Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) κατέληξε στα επίσημα ονόματα που θα λάβουν τρία χημικά στοιχεία που δημιουργήθηκαν εργαστηριακά πριν από μερικά χρόνια και αναφέρονταν μέχρι σήμερα με τον ατομικό αριθμό τους. Κοπερνίκιο, ρεντγκένιο και νταρμστάντιο είναι τα τρία νέα στοιχεία.
Τα τρία νέα στοιχεία με ατομικούς αριθμούς 110, 111 και 112 έχουν πλέον την δική τους θέση, σύμβολο και όνομα στον περιοδικό πίνακα.
Το νταρμστάντιο (Ds) είναι ένα συνθετικό χημικό στοιχείο στον περιοδικό πίνακα με ατομικό αριθμό 110 και ατομικό βάρος (281) g/mol. Δημιουργήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών στην πόλη Ντάρμσταντ της Γερμανίας.
Το νταρμστάντιο δεν υπάρχει καθόλου στο περιβάλλον και η σύντομη ζωή του δε διαρκεί περισσότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αφού τα άτομα του στοιχείου διασπώνται αμέσως με εκπομπή ακτινοβολίας άλφα. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, αν απομονωθεί, θα είναι στερεό με μεταλλική λάμψη ίσως γκρίζα ή ασημένια.
Το ρεντγκένιο (Rg) έχει ατομικό αριθμό 111. Είναι συνθετικό στοιχείο και το πιο σταθερό ισότοπό του έχει διάρκεια ημιζωής 3,6 δευτερόλεπτα. Ημιζωή ονομάζεται η περίοδος της αντίδρασης της μισής ποσότητας των ενεργών αντιδρώντων, όπου η αντίδραση μπορεί να είναι χημική ή πυρηνική. Το όνομα του στοιχείου τιμά τον γερμανό φυσικό Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, «πατέρα» των ακτίνων Χ.
Το τρίτο στοιχείο ονομάστηκε κοπερνίκιο (Cp) προς τιμήν του μεγάλου αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου. Διαθέτει 112 πρωτόνια στον πυρήνα του και είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά στοιχεία, πολύ βαρύτερο από τον μόλυβδο ή το ουράνιο. Είναι εξαιρετικά ασταθές και δεν μπορεί να υπάρξει στη φύση για περισσότερο από μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Ακόμα ωστόσο περιμένουν τη βάπτισή τους τα δύο νέα μέλη του περιοδικού πίνακα με ατομικούς αριθμούς 114 και 116. Πρόκειται για τα δυο βαρύτερα στοιχεία που περιλαμβάνονται πλέον στον πίνακα και η ζωή τους είναι παραπάνω από σύντομη: «υπάρχουν» για λιγότερο από δυο δευτερόλεπτα και στη συνέχεια μετατρέπονται σε ελαφρύτερα άτομα. Για τη δημιουργία των νέων στοιχείων, οι επιστήμονες συνέκρουσαν πυρήνες ελαφρύτερων μεταξύ τους, σε επιταχυντές. Οι πυρήνες του στοιχείου 116 κρατήθηκαν στη «ζωή» μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν μετατραπούν σε πυρήνες του στοιχείου 114. Οι πυρήνες του στοιχείου 114 διήρκεσαν για περίπου μισό δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε κοπερνίκειο. Η παρουσία τους ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη, εφόσον πιστεύεται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη ακόμη βαρύτερων _ και άρα πολύ πιο σταθερών _ στοιχείων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ BLOGROLL ENAN ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ!!!