Για την παρουσίαση του βιβλίου της η κα Αλεξάνδρα Μητσιάλη τόνισε στην εφημ. «Πατρίς»:
«Είμαι καλεσμένη της διευθύντριας του σχολείου και του συλλόγου διδασκόντων και διδασκουσών του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου, για να συζητήσουμε για τους “Ξυπόλυτους Ήρωες”. Είναι ένα βιβλίο που αφορά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει για τα μεγάλα γεγονότα αυτής της περιόδου, για την αντίσταση και για όλους εκείνους τους ανώνυμους ανθρώπους, που ύψωσαν το ανάστημά τους και συνετέλεσαν στο να γείρει η πλάστιγγα προς την σωστή πλευρά. Μιλάει για τους δοσίλογους, για το ξυπόλητο Τάγμα, πού ήταν τα παιδιά κυρίως του Παπάφειου ορφανοτροφείου, τα οποία αυτό οργανώθηκαν και έζησαν τα χρόνια της κατοχής ομαδικά στα Κάστρα και συμμετείχαν και αυτά με τον τρόπο τους σε πολλά από τα γεγονότα της αντίστασης. Μιλάει και για το ξεκλήρισμα της Μεγάλης κοινότητας των Εβραίων της πόλης. Για αυτό το βιβλίο σήμερα θα μιλήσουμε, θα συζητήσουμε στην ουσία με τη λέσχη ανάγνωσης, η οποία είναι πρόσφατη, νεοσυσταθείσα και περιμένω και εγώ με χαρά αυτή τη συζήτηση για το βιβλίο».
«Οι μέρες που δακρύζουν», για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Για το νέο βιβλίο της που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό η συγγραφέας ανέφερε:
«Το νέο βιβλίο μου, είναι πολύ πρόσφατο, δεν έχει περάσει ούτε μήνας που έχει κυκλοφορήσει και είναι το «Οι μέρες που δακρύζουν» από τις εκδόσεις Πατάκη. Είναι ένα μυθιστόρημα επίσης, που αφορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δηλαδή τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τέσσερις κορυφαίες μέρες, που συναποτελούν την εξέγερση. Είναι μία ιστορία μυθοπλαστική, η οποία όμως στηρίζεται πάνω στα πραγματικά γεγονότα, πάνω σε έρευνα, σε μία προσπάθεια να ξαναθυμηθούμε και να ξανά μιλήσουμε για ένα γεγονός, που νομίζω ότι σηματοδοτεί την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του ελληνικού λαού, την αντίσταση του, όπως και τον καιρό της ναζιστικής κατοχής. Νομίζω ότι αυτές οι τέσσερις ημέρες που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χούντα, ίσως όχι καταφέρνοντας να τη ρίξουν, αλλά καταφέρνοντας να ρίξουν τη σιωπή, είναι κομβικά γεγονότα ενός λαού που προσπάθησε να αντιταχθεί στην καταπίεση».
«Αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε μία λέσχη ανάγνωσης βιβλίων στο Επιτάλιο»
Για την δημιουργία της λέσχης ανάγνωσης βιβλίων στο Επιτάλιο, μίλησαν η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Ελένη Κουνέλη και η Ελένη Μπίστολα από το πολιτιστικό σύλλογο «Επί της Αλός», που τόνισαν.
«Φέτος αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε μία λέσχη ανάγνωσης βιβλίων στο Επιτάλιο, σε συνεργασία με το δημοτικό σχολείο και τον πολιτιστικό σύλλογο «Επί της Αλός».
Στα πλαίσια του φεστιβάλ κινηματογράφου είναι καλεσμένη η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη και έτσι έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας και να εγκαινιάσουμε τη λέσχη ανάγνωσης. Θα συζητήσουμε μαζί της το βραβευμένο βιβλίο “Ξυπόλυτοι Ήρωες” και θα συνεχίσουμε με άλλα βιβλία που θα προτείνουν τα μέλη της Λέσχης».