ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του κ. Ανδρέα Τζάκη στο σχολείο μας αναβάλλεται, λόγω έκτακτου κωλύματος, αλλά θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Τρίτη 27/2/2024 και ώρα 13:00 με 14:00, θα επισκεφτεί το σχολείο μας ο κορυφαίος επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς και παγκοσμίου φήμης, κος Ανδρέας Τζάκης, για να μας μιλήσει για τα ιατρικά επαγγέλματα και τις μεταμοσχεύσεις. Είναι τιμή για το Σχολείο μας η επίσκεψη του «γκουρού των μεταμοσχεύσεων» όπως τον χαρακτηρίζει ο Καμίλιο Ρικόρντι.

Γεννημένος στον Πειραιά, και τριγυρνώντας στις γειτονιές του Αγίου Νικολάου, ο Ανδρέας Τζάκης είχε κάνει ήδη από την ηλικία των επτά ετών την επιλογή να γίνει γιατρός, επιβεβαιώνοντας τις Γνωστικές Θεωρίες που θέλουν ως κύριο παράγοντα διαμόρφωσης της προσωπικότητας του ανθρώπου μαζί με το γονιδίωμα και τους παράγοντες πλαισίου αυτόν της προσωπικής επιλογής. Παρατηρώντας τα καράβια που ταξίδευαν τα βράδια του Σαββάτου, μετά από έντονη πνευματική προσπάθεια, έκανε όνειρα για τη ζωή αποβλέποντας όχι στο εφικτό αλλά στο ανέφικτο. Σε αυτό το ταξίδι του καραβιού υπάρχουν πάντα δύο δρόμοι. Ο Ανδρέας Τζάκης διάλεξε εξαρχής τον δύσκολο δρόμο της πνευματικότητας, όπου ο γιατρός πέρα από επιστήμονας είναι άνθρωπος, ασκεί λειτούργημα και αποτελεί έναν μικρό θαυματοποιό.

Αυτό που ξεχωρίζει τον Ανδρέα Τζάκη από όλους τους υπολοίπους συναδέλφους του δεν είναι η επιστημοσύνη του και η πλούσια ερευνητική του δραστηριότητα, αλλά η ικανότητά του να βλέπει πέρα από αυτό που φαίνεται. Το όραμά του για το ανέφικτο είναι αυτό που τον καθιστά μοναδικό στο είδος του, η διορατικότητά του, η οξυδέρκειά του και η τόλμη του να πετύχει το ακατόρθωτο όταν το συμβατό και το δεδομένο δεν είναι του χαρακτήρα του.

Η ταπεινοφροσύνη, η γενναιότητα και το μεγαλείο του Ανδρέα Τζάκη, αυτού του ήρωα της εποχής μας, εκφράστηκε όχι μόνο ασκώντας το λειτούργημά του, αλλά αντιμετωπίζοντας την αναγνωρισιμότητά του με αξιοπρέπεια και βασικό γνώμονα τον ίδιο τον άνθρωπο και την ανάγκη του. Εξάλλου, οι σημαντικοί και αξιόλογοι άνθρωποι στη ζωή δεν περιαυτολογούν, αφού το ίδιο το έργο τους μιλά για αυτούς. Τους δίνει, όμως, την ικανοποίηση να χαίρονται με την προσφορά στον συνάνθρωπο και, ειδικά στην περίπτωση του Ανδρέα Τζάκη, να είναι περήφανοι, γιατί προσφέρουν την ίδια τη ζωή. Περιπτώσεις πολλαπλών μεταμοσχεύσεων, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία, δίνουν στον Ανδρέα το αίσθημα της δικαίωσης και της πληρότητας.

Η ενσυναίσθηση και η μετριοπάθεια είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τον κορυφαίο αυτόν επιστήμονα κι άνθρωπο, ο οποίος στο ταξίδι του για την Αμερική χώρεσε σε μια βαλίτσα τα όνειρά του και τα πραγματοποίησε. Για τον λόγο αυτό ο Ανδρέας της πόλης μας, ο Ανδρέας της καρδιάς μας, αποτελεί πρότυπο και εμπνευστής των ονείρων μας!!

Στο ταξίδι αυτό οι δυσκολίες δεν τον έκαμψαν αλλά τον πείσμωσαν και τον οδήγησαν στον δρόμο της πνευματικότητας που οφείλει να είναι κι ο προορισμός κάθε ανθρώπου.

Αγαπητέ Ανδρέα, περιμένουμε να ταξιδέψουμε μαζί σου και με τα όνειρά σου τα οποία δεν έμειναν όνειρα αλλά πραγματοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με τιμή,

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του
Προτύπου Γενικού Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.


Δείτε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της βράβευσής του από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, την προηγούμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2024 (βίντεο από αντίστοιχο άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας PiraeusPress.gr):

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Α.Ι.Σ.Π.

ionideios syllogos apofoiton 2024 02 19

19 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσία πλήθους αποφοίτων, παλαιών καθηγητών, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων αλλά και φίλων του Σωματείου, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (Σ.Α.Ι.Σ.Π.), πραγματοποίησε τη φετινή εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής.

Συναπόφοιτοι/ες όλων των ηλικιών βρέθηκαν ξανά στο αγαπημένο μας σχολείο στην μαζικότερη και πιο επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, εκδήλωση κοπής πίτας των τελευταίων ετών.

Ταυτόχρονα με την κοπή της πίτας, πραγματοποιήθηκαν και οι βραβεύσεις διακεκριμένων αποφοίτων, παλαιών καθηγητών, αποφοίτων που αρίστευσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις και τάξεων αποφοίτων, θεσμός που έχει καθιερωθεί πλέον των 20 ετών και αναδεικνύει την πολύπλευρη προσφορά των αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής στην Ελληνική κοινωνία, Τιμώμενοι κάθε χρόνο είναι απόφοιτοι της Ιωνιδείου, πρόσωπα διακεκριμένα στους χώρους των Γραμμάτων και των Επιστημών, των Τεχνών και του Πολιτισμού, της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων, της Πολιτικής, της Κοινωνικής Δράσης και της Κοινωνικής Προσφοράς.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Στάθης Ευσταθόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε τους συναπόφοιτους/ες και φίλους/ες του Συνδέσμου για τη δυναμική παρουσία και στήριξη τους, τόνισε ότι κάθε χρόνο βραβεύουμε αυτούς που τολμούν, αυτούς που διακρίνονται, που προσφέρουν είτε διακρινόμενοι σε μία θέση, είτε με την προσφορά τους στην παιδεία, στην οικονομία, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στην πολιτική και στην κοινωνία.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, Μίλτος Κλαπαδάκης, πραγματοποίησε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης του Δ.Σ έως σήμερα και συγκεκριμένα:

 • Την πραγματοποίηση reunion Αποφοίτων μετά από αποχή κάποιων ετών λόγω Covid.
 • Την πραγματοποίηση σεμιναρίων επαγγελματικού προσανατολισμού στους μαθητές της Σχολής μας από διακεκριμένους αποφοίτους.
 • Την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης της Σχολής στο Κοινοβούλιο.
 • Την ενεργοποίηση των Συμβουλίων Στήριξης του Σχολείου μας, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο.
 • Τη συμβολή μας στην δημιουργία Ομίλου Εκμάθησης Σκακιού στη Σχολή μας.
 • Τον προγραμματισμό βραδιάς αστρονομίας στη Σχολή μας με πρωτοβουλία του συναποφοίτου Γιώργου Βουτυρά σε συνεργασία με τον Όμιλο Αστρονομίας της Σχολής.
 • Την ένταξη της Σχολής μας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα-διαγωνισμό για τους μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας μαζί με την εφημερίδα «Κοινωνική» του Πειραιά.
 • Την προμήθεια αναμνηστικών σημάτων πέτου με το έμβλημα της Σχολής μας για τους συναπόφοιτους και τους μαθητές της Σχολής μας.
 • Την προβολή συναποφοίτων υποψηφίων στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές μέσω του θεσμού «Ψηφίζουμε Συναποφοίτους»
 • Την ανάληψη της πρωτοβουλίας για την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Σχολής και την εξασφάλιση σχετικής πίστωσης από το Δήμο Πειραιά ύψους 30.000 ευρώ.
 • Τη συνεχή συνεργασία μας με τη Διεύθυνση της Σχολής, τους ΣΓΚ και τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Πειραιά για τη βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού της Σχολής.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία των βραβεύσεων, οι οποίες ήταν οι εξής:

