no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ

Συγγραφέας: | 22 Ιουνίου, 2010
| 1 σχόλιο |

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ  ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

Σχολική Βιβλιοθήκη Ιωνιδείου

 

Εσωτερικός Κανονισμός

 

Στα πλαίσια της λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης, σας γνωρίζουμε τον Εσωτερικό Κανονισμό χρή­σης-δανεισμού, που απαιτείται για την ουσιαστικότερη και λειτουργικότερη συνεργασία μας.

*      1.  Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα  έως Παρασκευή από 08.30 μέχρι 14.00. Σε έκτακτες περιστάσεις μπορεί να τροποποιηθεί μετά από εισηγήσεις και συνεργασία του διευθυντή, του υπευθύνου βιβλιοθήκης και των χρηστών.

*      2.  Χρήστες της βιβλιοθήκης είναι όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας αφού προμηθευτούν την κάρτα μέλους που εκδίδεται μετά από την υποβολή αίτησης και την  καταγραφή των προσωπικών στοιχείων τους.

*      3.   Τα μέλη έχουν το δικαίωμα χρήσης του χώρου, και του υλικού της βιβλιοθήκης (αναγνωστήριο, φωτοτυπίες, δανεισμό).

*      4.   Υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στη συλλογή. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει, στα ράφια, ή μέσα από το πρόγραμμα του Η/Υ με τη βοήθεια του υπεύθυνου καθηγητή.

*      5.    Οι χρήστες αφήνουν τις τσάντες τους στην είσοδο της βιβλιοθήκης.

*      6.    Σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης (Βιβλιοστάσια -Αναγνωστήριο), τα μέλη-χρήστες τηρούν ησυχία. Δεν επιτρέπονται το κάπνισμα, κάθε είδους ποτό και τα φαγητά.

*      7.   Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη, για φωτοτυπίες, για διάβασμα στο αναγνωστήριο, για δανεισμό.

Οι χρήστες δεν επανατοποθετούν στα ράφια τα βιβλία, αλλά τα αφήνουν με τάξη στην άκρη του τραπεζιού ή σε χώρο που υποδεικνύεται από τον υπεύθυνο καθηγητή.

*     8.    Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για όλο το υλικό της εκτός από τα πληροφοριακά, τα σπάνια βιβλία, τις βιντεοκασέτες, τις κασέτες ήχου και τα τελευταία τεύχη των περιοδικών, που δίνονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό.

 

–           Ο δανεισμός γίνεται μόνο στα μέλη, σε αυτοματοποιημένο πρόγραμμα. Η/Υ.

–                    Όλα τα μέλη μαθητές μπορούν να δανειστούν μέχρι δύο (2) βιβλία συγχρόνως για δεκαπέντε ημέρες. Τα μέλη καθηγητές μπορούν να δανειστούν μέχρι επτά (7) βιβλία συγχρόνως για τριάντα ημέρες.

–           Τα βιβλία που έχουν αυξημένη ζήτηση, είναι δυνατόν να δανείζονται για τρεις μέρες, για μία μέρα ή και καθόλου, για όσο χρόνο διαρκεί η αυξημένη ζήτησή τους.

–           Όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, μία φορά για επτά ημέρες, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζητηθεί από άλλο χρήστη. Για την ανανέωση ο χρήστης υποχρεούται να φέρνει το υλικό στην βιβλιοθήκη.

     9.    Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό σε κακή κατάσταση υποχρεούται να το αντικαταστήσει ή αν αυτό δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, να καταβάλλει το αντίτιμο της τρέχουσας αξίας του.

     10.     Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμα βιβλία δεν έχουν δικαίωμα άλλου δανεισμού.

*      11.  Το δικαίωμα δανεισμού δεν μεταφέρεται σε άλλους. Ο καθένας δανείζεται για τον εαυτό του. Ο δανεισμός γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

*      12.     Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού.

*      13. Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Internet) για τα μέλη της Σ.Β. για χρόνο που καθορίζεται από την υπεύθυνη της Σ.Β. και μόνο για άντληση πηγών για τις εργασίες τους. Η πρόσβαση γίνεται  με σειρά προτεραιότητας και απαγορεύεται η πλοήγηση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως msn και Hi 5, που μπορούν να μολύνουν με ιούς τους υπολογιστές.  Η εκτύπωση γίνεται μόνον από τον Η/Υ της υπεύθυνης Σ.Β., αφού τα μέλη αντιγράψουν από το Διαδίκτυο το υλικό που επιθυμούν σε ένα αρχείο word doc, το οποίο σώζουν, στη συνέχεια,  σε προσωπική συσκευή αποθήκευσης (φλασάκι).

Η συλλογή αποτελείται από την παλαιότερη συλλογή της Ιωνιδείου  με τις άσπρες ταμπελίτσες στη ράχη του βιβλίου και τη νεότερη συλλογή του ΕΠΕΑΕΚ με τις πολύχρωμες ταμπελίτσες. Η αναζήτηση γίνεται με πρόσβαση στα ράφια ή με αναζήτηση στον Η/Υ μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.  Η συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή βοηθά την καλύτερη πρόσβαση στη συλλογή.

Η βιβλιοθήκη μας είναι ένα ζωντανό κύτταρο γνώσης. Η προσέγγισή σας στα ράφια της θα σας ανοίξει ένα παράθυρο στον πανέμορφο κόσμο της γνώσης.

 

 Η Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκη: Μαρία Πάλμου, Φιλόλογος

 

 

 

 

 

 

κάτω από: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ
Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες