2ο μαθητικό συνέδριο ΓΕΛ Ρίου
Το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχει στο 2ο μαθητικό συνέδριο με τίτλο « Τεχνολογικά Επιτεύγματα .Διαχρονική συμβολή τους στην διαβίωση και στην ευημερία της ανθρωπότητας. Επιστημονικά δεδομένα, θέσεις, απόψεις, σκέψεις» που διεξήχθη το Σάββατο 5 Απριλίου στο φιλόξενο χώρο του ΓΕΛ Ρίου.
https://2mathitikosynedriogelrioutexnologia.weebly.com/
Οι ομάδες των μαθητών και των μαθητριών μας εργάστηκαν με ζήλο εκπονώντας τρεις διαθεματικές εργασίες προς δημοσίευση στα ψηφιακά πρακτικά του συνεδρίου και φιλοτεχνώντας τρεις παρουσιάσεις – πόστερ
- Παρένθετη μητρότητα Ιατρικό θαύμα ή Ηθική ύβρις
- Νανοτεχνολογία-Μύθος του σπηλαίου. Πώς η βαθύτερη γνώση των αισθητών πραγμάτων απελευθερώνει το δεσμώτη.
- Ανθρώπινοι νευρώνες v/s Μαθηματικών αλγορίθμων .Μια προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης.
Ευχαριστούμε την Οργανωτική Επιτροπή , και τις κ.κ. Πλώτα Δέσποινα και Ρήγα Βασιλική (υπεύθυνες του Ομίλου Μαθηματικών του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών)για την πολύτιμη σύμπραξη στην εκπόνηση της τρίτης εργασίας.
Μα πάνω από όλα ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τη συνέπεια και τη σοβαρότητα την οποία επέδειξαν σε όλη αυτήν την προσπάθεια !!
MEDMUN 2-6 APRIL 2025
37 μαθητές /τριες του Λυκείου Καστριτσίου συμμετείχαν σε συνέδριο προσομοίωσης ΟΗΕ στην MENTON της Γαλλίας.Η συμμετοχή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των ρητορικών Ομίλων του Λυκείου Καστριτσίου με υπεύθυνη καθηγήτρια τημ Κοτρώτσου Μαρία ΠΕΟ2.Στη φετινη χρονιά ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ συνεργάτες και συνοδοί ήταν οι :Κυρίτση Ευγενία ΠΕΟ2 και Φραντζή Παναγιώτα ΠΕΟ4.Είχαμε την τιμή και την χαρά να συμπράξουμε (για μια ακόμη φορά)με το Λύκειο του Πειραματικού του Πανεπιστημίου Πατρών ,τον δικό τους όμιλο και να απολαυσουμε αυτήν την δυνατή εμπειρία με δύο καταπληκτικές συναδέλφους -σημαντικούς αρωγούς και σε αυτή μας την προσπάθεια:(Σοφία Μητρούλια και Κρίθη Μαρία ) και 10…ακόμη καταπληκτικότερους μαθητές /τριες του Πειραματικού.
Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις επιτροπές και τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν τα παιδιά :
1.WHO (World Health Organization):Topic1:Antimicrobial Resistance: Global Efforts through Unified Surveillance Systems.Topic2:Integrating Mental Health Services in Refugee Camps and Post-Conflict Recovery: Addressing Trauma and PTSD.
2.RED HORIZON (Chinese Invasion to Taiwan)
The relationship between China and Taiwan has been strained in recent years. The focus of this crisis theme is to analyze how this situation may develop, update the participants of MEDMUN about the current issues in this area, and explore potential solutions.
3.UN WOMEN : α.Ensuring Sexual and Reproductive Health Rights (SRHR) for Women in Crisis Zones
β.Combatting the Surge of Domestic Violence and Gender-Based Crimes in Greece
4.DISEC α.Τhe question of the use of Artificial Intelligence in the Israeli- Palestinian conflict as a tool for National Security
β.Promoting Peace and Stability in Yemen through Disarmament and Comprehensive Humanitarian Action
5.ICJ (international court of justice)Hostage-taking of US diplomatic staff (US-Iran hostage crisis) in the aftermath of the 1979 revolution in Iran.
6.International press room:Journalistic responsibility in crisis situations: the spread of information/ misinformation.
και…το πιο “επεισοδιακό” committee : ΗΑRRY POTTER The Statut of Secrecy.The magical world of Harry Potter, where spells, creatures, and enchanted secrets hide just out of sight—until now…
Chaos erupts when North West’s viral TikTok dance video accidentally captures a dragon soaring majestically over the Scottish Highlands, sending Muggles into a frenzy. Conspiracy theories flood the internet, claiming everything from alien invasions to government cover-ups, while panicked citizens stockpile supplies for an impending apocalypseT
Και μια ενδεικτική μεταφορά του κλίματος και της άποψης των παιδιών από τον μαθητή Ορέστη Καγκάδη του Α2 :
Η συμμετοχή μου στο MEDMUN 2025 ως εκπρόσωπος της Ινδονησίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ήταν μια μοναδική και ανεκτίμητη εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με μαθητές από όλο τον κόσμο, να αναπτύξω τις ικανότητές μου στην επιχειρηματολογία και τη διπλωματία, και να συμβάλω σε ουσιαστικές συζητήσεις. Το θέμα της επιτροπής μας ήταν “Integrating Mental Health Services in Refugee Camps and Post-Conflict Recovery: Addressing Trauma and PTSD”, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και επίκαιρο ζήτημα. Μέσα από τον διάλογο, εξετάσαμε τρόπους ενσωμάτωσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε περιοχές που έχουν βιώσει συγκρούσεις, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του τραύματος και της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Το MEDMUN ήταν για μένα μια εμπειρία που όχι μόνο με ενέπνευσε, αλλά και με ενίσχυσε ως παγκόσμιο πολίτη.
Πιο κάτω ακολουθούν τα λόγια του μαθητή μας Ανδριανού Ευθυμιόπουλου:
Η δράση αυτή αποτέλεσε για μένα μια αξέχαστη εμπειρία. Τόσο οι γνώσεις που έλαβα για κράτη και πολιτικές που υφίστανται εκτός της γειτονιάς μας, ο εγκλιματίσμος των παιδιών που συμμετείχαν άλλοτε σε πραγματικές συνθήκες διπλωματικών επιτροπών του ΟΗΕ και άλλοτε σε επιτροπές με πιο κωμικό χαρακτηρα, όσο και οι γνωριμίες που έκανα με συνομήλικούς μου από διαφορετικές χώρες, η προβολή των παραδόσεων μας με το να χορεψουμε παραδοσιακους και λαϊκούς χορους στο χώρο του συνεδρίου, η περιήγηση σε άλλα μέρη του εξωτερικού( Ωκεανογραφικό Μουσείο, βόλτα στη Ριβιέρα της Νίκαιας, ο χώρος όπου έλαβε χώρα η τελετή έναρξης του συνεδρίου στο Μονακό, περιήγηση στο Μιλάνο κ.α.) καθώς και η επαφή με αξιοσημειωτες προσωπικότητες της πολιτικής ειναι οι λόγοι που κάνουν το ταξίδι αυτό μια ιδιαίτερη, αξέχαστη εμπειρία.
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου 2025
Η 21η Μαρτίου, η πρώτη μέρα της Άνοιξης, όπου το φως κερδίζει το σκοτάδι και η αισιοδοξία αφήνει πίσω της το πένθος, είναι η Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης. Η ιστορία της ξεκινά από την Ελλάδα. Το 1997 ο ποιητής Μιχάλης Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να γιορτάζεται η ημέρα της Ποίησης. Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, είπε ότι η πρώτη μέρα της Άνοιξης είναι η κατάλληλη για τη γιορτή της Ποίησης. Και ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου η ημέρα να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας υλοποιήθηκε Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και έμπνευσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ1 έγραψαν και συνέγραψαν ποιήματα ιαπωνικής φόρμας χάικου με την καθοδήγηση και την εμψύχωση της εκπαιδευτικού Νίκης Μισαηλίδη και φιλοτέχνησαν Σελιδοδείκτες της Ποίησης.
