Άρθρα ανά μήνα: Ιούλιος 2023
Ο “Ντετέκτιβ Κλουζ” του Γίργκεν Μπανσέρους στον Πύργο
O Γίργκεν Μπανσέρους, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας στον κόσμο,
ήρθε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο και μετέφερε όλα τα… τελευταία νέα του Κλουζ, του αγαπημένου ντετέκτιβ των παιδιών. (περισσότερα…)
“Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής”, Στέργια Κάββαλου
Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2018, στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ, επισκέφτηκε το σχολείο μας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την συγγραφέα και να συνομιλήσουν για το βιβλίο της “Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής”. Ήταν μία τόσο όμορφη και γεμάτη ευαισθησία προσέγγιση για τον σχολικό εκφοβισμό που δεν αγαπάει τις συγκρίσεις, τη βία και την αντιπαλότητα, αλλά λατρεύει τα ξεχωριστά μας χαρακτηριστικά, τον σεβασμό και την ανοιχτή αγκαλιά.!!! (περισσότερα…)
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στο Δημοτικό Σχολείο Επιταλίου
Ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Επιταλίου. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν το βιβλίο του «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν», που αναφέρεται στον Πέρση φιλέλληνα ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ, ο οποίος έζησε στην Ελλάδα. (περισσότερα…)
Μαραθώνιος Πρώτης Ανάγνωσης
Ακούστε 13 ιστορίες από τη σειρά «Χωρίς σωσίβιο»!
Μαραθώνιος πρώτης ανάγνωσης με βιβλία από τη σειρά «Χωρίς Σωσίβιο»
Για όλα τα παιδιά που ξεκινούν να διαβάζουν αλλά και όχι μόνο, καλέσαμε συγγραφείς που έχουν γράψει ιστoρίες στη σειρά βιβλίων «Χωρίς Σωσίβιο» να πάρουν μέρος σε έναν μαραθώνιο ανάγνωσης. 13 ιστορίες λοιπόν, γεμάτες χιούμορ, χαρά, περιπέτεια, συγκίνηση και πολλή αγάπη, διαβασμένες από τους ίδιους τους δημιουργούς τους θα σας χαρίσουν μαγικές στιγμές βιβλιοφιλικής απόλαυσης. Κάθε συγγραφέας μάλιστα μας αποκαλύπτει και μικρά μυστικά για την ιστορία που έγραψε, μυστικά για το πώς η έμπνευση τον επισκέφθηκε. Στην παρέα μας και η διευθύντρια της σειράς, Βασιλική Νίκα, με συμβουλές και tips για… καλά διαβάσματα. Καλή ακρόαση!
Οι ιστορίες που θα ακούσετε είναι:
0:04:45 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – Ελ Γκρέκο, της Αγαθής Δημητρούκα
(https://www.patakis.gr/bkm/09071) 0:12:40 Δεν το έκανα εγώ!, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
(https://www.patakis.gr/bkm/08484) 0:19:45 Μια ζεστή μικρή αγκαλιά, της Μάνιας Καπλάνογλου
(https://www.patakis.gr/bkm/08239) 0:29:45 Αλογοουρές και κόκκινα, σγουρά μαλλιά, της Μελίνας Καρακώστα — διαβάζει η Έλενα Πατάκη
(https://www.patakis.gr/bkm/07845) 0:36:40 Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα!, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη
(https://www.patakis.gr/bkm/09480) 0:45:45 Η Ζωή που περισσεύει…, της Ιωάννας Μπαμπέτα
(https://www.patakis.gr/bkm/08913) 0:54:15 Ο πειρατής Περπερούα και ο Κοιμισμένος κροκόδειλος, της Αλεξάνδρας Μπίζη
(https://www.patakis.gr/bkm/11566) 1:03:30 Με ένα χάρτινο φεγγαράκι… ταξιδεύω, της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ
(https://www.patakis.gr/bkm/05933) 1:10:50 Η χύτρα που κελαηδούσε ιστορίες, της Μαρίας Παπαγιάννη
(https://www.patakis.gr/bkm/12608) 1:20:40 Αφαιρέθηκα!, του Θοδωρή Παπαϊωάννου
(https://www.patakis.gr/bkm/11464) 1:29:35 Ο Σίμπα και το σύμπαν, της Αργυρώς Πιπίνη
(https://www.patakis.gr/bkm/08693) 1:39:50 Χτύπα ξύλο, της Κατερίνας Σέρβη
(https://www.patakis.gr/bkm/07844) 1:48:50 Βρες ποιος είμαι!, του Μάκη Τσίτα
(https://www.patakis.gr/bkm/09890)
Αν θέλετε, μπορείτε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας τις δικές σας μικρές «ιστορίες ανάγνωσης» — πώς, για παράδειγμα, επιλέξατε ένα αγαπημένο βιβλίο, πώς το υποδέχτηκαν τα παιδιά, πώς ένας λογοτεχνικός ήρωας μπήκε στη ζωή σας. Τις «ιστορίες ανάγνωσης» που θα λάβουμε θα τις μοιραστούμε με τους δημιουργούς των βιβλίων. Μπορείτε να μας γράψετε στο ekdiloseis@patakis.gr.
Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012, η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη ταξίδεψε τα παιδιά
του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου σε ωκεανούς και χώρες τροπικές και πολικές.
Από εκεί αρχίζει μια δύσκολη επιχείρηση, μια επιχείρηση σωτηρίας του πλανήτη.
Έτσι μια μεγάλη περιπέτεια για την πραγματοποίηση του στόχου τους θα ξεκινήσει …
“Η νύχτα των πυγολαμπίδων”
Τελωνειακή θέση Αλφειού
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΑΛΦΕΙΟΥ (ΡΟΦΙΑ) στην ΗΛΕΙΑ
* Σε προσφατη αναρτηση για το ευρυτερο τελωνειακο συμπλεγμα θεσεων της ηλειακης γης, με επικεντρο την Κυλληνη (https://m.facebook.com/groups/288056768968624/permalink/563546491419649/) και το Κατακωλο, αναφερθηκαμε στα σκαλωματα στο Πυργι, τον Αγιο Ισιδωρο (https://m.facebook.com/groups/288056768968624/permalink/931788134595481/), το Κουνουπελι και τον Αλφειο (Ροφια).
** Με ιδιαιτερη χαρα ανακαλυψαμε οτι η τελωνειακη θεση του Αλφειου εχει τυχει της μελετης του πολιτικου μηχανικου Σταυρου Φ. Φωτοπουλου με τη δημοσιευση “Το λιμανι και το τελωνειο του π. Αλφειου” (Αθηνα, 2022).
***Απο την εισαγωγη της σχετικης δημοσιευσης, ο συγγραφεας αναφερεται σε ενα ερειπωμενο κτισμα στην αριστερη οχθη του ποταμου, κοντα στο παλαιο ιστορικο εκκλησακι της Αγ. Σωτηρας, σε μικρη αποσταση απο τις εκβολες….απολυτα συνδεδεμενου με το λιμανι του ποταμου για τη μεταφορα ξυλειας…αυτο το ερειπωμενο κτισμα στεγαζε τον εκει τελωνειακο σταθμο!
**** Η ηλειακη γη ειναι μια χαρακτηριστικη περιπτωση της τελωνειακης, μεταφορικης και ευρυτερης οικονομικης ιστοριας των σκαλωματων για την εισαγωγη και εξαγωγη εμπορευματων, απο τα προεπαναστατικα χρονια μεχρι και τις πρωτες δεκαετιες του 20ου αιωνα στον ελλαδικο χωρο.
*****Η τελωνειακη παρουσια, ομως, στην ευρυτερη περιοχη του Αλφειου συνδειταν και με την επιβολη και εισπραξη νομηματων για τα αλιευματα της εκει λιμνοθαλασσας (ιχθυοτροφεια) καθως και την επιβολη αυστηρης επιτηρησης και τελους για τα προιοντα των αλυκων. Η συγκεκριμενη λειτουργια και οικονομια, η οποια καθιστουσε απαρσιτητη την τελωνειακη παρουσια , εχει αποτυπωθει στο εξαιρετικο πονημα του Σ. Μποζικη για τη δημοσια οικονομια τα επαναστατικα χρονια (συμπλεγμα Μουριας, Πυργου, Αγουλινιτσας και Καιαφα).
******Η μελετη του Φωτοπουλου, περα απο το πλουσιο πραγματολογικο υλικο για το ρολο του ποταμου, καταγραφει αρκετες και σημαντικες αναφορες για το τελωνειο: τεκμηρια περιηγητων, νομοι και βασιλικα διαταγματα, πρακτικα της Βουλης μελετες και δηνοσιευσεις Ελληνων και ξενων….αποτυπωνουν τη θεσμικη και πραγματικη ζωη της συγκεκριμενης τελωνειακης θεσης.
******* “Λογικα απο το 1920 το τελωνειο του Αλφειου εγκαταλειπεται και το κτιριο του αφηνεται να ερειπωθει….μια απο τις τελευταιες αναφορες του τελωνειου γινεται στο Τοπογραφικο της περιοχης Αγουλινιτσης (9.2.1968) του αρχαιολογου Πετρου Θεμελη…”.
Κατωτερω η εικονα του τοπογραφικου, οπως δημοσιευτηκε στο τευχος 23 (1968) του Αρχαιολογικου Δελτιου