Α.- Για την ιδιαίτερη προσφορά τους στο χώρο της επιστήμης, της παιδείας και σε θέσεις ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς τιμήθηκαν:

Ο Ανδρέας Τζάκης (αποφ. 1968), Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων. Την βράβευση πραγματοποίησε η Υπουργός Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Στάθη Ευσταθόπουλο (αποφ. 1982).

Ο Γιώργος Μαθιανάκης (αποφ. 1973), Ιατρός-Ψυχίατρος-Αντιστασιακός. Την βράβευση πραγματοποίησε το μέλος του Δ.Σ Βασίλης Σπανάκος (αποφ. 1974).

Ο Νικόλαος Καβαντζάς (αποφ.1981), Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Την βράβευση πραγματοποίησε ο π. Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Παναγιώτης Δέγλερης (αποφ. 1977) και ο συναπόφοιτος Καθηγητής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α Ηλίας Μπρούντζος (αποφ. 1974).

Ο Γιάννης Βούτας (αποφ. 1984), Δικηγόρος- Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Π. Την βράβευση πραγματοποίησε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Μίλτος Κλαπαδάκης (αποφ. 1999).

Ο Δημήτρης Χριστέλης (αποφ. 1986), Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γλασκώβης. Την βράβευση πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Σωτήρης Δρίκος (αποφ. 1986).

Η Χριστίνα Μαλαματένιου (αποφ. 1998), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ακτινογραφίας-Ραδιογραφίας City University UK. Την βράβευση πραγματοποίησαν από κοινού η Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Ευαγγελία Γεώργα με τον Διευθυντή του Λυκείου κ. Σωτήρη Ματακιά.

Για πρώτη φορά συναπόφοιτος/η που ζει, εργάζεται και διαπρέπει στο εξωτερικό, τιμήθηκε διαδικτυακά, μέσω ζωντανής σύνδεσης, θεσμός που θα καθιερωθεί προκειμένου να τιμώνται συναπόφοιτοι της Διασποράς που αδυνατούν να παρευρίσκονται με φυσική παρουσία στην εκδήλωση. Την πλακέτα παρέλαβε για λογαριασμό της συναποφοίτου ο πατέρα της.

Β.- Για την ιδιαίτερη προσφορά του στο χώρο της πολιτικής και σε θέσεις ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς τιμήθηκε:

Ο Μιχάλης Λιβανός (αποφ. 1995), Ιατρός-Καρδιολόγος και Βουλευτής Β’  Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας. Την βράβευση πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Ίσαρης (αποφ. 1984).

Γ.- Για την ιδιαίτερη προσφορά του στο Σύνδεσμο και την Ιωνίδειο τιμήθηκε:

Ο Δημήτριος Γιαννιώτης (αποφ. 1963), Πλοιοκτήτης, ο οποίος πρόσφερε χρηματικές δωρεές προς το Σύνδεσμο Αποφοίτων. Την βράβευση πραγματοποίησε ο πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής Α΄ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Κατσαφάδος μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Στάθη Ευσταθόπουλο  (αποφ. 1982).

Δ.- Για την ιδιαίτερη προσφορά τους στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα τιμήθηκαν:

Ο Μάρκος Λουκογιαννάκης (αποφ. 1971), Φυσικός-Γεωλόγος, Στέλεχος Πετρελαικών Επιχειρήσεων. Την βράβευση πραγματοποίησε ο συναπόφοιτος και συμμαθητής του βραβευθέντος Γιάννης Μουρμούρης  (αποφ. 1971).

Η Κίρκη Καλατζή (αποφ. 1987), Χημικός Μηχανικός, Γενική Διευθύντρια CORAL GAS-SHELL (Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ). Την βράβευση πραγματοποίησε ο π. Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Κώστας Μπουρλετίδης (αποφ. 1990).

