Το Πειραματικό Σχολείο (Γυμνάσιο – Λύκειο) προέρχεται από τη μετατροπή του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου σε Πειραματικό (1566/1985 και Δ4/484/18-6-1986). Σημειωτέον ότι το Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο κτίστηκαν στο κτήμα ιδιοκτησίας κληροδοτήματος Πελοπίδα Σταθακοπούλου προς το Σχολικό Ταμείο Προτύπου Γυμνασίου Πατρών και της οικείας Σχολικής Εφορίας (ΦΕΚ 665/01-07-1974).
Το Σχολείο μας είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Πατρών με την υπ. αριθμ. 1008/15.7.2011 απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Επόπτη Πειραματικών Σχολείων κ. Σήφη Μπουζάκη, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Aπό ιδρύσεώς του υποστήριζε το στόχο της αριστείας. Την τελευταία πενταετία και όχι μόνο έχει να αποδείξει εξαιρετικές επιδόσεις των μαθητών του σχολείου τόσο σε επίπεδο σχολικών μονάδων σε πανελλήνιο επίπεδο, επίπεδο περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και νομού Αχαΐας, όσο και σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Πειραματικά Λύκεια όλης της Ελλάδας. Το στοιχείο αυτό έχει δημοσιευτεί επανειλημμένα στον τύπο όπως επίσης αποδεικνύεται και από έρευνα του σχολείου μας που βασίζεται σε στοιχεία του Υπουργείου Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Το σχ. έτος 2009-2010 ο μαθητής του σχολείου μας Δεληγιάννης Παρασκευάς ήταν ο μαθητής με το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης πανελληνίως. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το χάλκινο μετάλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας!
Σε δημοσιεύματα του τύπου στις 21.07.2010 αναφέρονται τα εξής:
Σάρωσαν οι Ελληνες μαθητές στη 21η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας! Η ελληνική αποστολή επέστρεψε από τη Νότια Κορέα, όπου πραγματοποιήθηκε ο φετινός διαγωνισμός, έχοντας στις αποσκευές της όχι ένα, αλλά δύο χάλκινα μετάλλια.
Στην έκτη κατά σειρά συμμετοχή της στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας η χώρα μας κατάφερε να πετύχει τη μεγαλύτερη έως σήμερα διάκρισή της, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις που σημείωσαν οι τέσσερις μαθητές της Γ’ Λυκείου που την εκπροσώπησαν. Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν ο Παρασκευάς Δεληγιάννης από το Πειραματικό Λύκειο Πάτρας και ο Νίκος Ιγνατιάδης από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος, ενώ πολύ κοντά στην κατάκτηση μεταλλίου βρέθηκαν η Ευαγγελία Κουκάκη από το 2ο Γενικό Λύκειο Σαλαμίνας και ο Δημήτρης Γιαννέλος από το Β’ Τοσίτσειο Εκάλης.
Οι τέσσερις μαθητές πήραν το εισιτήριο για την πόλη Τσανγκουόν της Νότιας Κορέας ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερα από χίλια ελληνόπουλα που συμμετείχαν στον φετινό ελληνικό διαγωνισμό Βιολογίας που διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων. Αφού έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, ρίχτηκαν και πάλι στο διάβασμα προκειμένου να προετοιμαστούν για την Ολυμπιάδα. Παρ’ ότι ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα σκληρός, αφού συνολικά συμμετείχαν 233 νέοι από 60 χώρες, οι Ελληνες μαθητές κατάφεραν να αποσπάσουν δύο μετάλλια και να αφήσουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
«Ηξερα ότι έχω προετοιμαστεί, αλλά μάλλον δεν περίμενα ότι θα πάρω κάποιο μετάλλιο» δήλωσε ο ένας από τους δύο «Ολυμπιονίκες», ο Παρασκευάς Δεληγιάννης. Ο αριστούχος από την Πάτρα αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη Βιολογία επειδή του αρέσει, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο θα είναι φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Αυτή είναι η πρώτη του επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο και είναι βέβαιο ότι θα πετύχει, καθώς στις πανελλαδικές συγκέντρωσε 19.840 μόρια! «Θέλω να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός και στα μεταπτυχιακά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το συνδυάσω με τη Βιολογία, όπως στον τομέα της Βιοπληροφορικής ή της Νανοτεχνολογίας» λέει ο ίδιος.
Η ελληνική αντιπροσωπία πανηγυρίζει για τη διάκρισή της στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας. Από αριστερά: Ανδρέας Ρούσσης, Παρασκευάς Δεληγιάννης, Δημήτρης Γιαννέλος, Ευαγγελία Κουκάκη, Νίκος Ιγνατιάδης και Δημήτρης Αρβανίτης.Kάθε χρόνο το ποσοστό των μαθητών που ο βαθμός πρόσβασης είναι άριστα είναι υπερδιπλάσιος του ποσοστού του βαθμού πρόσβασης πανελλαδικά (έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ).
Η αντικειμενικότητα της ενδοσχολικής αξιολόγησης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία βαθμού πρόσβασης και βαθμού απολυτηρίου. Για παράδειγμα ο βαθμός απολυτηρίου ‘Άριστα’ διατηρείται και στο βαθμό πρόσβασης σε σχεδόν απόλυτο ποσοστό (99%).
Μετά από έρευνα που έγινε στα δημογραφικά στοιχεία των μαθητών μας από την καθηγήτρια του σχολείου κ. Αργυροπούλου κλ. ΠΕ10, διαπιστώθηκε ότι το Πειραματικό Λύκειο Λάγγουρα είναι ένα σχολείο που ενσωματώνει μαθητές από πολλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. (Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας έδειξε ότι το 4% των μαθητών προέρχονται από χώρες όπως Αλβανία, Μολδαβία κλπ. Επίσης το 7% των γονιών τους δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση).
ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΑΘΩ & ΤΥΜΦΗΣ 1, 26226 ΠΑΤΡΑ, 2610-333808