Ρύπανση εσωτερικού χώρου και επιπτώσεις στην υγεία

Η Δρ Σάνη Δημητρουλοπούλου μας παρουσίασε την Τρίτη  23/01/2024, σε συνεργασία με το ΓΕΛ Μοχού Ηρακλείου Κρήτης, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα, τη Ρύπανση εσωτερικού χώρου και επιπτώσεις στην υγεία,  που δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα ως ένα πεδίο δυνητικής εξειδίκευσης των Φυσικών.
Η  Σάνη Δημητρουλοπούλου είναι ανώτατο στέλεχος ενός Οργανισμού με αντίστοιχο στα ελληνικά δεδομένα τον ΕΟΔΥ (αλλά με πολύ ευρύτερο αντικείμενο βέβαια και δυνατότητες/αρμοδιότητες και έρευνας) και επισκέπτρια καθηγήτρια στο University College of London.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους σχολικούς χώρους, για τους οποίους έχει γίνει πολλή δουλειά από τον Οργανισμό της και την ίδια.
Μεταξύ άλλων η κα Δημητρουλοπούλου ανέφερε ότι:
– Όπως και η αστική υπερθέρμανση, έτσι και η Ρύπανση Εσωτερικού Χώρου είναι πρόβλημα, κυρίως, των οικονομικά αδύναμων.
– Στη Βρετανία το μεγάλο πρόβλημα στα σπίτια είναι η υγρασία και η συνακόλουθη μούχλα που προξενεί σημαντικές βλάβες στην υγεία.
– Στα σπίτια των πιο εύπορων το κυρίαρχο πρόβλημα είναι το Ραδόνιο, που στην Ελλάδα θεωρείται ταμπού, ίσως λόγω της εμπειρίας του Τσερνόμπιλ.
– Προφανώς αντίδοτο στη Ρύπανση είναι ο καλός αερισμός (που είναι ολόκληρη Επιστήμη).
– Ένα σημαντικό θέμα είναι και η αξιοπιστία των μετρήσεων, που δεν είναι πάντα δεδομένη και απαιτείται χρήση οργάνων ακριβείας και βαθμονόμησή τους (ολόκληρη Επιστήμη κι αυτή).
Η κα Δημητρουλοπούλου  αποδέχθηκε την πρόσκληση για μια ιδιαίτερη ομιλία προς τους μαθητές του Προτύπου ΓΕΛ Πατρών και ευελπιστούμε να το επιτύχουμε σύντομα.
Ευχαριστούμε τη ΔΔΕ Αχαΐας και τη Διευθύντρια αυτής κα Ευγενία Πιερρή για την έμπρακτη στήριξη των προσπαθειών μας, για ένα σχολείο που προωθεί την Επιστήμη και τη γνώση.
Σανη 1 Σανη 2 Σανη 3.
Κατηγορίες: 2023-2024, Καινοτόμες Δράσεις, ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.