Ε.- Για την αρίστευσή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις τιμήθηκαν:

Η Αγγελική Σιβίλια (αποφ. 2023) φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ως η μαθήτρια του σχολείου που είχε την υψηλότερη βαθμολογία στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2023. Την βράβευση πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Κορίνα Μαντάγαρη.

Ο Παναγιώτης Μακρής (Αποφ. 2023) φοιτητής του Τμήματος Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ ως ο μαθητής του σχολείου που είχε την υψηλότερη βαθμολογία στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2023. Τη βράβευση πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σοφία Γούλα.

ΣΤ.- Για την προσφορά τους στην Σχολή και σε γενιές μαθητών/τριών και αποφοίτων τιμήθηκαν:

Η Ευτυχία Δρυλλεράκη, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας της Σχολής επί 30 έτη. Τη βράβευση της καθηγήτριάς μας, σε έντονο συγκινησιακό κλίμα,, πραγματοποίησε ο συναπόφοιτος (1985) και παλαιός μαθητής της κ. Δρυλλεράκη κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος.

Ζ.- Βράβευση τάξεων

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, οι τάξεις που αποφοίτησαν το 1964, το 1974 και το 1984, οι απόφοιτοι της οποίας συμπληρώνουν 60, 50 και 40 έτη αποφοίτησης αντιστοίχως και έχουν επιδείξει σημαντική δραστηριότητα. Τη βράβευση πραγματοποίησαν τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Βασίλης Σπανάκος, Μενέλαος Πεφάνης (απόφοιτοι 1974) και ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Ίσαρης (απόφοιτος 1984).

Στις σύντομες ομιλίες του οι βραβευθέντες αναφέρθηκαν στον αποφασιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ιωνίδειος Σχολή στην επαγγελματική, ακαδημαϊκή και πολιτική τους πορεία αλλά και στην σημασία του θεσμού των Προτύπων Σχολείων στην Ελληνική κοινωνία και στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Την εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά τίμησανμεταξύ των άλλων με την παρουσία τους, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτής Α΄ Πειραιά Δόμνα Μιχαηλίδου, ο π. Υφυπουργός και Βουλευτής Α΄ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος, ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά Ιωάννης Τραγάκης, ο Δημήτρης Καρύδης τ. Βουλευτής και Αντιδήμαρχος Πειραιά, ο συναπόφοιτος τ. Δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης (αποφ. 1972), ο Γιώργος Βίτσας Αντιδήμαρχος Πειραιά, μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Πρόεδρος των Αποφοίτων του Ζαννείου Προτύπου Σχολείου, ο συναπόφοιτος Αντώνης Μοραντζής (αποφ 2009) Αντιδήμαρχος Πειραιά, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά Κική Μπουρδάκου, Νανά Χαρβαλάκου και Παναγιώτης Ρέππας, ο Αντιδήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και συναπόφοιτος Μιχάλη Αρβανίτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάπας, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δέσποινα Αρβανίτου, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Λεωνίδας Αθανασιάδης, η Ρωξάνη Μπουρδάκου Σύμβουλος Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, η Ρένα Δαριώτη Σύμβουλος Α΄ Κοινότητας, ο πολιτευτής Α΄ Πειραιά Πέτρος Μούγιος, ο Χρονόπουλος Αθανάσιος επίτιμος Γενικός Διευθυντής Υπ. Ανάπτυξης και Πρόεδρος Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς, οι συναπόφοιτοι Παναγιώτης Δέγλερης Δικηγόρος – Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Frederick, πρώην μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων και πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου μας (αποφ. 1977), Κώστας Μπουρλετίδης Γραμματέας Διασφάλισης Ποιότητας στο ΕΚΠΑ, Πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου μας (αποφ. 1990), ο Παναγιώτης Πετρόπουλος (απόφ. 1985) τ. Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Γρηγόρης Τιμαγένης πρώην Πρόεδρος ΝΑΤ και διακεκριμένος δικηγόρος στο χώρο του ναυτικού δικαίου, ο π. Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και συναπόφοιτος Φωκίων Γεωργακόπουλος,  ο δημοσιογράφος και Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά Σαράντος Ευσταθόπουλος, ο συναπόφοιτος δημοσιογράφος Δημήτρης Καπράνος, ο συναπόφοιτος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ Γιάννης Λεκάκης, η Κορύνα Μαντάγαρη Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Λυκείου της Ιωνδείου Σχολής Πειραιά, η Σοφία Γούλα Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ο συναπόφοιτος Γιάννης Μοίρας, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ο συναπόφοιτος Δημήτρης Κουτζής, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, η Αλεξάνδρα Νίνου, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος (Saint Paul) του Πειραιά, ο  Τάσος Τσάτσος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, ο Σωτήρης Ζησόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής, η Σμαράγδα Μηνδρινού και ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Ειδική Γραμματέας και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μεταξύ των παλιών μας καθηγητών (πλην της βραβευθείσας κ. Ευτυχίας Δρυλλεράκη) διακρίναμε τους κκ. Γιώργο Αρχοντάκη, Βασίλη Αγγελόπουλο, Δημήτρη Παπαγιαννιώδη και τις κκ. Λένα Χριστοδούλου, Τασούλα Γεωργιάδου και Καλομοίρα Αθανασίου. Ο παλαιός μας καθηγητής κ. Γιάννης Κυρτάτος, λόγω προσωπικού κωλύματος, απέστειλε χαιρετισμό για την εκδήλωσή μας,

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πειραιά και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο της Δέσποινα Αρβανίτου και στην Αντιδήμαρχο Παιδείας Πειραιά Σίσσυ Αλιγιζάκη για την ευγενική παραχώρηση της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Σχολείου.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιάς ευχαριστεί τους Διευθυντές του Προτύπου Γυμνασίου Eυαγγελία Γεώργα και του Προτύπου Λυκείου Σωτήρη Ματακιά για την άψογη συνεργασία, για την αμέριστη βοήθεια και υποστήριξη, καθώς και τις Προέδρους των ΣΓΚ του Λυκείου και του Γυμνασίου Κορίνα Μαντάγαρη και Σοφία Γούλα και τα Δ.Σ των δύο Συλλόγων για τη συνδρομή τους στις δράσεις του Συνδέσμου. Τέλος, θερμές ευχαριστίες σε όλους τους/τις αποφοίτους και φίλους/ες του Συνδέσμου μας που ήρθαν στην εκδήλωση και μοιράστηκαν την Κυριακή τους μαζί μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΛΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

Δελτίο Τύπου Σ.Α.Ι.Σ.Π. – Πίτα Αποφοίτων 2024.pdf


Δείτε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της εκδήλωσης, την βράβευση του διακεκριμένου παγκοσμίως Καθηγητή της Ιατρικής και αποφοίτου του έτους 1968, κ. Ανδρέα Τζάκη, από το αντίστοιχο άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας PiraeusPress.gr:

e-twinning logo

Το Πρότυπο Γενικό Λύκειο της ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ Πειραιά σε συνεργασία με το Λύκειο ΛΙΒΑΔΙΩΝ στη Λάρνακα της Κύπρου θα διεξάγουν το έργο eTwinning με τίτλο “ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΖΩ” στην πλατφόρμα school-education.ec.europa.eu.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Βασικός στόχος αυτής της εργασίας είναι οι μαθητές να μελετήσουν σε βάθος την Ιστορία της Αθήνας και του Πειραιά, εστιάζοντας στην αρχαιότητα, συγκεκριμένα στην Κλασική Εποχή (480 έως 323 π. Χ.) και ειδικότερα στον 5ο αιώνα π.Χ., τον Χρυσό αιώνα του Περικλή. Θα μελετήσουν τις ιστορικές πηγές και θα περιηγηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μουσείου της Ακρόπολης με τις εκθεσιακές αίθουσες και τα αρχαιολογικά ευρήματα, θα παρατηρήσουν φωτογραφικό υλικό, θα συλλέξουν πληροφορίες και θα συνθέσουν εργασίες. Επίσης οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα μπορούν να μελετήσουν και να παρουσιάσουν και πτυχές της Ιστορίας της πόλης τους που θεωρούν σημαντικές. Τέλος, θα περιγράψουν την εικόνα της πόλης τους σήμερα.

ΣΤΟΧΟΙ

Οι μαθητές:

 • να αποκτήσουν ικανότητες πολιτισμικής συνείδησης και έκφρασης μαθαίνοντας για την Ιστορία και την Τέχνη του τόπου τους αλλά και πόλεων άλλων χωρών,
 • να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του έργου,
 • να επικοινωνήσουν στη μητρική αλλά και σε ξένη γλώσσα,
 • να συνεργάζονται και να αλληλοεπιδρούν για τη σύνθεση των εργασιών,
 • να κοινωνικοποιηθούν γνωρίζοντας μαθητές από άλλα σχολεία,
 • να αποκτήσουν και να εξασκήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, εφόσον εγκρίθηκε από τους Εθνικούς Οργανισμούς eTwinning της Ελλάδας και της Κύπρου, στις 15 Φεβρουαρίου 2024, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2024.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συσκέψεις με τους εταίρους ανά τακτικά χρονικά διαστήματα για την οργάνωση των δραστηριοτήτων του έργου και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.

Συμφωνία με τους εταίρους για τους κανόνες δεοντολογικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.

Συζήτηση για την πρόοδο της προσπάθειας γενικότερα.

Την πρώτη εβδομάδα θα γίνει η γνωριμία των μαθητών κι έπειτα θα ακολουθήσουν οι εξής δραστηριότητες:

 • Θα χωρίσουμε τις ομάδες των μαθητών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους αλλά και σε διακρατικές.
 • Συνεργασία και πρόσκληση εκπαιδευτικών του σχολείου μας και των μαθητών στο Twinspace.
 • Δημοσίευση του προγράμματος στο Twinspace με καταληκτικές ημερομηνίες για τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσουν οι ομάδες αλλά και τις διακοπές για κάθε σχολείο.
 • Θα ενθαρρύνουμε τους μαθητές να σχολιάσουν ο ένας τη δουλειά του άλλου αλλά και την εμπειρία τους, ενσωματώνοντας δραστηριότητες αξιολόγησης.
 • Θα εξασφαλίσουμε μία κοινή εργασία των ομάδων που θα δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου και θα αναρτηθεί σε ένα δημόσιο Twinspace, επιτυγχάνοντας έτσι τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου μας εκτός της σχολικής μονάδας.
 • Οι μαθητές θα συνεργαστούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, τη σύνθεση εργασίας και τη δημιουργία ενός δημόσιου TwinSpace.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς Δήμητρα Γκορτσαλή, κλάδου ΠΕ02 και τη Λουκία Λαζαρίδου, καθηγήτρια Τέχνης.

Ίδρυση έργου eTwinning.pdf

Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του ΥΠΑΙΘΑ. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το διαδίκτυο σχετικά με τα δικαιολογητικά και τις ημερομηνίες υποβολής τους.

Πατήστε εδώ για να ανακτήσετε την Προκήρυξη από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι υποψήφιοι/ες υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στo Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι την ώρα 15.00 της 25-02-2024.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας.

Διευκρινίζεται ότι, όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Αστυνομικές Σχολές, πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσουν τις διαδικασίες της προκήρυξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανεξάρτητα αν είχαν ή όχι δηλώσει προτίμηση για τις Αστυνομικές Σχολές με την Αίτηση – Δήλωση, την οποία είχαν καταθέσει στο Λύκειο τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στα παρακάτω συνημμένα έγγραφα:

ΕΞΕ – 15195 – 2024 – Ενημέρωση για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Ασ.pdf

Προκήρυξη Αστυνομικών Σχολών 2024.pdf

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποστέλλονται οι παρακάτω διευκρινίσεις σε σχέση με την εισαγωγή σπουδαστών σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024 και εφεξής:

