από την απαρχή της, αναζητώντας τις αρχές του Σύμπαντος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά στην ελληνική συμβολή στο ATLAS, η οποία τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, όσο και από πλευράς σχεδιασμού και κατασκευής εργαστηριακών οργάνων, μόνον ως αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ευχαριστούμε την Ευγενία Τσιτοπούλου – Χριστοδουλίδη για την τιμητική πρόσκληση στην παρουσίαση αυτή.

Όπως ανέφερε και ο Δημήτρης Δαμιανόγλου τα μέλη του Ομίλου μας, όπως και των υπολοίπων λίγων σχολείων που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ανήκουν πλέον σε μια “ευνοημένη” μικρή ομάδα, που είχε την τύχη να “περπατήσει” και να μυηθεί στα ενδότερα ενός πειράματος, που αυτή τη στιγμή αποτελεί κυριολεκτικά την αιχμή της έρευνας παγκοσμίως.

atlas 1 atlas 2 atlas 3 atlas 4

 

Κατηγορίες: 2023-2024, Καινοτόμες Δράσεις, ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.