Τελωνειακή θέση Αλφειού

Τοπογραφικο της περιοχης Αγουλινιτσης 9.2.1968 του αρχαιολογου Πετρου Θεμελη
Τοπογραφικό της περιοχής Αγουλινίτσης (9.2.1968), του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΑΛΦΕΙΟΥ (ΡΟΦΙΑ) στην ΗΛΕΙΑ

* Σε προσφατη αναρτηση για το ευρυτερο τελωνειακο συμπλεγμα θεσεων της ηλειακης γης, με επικεντρο την Κυλληνη (https://m.facebook.com/groups/288056768968624/permalink/563546491419649/) και το Κατακωλο, αναφερθηκαμε στα σκαλωματα στο Πυργι, τον Αγιο Ισιδωρο (https://m.facebook.com/groups/288056768968624/permalink/931788134595481/), το Κουνουπελι και τον Αλφειο (Ροφια).
** Με ιδιαιτερη χαρα ανακαλυψαμε οτι η τελωνειακη θεση του Αλφειου εχει τυχει της μελετης του πολιτικου μηχανικου Σταυρου Φ. Φωτοπουλου με τη δημοσιευση “Το λιμανι και το τελωνειο του π. Αλφειου” (Αθηνα, 2022).
***Απο την εισαγωγη της σχετικης δημοσιευσης, ο συγγραφεας αναφερεται σε ενα ερειπωμενο κτισμα στην αριστερη οχθη του ποταμου, κοντα στο παλαιο ιστορικο εκκλησακι της Αγ. Σωτηρας, σε μικρη αποσταση απο τις εκβολες….απολυτα συνδεδεμενου με το λιμανι του ποταμου για τη μεταφορα ξυλειας…αυτο το ερειπωμενο κτισμα στεγαζε τον εκει τελωνειακο σταθμο!
**** Η ηλειακη γη ειναι μια χαρακτηριστικη περιπτωση της τελωνειακης, μεταφορικης και ευρυτερης οικονομικης ιστοριας των σκαλωματων για την εισαγωγη και εξαγωγη εμπορευματων, απο τα προεπαναστατικα χρονια μεχρι και τις πρωτες δεκαετιες του 20ου αιωνα στον ελλαδικο χωρο.
*****Η τελωνειακη παρουσια, ομως, στην ευρυτερη περιοχη του Αλφειου συνδειταν και με την επιβολη και εισπραξη νομηματων για τα αλιευματα της εκει λιμνοθαλασσας (ιχθυοτροφεια) καθως και την επιβολη αυστηρης επιτηρησης και τελους για τα προιοντα των αλυκων. Η συγκεκριμενη λειτουργια και οικονομια, η οποια καθιστουσε απαρσιτητη την τελωνειακη παρουσια , εχει αποτυπωθει στο εξαιρετικο πονημα του Σ. Μποζικη για τη δημοσια οικονομια τα επαναστατικα χρονια (συμπλεγμα Μουριας, Πυργου, Αγουλινιτσας και Καιαφα).
******Η μελετη του Φωτοπουλου, περα απο το πλουσιο πραγματολογικο υλικο για το ρολο του ποταμου, καταγραφει αρκετες και σημαντικες αναφορες για το τελωνειο: τεκμηρια περιηγητων, νομοι και βασιλικα διαταγματα, πρακτικα της Βουλης μελετες και δηνοσιευσεις Ελληνων και ξενων….αποτυπωνουν τη θεσμικη και πραγματικη ζωη της συγκεκριμενης τελωνειακης θεσης.
******* “Λογικα απο το 1920 το τελωνειο του Αλφειου εγκαταλειπεται και το κτιριο του αφηνεται να ερειπωθει….μια απο τις τελευταιες αναφορες του τελωνειου γινεται στο Τοπογραφικο της περιοχης Αγουλινιτσης (9.2.1968) του αρχαιολογου Πετρου Θεμελη…”.
Κατωτερω η εικονα του τοπογραφικου, οπως δημοσιευτηκε στο τευχος 23 (1968) του Αρχαιολογικου Δελτιου