Συμμετοχή στο 2ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο
Το σχολείο μας, ΓΕΛ Καστριτσίου συμμετείχε στο 2ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο, που έγινε στις 15 και 16/3/2025 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με τρεις (3) ομάδες μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών, με τα εξής θέματα:
- Τα κρυμμένα μυστικά της Ιστορίας- η περίπτωση του Αρχιμήδειου Παλίμψηστου
- Τα Μαθηματικά ….ζωγραφίζουν
- Η Επιστήμη Του Διαστήματος μέσα από Μαθηματικές Εξισώσεις
Πρόκειται για μια πολύ-επίπεδη εμπειρία που καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία, τις γνωστικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες καθώς και την εξοικείωσή τους με τα ψηφιακά εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες. Τα μαθηματικά μας ταξίδεψαν από τον καθημερινό κόσμο στον κόσμο του σύμπαντος.
Συμμετοχή των Ρητορικών Ομίλων του σχολείου μας στους διασχολικούς Ρητορικούς Αγώνες στο «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης
Οι ρητορικοί αγώνες είναι μια μοναδική ευκαιρία να καλλιεργήσουν οι μαθητές την κριτική και δημιουργική τους σκέψη ,την φαντασία,τον διάλογο . Παράλληλα τους μυούν στο ρόλο του ενεργού πολίτη, ενός πολίτη που είναι ευαισθητοποιημένος για επίκαιρα θέματα του πλανήτη.
Στο κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης από 13-16 Μαρτίου 22 μαθητές και μαθήτριες έδωσαν το παρόν και συναγωνίστηκαν με μαθητές από όλη την Ελλάδα,επιδεικνύοντας ήθος και δυναμική παρουσία! Τα αγώνισματα στα οποία έλαβαν μέρος ήταν:
- Διττοί λόγοι
- Προτρεπτικός λόγος
- Αυθόρμητος λόγος
- Εκφραστική ανάγνωση.
Η ομάδα 714 των Διττών Λογων που αποτελείται από τους :
Γιαννακοπούλου Βίβιαν
Κασπίρη Ιωάννα και
Ευθυμιόπουλο Ανδριανό
Κέρδισαν και μια νίκη στο debate!!!!
Τα θέματα στα οποία αγωνίστηκαν ήταν:
Διττοί λόγοι
- Η εισαγωγή σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στις πανελλαδικές εξετάσεις
- Η συμμετοχή στην πολιτική πρέπει να έχει ανώτατο όριο ηλικίας
- Η παραβίαση της ιδιωτικότητας μέσω της δημοσιογραφίας είναι θεμιτή για λόγους δημοσίου συμφέροντος
Οι μαθήτριες : Αυγουροπούλου Ελενα ,Γιαννακοπούλου Βίβιαν και Μελά Κάτια διαγωνίστηκαν στην εκφραστική ανάγνωση με κέιμενα του Καζαντζάκη από το «Χριστός ξανασταυρώνεται» και την «Αναφορά στον Γκρέκο»,καθώς και με απόσπασμα από το “Jony got his gun” του Donald Trumbo.
Πειστικούς προτρεπτικούς έκαναν οι μαθητές Ανδριανός Ευθυμιόπουλος ,Μπλατσής Επαμεινώνδας και Διώνη Τσίγκανου.
Δυναμική παρουσία στο debate είχαν και οι μαθητές : Καγκάδης Ορέστης
Κατια Μελά
Γαλανάκης Γιώργος ο οποίος διαγωνίστηκε και στον Αυθόρμητο λόγο.
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές!!!
Υπεύθυνη ρητορικών ομίλων :Κοτρώτσου Μαρία
Συνεργάτης (πολύτιμος): Κυρίτση Ευγενία