Διευκρινίσεις για Τμήματα Μουσικών Σπουδών.pdf

ΦΕΚ 2858-28.12.2015 (απόσπασμα)-Σύμβολα αρμονικών βαθμίδων.pdf

Διευκρινίσεις και παραδείγματα σχετικά με το μάθημα Μουσική Αντίληψη-Θεωρία και Αρμονία.pdf

Την Πέμπτη 08/02/2024 και ώρα 10:00, συνεδρίασε στο Γραφείο του Διευθυντή του Προτ. ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής η ορισθείσα επιτροπή (όπως συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 15/8-2-2024 πράξη του Διευθυντή του Πρ. ΓΕΛ Ιωνιδείου) για την αξιολόγηση των προσφορών της μετακίνησης των μαθητών που αποτελείται από τους:

 1. Ματακιά Σωτήριο (Δ/ντής) – Πρόεδρο
 2. Βασιλείου Ευάγγελο (Υποδιευθυντής) – Μέλος
 3. Χέλμη Παρασκευή (Εκπαιδευτικός) – Μέλος
 4. Αμανατίδου Δέσποινα (Εκπρόσωπος γονέων) – Μέλος
 5. Γονίδη Βασίλειο (Μέλος 15/μελους) – Μέλος

προκειμένου να αξιολογήσει τις προσφορές των πρακτορείων για την πολυήμερη επίσκεψη στην Καλαμάτα από 29/3/2024 έως 31/3/2024. Τα ταξιδιωτικά γραφεία που κατέθεσαν προσφορές είναι τα εξής:

 1. Manessis Travel με Α.Π. 90, ξενοδοχείο Porto Vitilo Boutique, με 6 free και με τιμή 178€/άτομο
 2. Zorpidis Travel με  Α.Π. 95, ξενοδοχείο Belle Helene 3* ή Aktaion Resort 3*, με 10 free και με τιμή 150€/άτομο
 3. Synthesis Group Travel με  Α.Π. 93, ξενοδοχείο LAS Hotel 4* και με τιμή 210€/άτομο
 4. Saronic Star με  Α.Π. 94, ξενοδοχείο LAS Hotel 4*  και με τιμή 200€/άτομο
 5. ΔΩΔΩΝΗ TRAVEL με  Α.Π. 100, ξενοδοχείο LAS Hotel 4*, με 5 free και με τιμή 155€/άτομο
 6. IQ Holidays με  Α.Π. 101, ξενοδοχείο LAS Hotel 4*, με 5 free και με τιμή 165€/άτομο

Η επιτροπή μετά το άνοιγμα των προσφορών και την μελέτη τους με συζήτηση μεταξύ των μελών της, αφού έλαβε υπόψη της την Υ.Α. 20883/ΓΔ4/12-02-2020 «Περί μετακινήσεων μαθητών» και σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 (ΦΕΚ4695/τ.Β΄/07-09-2022) και αφού συνεκτίμησε την πληρότητα των φακέλων, το κόστος αλλά και την ποιότητα των παροχών, αποφάσισε ομόφωνα να ανατεθεί η εκδρομή στο ταξιδιωτικό γραφείο ΔΩΔΩΝΗ TRAVEL διότι η προσφορά του πληρούσε τους όρους της προκήρυξης. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξουσιοδοτήθηκε για τις περαιτέρω ενέργειες διεκπεραίωσης.

O αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου επαγγελματικής ευθύνηw του ΔΩΔΩΝΗ TRAVEL είναι: 119289 – Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α.

Ευχαριστούμε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία για την υποβολή των προσφορών τους

Ο Διευθυντής

Σωτήριος Ματακιάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ_ΓΕΛ_ΙΩΝΙΔ_ΜΑΝΗ_2024_02_08.pdf

Την Πέμπτη 08/02/2024 και ώρα 09:00, συνεδρίασε στο Γραφείο του Διευθυντή του Προτ. ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής η ορισθείσα επιτροπή (όπως συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 14/8-2-2024 πράξη του Διευθυντή του Πρ. ΓΕΛ Ιωνιδείου) για την αξιολόγηση των προσφορών της μετακίνησης των μαθητών που αποτελείται από τους:

