no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Συγγραφέας: | Ιούνιος 22, 2010
| 1 σχόλιο |

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.  Ποιοι έχουν δικαίωμα να δανείζονται από τη Σχολική Βιβλιοθήκη;
Οι μαθητές, καθηγητές και το προσωπικό του Γυμνασίου και του Λυκείου , απόφοιτοι και εξωτερικοί χρήστες κάτω από προϋποθέσεις.

2.  Τι διαθέτει η Βιβλιοθήκη; Διαθέτει ένα χώρο 90μ2, με αναγνωστήριο, , δύο συλλογές: την παλαιά της Ιωνιδείου και την νεότερη του ΕΠΕΑΕΚ, 14. 000 τίτλους και άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό.

3.  Τι εννοούμε με τη λέξη τίτλο; Το υλικό που διαθέτει η Βιβλιοθήκη περιέχει όχι μόνο βιβλία αλλά και εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, έντυπα, περιοδικά, βιντεοκασέτες, κασέτες και δίσκους ήχου, CD , CD ROM και  αρχείο μαθητικών εργασιών ταξινομημένων σε κουτιά. Όλο το υλικό είναι καταγεγραμμένο και το κάθε αντικείμενο (τεκμήριο) έχει από ένα νούμερο.

4.  Πώς μπορώ να γίνω μέλος; Συμπληρώνοντας μια αίτηση εγγραφής, ώστε να προμηθευτείτε την κάρτα μέλους η οποία και θα επιδεικνύεται σε κάθε συναλλαγή, για να μπορείτε να κάνετε χρήση του υλικού.

5.  Πόσα βιβλία μπορώ να δανειστώ και για πόσο διάστημα;  Οι μαθητές μέχρι δύο και για δεκαπέντε μέρες.  Μετά, μπορούν να ζητήσουν ανανέωση για άλλη μια εβδομάδα. Οι καθηγητές μέχρι επτά και για ένα μήνα. Μετά μπορούν να ζητήσουν ανανέωση για έναν ακόμα μήνα.

6.  Υπάρχει υλικό που δεν δανείζεται; Ναι, τα λεξικά, οι εγκυκλοπαίδειες, οι πολυτελείς τόμοι, τα παλαιά και εύθραυστα βιβλία, τα περιοδικά και το οπτικοακουστικό υλικό.

7.  Πώς μπορώ να βρω το υλικό που χρειάζομαι; Η Βιβλιοθήκη, εκτός από την βοήθεια της Υπευθύνου, διαθέτει μηχανή αναζήτησης υλικού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης μέσω διαδικτύου. Οι οδηγίες χρήσης της μηχανής είναι αναρτημένες στους Η/Υ.  Με τη βοήθεια του ταξιθετικού συμβόλου και των πινακίδων στα βιβλιοστάσια (μεταλλικές βιβλιοθήκες με ράφια)  είναι εύκολο να βρεις το που είναι ο κάθε τίτλος.

8.  Τι είναι ταξιθετικό σύμβολο; Είναι μια αυτοκόλλητη ταινία που το κάθε βιβλίο έχει στη ράχη του με στοιχεία που βοηθούν να βρεθεί η θέση του.

9.  Πού πρέπει να αφήνω τα βιβλία που χρησιμοποιώ και δε δανείζομαι; Ποτέ δεν επανατοποθετώ το βιβλίο πίσω στο ράφι. Το τοποθετώ στο ξύλινο κουτί πάνω στο κυκλικό τραπέζι. Αν το βιβλίο επανατοποθετηθεί λάθος είναι σαν να έχει χαθεί.

10.   Πώς γίνεται ο δανεισμός; Σε κάθε συναλλαγή το μέλος είναι υποχρεωμένο να επιδεικνύει την ταυτότητα του. Η νέα συλλογή του ΕΠΕΑΕΚ είναι μηχανοργανωμένη, οπότε ο δανεισμός γίνεται με τη βοήθεια του υπολογιστή, ενώ ο δανεισμός από την παλαιά συλλογή του Σχολείου χειρόγραφα.

11.   Ποια η χρήση της Βιβλιοθήκης για τους μαθητές; Οι μαθητές μέλη μπορούν να δανειστούν μέχρι 2 τίτλους, να φωτοτυπήσουν πληροφορίες, να χρησιμοποιήσουν τους ηλεκτρονικούς  υπολογιστές και το διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών για τις εργασίες τους,  να δουν video, ή ένα CD ROM με τους καθηγητές τους,  να οργανώσουν τις σχολικές τους εργασίες.

12.      Αν καταστραφεί ή χαθεί το χρεωμένο υλικό, ποια η υποχρέωσή μου; Να αντικατασταθεί, αφού δοθούν τα στοιχεία του υλικού από την Υπεύθυνη.

13.  Αν δεν τηρώ το χρόνο δανεισμού, τι επιπτώσεις έχω; Διακόπτεται το δικαίωμα χρήσης της  βιβλιοθήκης για την τρέχουσα σχολική χρονιά και καταγράφεται η ασυνέπεια στην ηλεκτρονική κάρτα μέλους .

14. Μπορώ να χρησιμοποιώ το Internet για προσωπικούς λόγους; Όχι, μόνο  για αναζήτηση πληροφοριών σε σχέση με σχολικές εργασίες. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε σελίδες προσωπικής δικτύωσης που είναι επικίνδυνες για ιούς.

15.   Μπορώ να χρησιμοποιώ το φωτοτυπικό για προσωπικούς λόγους; Όχι, μόνο για συγκεκριμένη εργασία που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Σχολείου.

16. Δίνονται πληροφορίες που αφορούν τα προσωπικά μου δεδομένα σε τρίτους; Η Βιβλιοθήκη είναι υποχρεωμένη να σέβεται τα προσωπικά δεδομένα.

17. Τι είναι το ΑΒΕΚΤ 5; Το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5 είναι σύστημα μηχανοργάνωσης της Βιβλιοθήκης που υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Στη βάση που διαθέτει υπάρχει πρόγραμμα αναζήτησης υλικού, ανάκτησης υλικού, δανεισμού, καθώς επίσης ο κατάλογος του υλικού, το αρχείο μελών και τα στατιστικά.

18. Υπάρχει υλικό που αναφέρεται στην τοπική ιστορία;  Ναι. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σχεδόν μια πλήρη σειρά από βιβλία, έντυπα, οπτικοακουστικό υλικό και εργασίες μαθητών από προγράμματα που στηρίζονται από τη Σ.Β. η οποία συνεχώς ανανεώνεται.   

κάτω από: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ
Ετικέτες:,

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες