ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για Μάρτιος, 2011


Η μικρή κόκκινη κλώσα

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μικρή κόκκινη κλώσα, που σκάλιζε το χώμα στη φάρμα που ζούσε, μέχρι που ανακάλυψε μερικούς σπόρους σιταριού. Φώναξε τότε τους γείτονές της και τους είπε: “Αν φυτέψουμε αυτούς τους σπόρους, θα μπορέσουμε να έχουμε ψωμί να φάμε. Ποιος θα με βοηθήσει στο όργωμα και στο φύτεμα;” Ρώτησε η μικρή κόκκινη κλώσα.

“Όχι εγώ”, είπε η αγελάδα, “τέλειωσε το ωράριο μου”.       “Όχι εγώ”, είπε η πάπια, “σήμερα έχω ημιαργία”.         “Όχι εγώ”, είπε το γουρούνι, “έχω πάρει άδεια αιμοδοσίας”.                                                               “Όχι εγώ”, είπε η χήνα, “ψάχνω για δουλειά”.                 “Έχεις, γραφτεί στα μητρώα αγροτών; Έχεις πληρώσει τις εισφορές σου;” ρώτησε το μοσχάρι.

“Θα το κάνω τότε μόνη μου”, είπε η μικρή κόκκινη κλώσα. Κι έτσι κι έκανε. Όργωσε το χωράφι, φύτεψε τους σπόρους, πότισε το χωράφι, το σιτάρι ψήλωσε κι ωρίμασε, που έγινε ψηλό και ολόχρυσο. “Ποιος θα με βοηθήσει να θερίσω το σιτάρι;” Ρώτησε τότε η μικρή κόκκινη κλώσα.

“Όχι εγώ”, είπε η πάπια, “σήμερα κάνω στάση εργασίας”.     “Όχι εγώ, είναι εκτός της ειδικότητας μου”, είπε το γουρούνι.                                                                                “Όχι εγώ, θα χάσω την αρχαιότητά μου”, είπε η αγελάδα.    “Όχι εγώ, θα χάσω το επίδομα ανεργίας”, είπε η χήνα.       “Έχεις πάρει άδεια από τον αγροτικό συνεταιρισμό; Ή θα κατεβούν τα τρακτέρ στους δρόμους;” ρώτησε το μοσχάρι.

“Θα το κάνω τότε μόνη μου”, είπε η μικρή κόκκινη κλώσα. Κι έτσι κι έκανε. Θέρισε το σιτάρι, έφτιαξε το αλεύρι και έφτασε επιτέλους η ώρα να φτιαχτεί το ψωμί. “Ποιος θα με βοηθήσει να ζυμώσω το ψωμί;” ρώτησε η μικρή κόκκινη κλώσα.

“Όχι εγώ, θα ήταν υπερωρία αν σε βοηθούσα”, είπε η αγελάδα.                                                                      “Όχι εγώ, θα έχανα το επίδομα της έγκαιρης προσέλευσης”, είπε η πάπια.                                                               “Όχι εγώ, θα έχανα το επίδομα ωρίμανσης”, είπε το γουρούνι.                                                                    “Όχι εγώ, θα ήτανε ρατσιστικό να ήμουν εγώ η μόνη βοηθός”, είπε η χήνα.                                                 “Μα το επάγγελμα του αρτοποιού είναι κλειστό! Υπάρχει άλλος φούρνος στα 672 μέτρα από εδώ!” είπε το μοσχάρι.

“Θα το κάνω τότε μόνη μου”, είπε η μικρή κόκκινη κλώσα. Ζύμωσε κι έψησε έξι φρατζόλες. Μύρισε όμορφα το φρεσκοψημένο ψωμί, σε όλη η φάρμα.                           Και τότε μαζεύτηκαν όλα τα ζώα. Όλα θέλανε – για την ακρίβεια απαιτούσανε -, μερίδιο απ’ το ψωμί. Αλλά η μικρή κόκκινη κλώσα είπε, “Όχι, μπορώ να φάω και τις έξι φρατζόλες μοναχή μου”.

“Αίσχος – Κερδοσκοπία!”, φώναξε η αγελάδα.               “Καπιταλιστική βδέλλα!”, ούρλιαξε η πάπια.                “Απαιτώ ίσα δικαιώματα!”, διαμαρτυρήθηκε η χήνα.            Το γουρούνι, απλώς γρύλισε, καθώς βαρέθηκε να κάνει κάτι παραπάνω.                                                                 “Έχεις υποβάλλει χαρτοσημασμένη αίτηση εις τριπλούν για να πάρεις θεωρημένη άδεια έγκρισης προϊόντος από την αγορανομία;” ρώτησε το μοσχάρι.