 1. Ματακιά Σωτήριο (Δ/ντής) – Πρόεδρο
 2. Βασιλείου Ευάγγελο (Υποδιευθυντής) – Μέλος
 3. Χέλμη Παρασκευή (Εκπαιδευτικός) – Μέλος
 4. Αμανατίδου Δέσποινα (Εκπρόσωπος γονέων) – Μέλος
 5. Μέρκο Δημήτριο (Εκπρόσωπος γονέων) – Μέλος
 6. Δημητροπούλου Βασιλική (Μέλος 15/μελους) – Μέλος

προκειμένου να αξιολογήσει τις προσφορές των πρακτορείων για την πολυήμερη επίσκεψη στην Καλαμάτα από 27/3/2024 έως 30/3/2024. Τα ταξιδιωτικά γραφεία που κατέθεσαν προσφορές είναι τα εξής:

 1. Smile Acadimos με Α.Π. 91, ξενοδοχείο Messinian Bay 4* (λειτουργεί από Απρίλιο) και με τιμή 149€/άτομο
 2. Zorpidis Travel με  Α.Π. 97, ξενοδοχείο Messinian Bay 4* (λειτουργεί από Απρίλιο), με 8 free και με τιμή 220€/άτομο
 3. Synthesis Group Travel με  Α.Π. 98, ξενοδοχείο Elite 4*,  με 1 free και με τιμή 260€/άτομο
 4. Saronic Star με  Α.Π. 99, ξενοδοχείο Elite 4*,  με 4 free  και με τιμή 250€/άτομο
 5. IQ Holidays με  Α.Π. 102, ξενοδοχείο Akti Taygetos 4*,  με 5 free και με τιμή 170€/άτομο

Η επιτροπή μετά το άνοιγμα των προσφορών και την μελέτη τους με συζήτηση μεταξύ των μελών της, αφού έλαβε υπόψη της την Υ.Α. 20883/ΓΔ4/12-02-2020 «Περί μετακινήσεων μαθητών» και σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.Δ1α/Γ.Π.οικ.50908/07-09-2022 (ΦΕΚ4695/τ.Β΄/07-09-2022) και αφού συνεκτίμησε την πληρότητα των φακέλων, το κόστος αλλά και την ποιότητα των παροχών, αποφάσισε ομόφωνα να ανατεθεί η εκδρομή στο ταξιδιωτικό γραφείο IQ Holidays διότι η προσφορά του πληρούσε τους όρους της προκήρυξης. Ο πρόεδρος της επιτροπής εξουσιοδοτήθηκε για τις περαιτέρω ενέργειες διεκπεραίωσης.

O αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου επαγγελματικής ευθύνηw του IQ Holidays είναι: 112474 – Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α.

Ευχαριστούμε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία για την υποβολή των προσφορών τους

Ο Διευθυντής

Σωτήριος Ματακιάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ_ΓΕΛ_ΙΩΝΙΔ_ΚΑΛΑΜΑΤΑ_2024_02_08.pdf

Ο ΣΕΓΑΣ προσκαλεί, μέσω του Δήμου Πειραιά, όλους τους μαθητές  των σχολείων της πόλης μας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στις 17 & 18 Φεβρουαρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) ως VIP GUESTS (μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς και του κηδεμόνες τους). Στην είσοδο θα παραλάβουν διαπίστευση VIP και το μετάλλιο του νικητή! (Στη μαθητική κερκίδα θα μπορέσουν, επίσης να συναντήσουν και να θέσουν ερωτήσεις στους πρωταθλητές μας).

Γονείς ή κηδεμόνες μπορούν να συνοδέψουν τα παιδιά τους, ενημερώνοντας τη Διεύθυνση του σχολείου.

ΣΕΓΑΣ σε ευχαριστούμε!

Ας χειροκροτήσουμε όλοι την ΕΛΛΑΔΑ μας και σ’ αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που διοργανώνεται στην πόλη μας.

Με εκτίμηση,
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δ.Β.Μ.
Ασπασία Αλιγιζάκη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΕΓΑΣ.pdf