Και γράψανε σε πλακάτ “Αδικία”, “Η μικρή κόκκινη κλώσα να φορολογηθεί”, “Να κρατικοποιηθεί το ψωμί”, “Τα πεινασμένα ζώα έχουν δίκιο”, “Νόμος είναι το δίκιο του γουρουνιού” και κάνανε πορεία γύρω – γύρω από τη μικρή κόκκινη κλώσα φωνάζοντας διάφορα συνθήματα.

Τότε ήρθε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης και είπε στη μικρή κόκκινη κλώσα. “Δεν πρέπει να είσαι τόσο άπληστη, δεν μπορείς να το φας μόνη σου”. “Μα εγώ δούλεψα μόνη μου, για να φτιαχτεί αυτό το ψωμί, κανένας άλλος δεν με βοήθησε”, είπε η μικρή κόκκινη κλώσα. “Ολομόναχη μου, τα έκανα όλα”.

“Ακριβώς”, είπε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης. “Αυτή είναι η ομορφιά της ελεύθερης αγοράς. Καθένας μπορεί να δουλεύει όσο θέλει. Αλλά, με τους σύγχρονους κρατικούς κανονισμούς, το ψωμί θα πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα ζώα και  εσύ μικρή κόκκινη κλώσα, θα πρέπει να δώσεις φόρο την μισή φρατζόλα ψωμιού στο κράτος, να πληρώσεις ακόμα φόρο ακίνητης περιουσίας για το χωράφι που όργωσες, να πληρώσεις για να δημοσιεύσεις στις εφημερίδες φωτογραφίες του ψωμιού που έψησες και να πληρώσεις εισφορές στα ταμεία των αγροτών, των μυλωνάδων και αρτοποιών, οπότε θα σου μείνει το ένα τέταρτο της φρατζόλας. Τι νομίζεις δηλαδή, ότι εσύ θα τρως και οι άλλοι θα πεινάνε;”

Και έζησε η μικρή κόκκινη κλώσα καλά -με το ένα τέταρτο της φρατζόλας-, και τα υπόλοιπα ζώα -με τις ολόκληρες φρατζόλες- ακόμα καλύτερα. Κι από τότε, η μικρή κόκκινη κλώσα σταμάτησε να φτιάχνει το ψωμί της σε αυτήν τη φάρμα  και πήγαινε σε άλλη φάρμα.

Οι γείτονές της όμως, η πάπια, η αγελάδα, το γουρούνι, η χήνα και το μοσχάρι αναρωτιόνται ακόμα μέχρι σήμερα, γιατί η μικρή κόκκινη κλώσα δεν έφτιαξε ποτέ ξανά άλλο ψωμί.

(Παραλλαγή του αγγλικού παιδικού παραμυθιού : “The little red hen.”)

http://www.tradenews.gr/open-mind/154-2011-02-26-18-19-04.html

“Έφυγε” ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, μετά από δίμηνη νοσηλεία με νεφρική ανεπάρκεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου του 1922. Το 1935 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νίκαια. Στη κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση, όταν όμως συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν “Ο Χορός πάνω στα στάχυα” που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο Διονύσια της Καλλιθέας.

Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι “Έβδομη μέρα της δημιουργίας”, “Η Αυλή των θαυμάτων”, “Ηλικία της νύχτας”, “Παραμύθι χωρίς όνομα”, “Γειτονιά των Αγγέλων”, “Βίβα Ασπασία”, “Οδυσσέα γύρισε σπίτι”, “Αποικία των τιμωρημένων”, “Το μεγάλο μας τσίρκο”, “Ο εχθρός λαός” και “Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα”.

Έγραψε επίσης σενάρια κινηματογραφικών ταινιών κυριότερα των οποίων είναι:

“Στέλλα” σε σκηνοθεσία Κακογιάννη
“Ο δράκος” σε σκηνοθεσία Κούνδουρου
“Αρπαγή της Περσεφόνης” σε σκηνοθεσία Γρηγορίου
“Το κανόνι και τ΄ αηδόνι” σε σκηνοθεσία Ιάκωβου και Γιώργου Καμπανέλλη
“Κορίτσια στον ήλιο” σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνέγραψε και το βιβλίο Μαουτχάουζεν και υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Έργα του έχουν μεταφρασθεί και παιχτεί στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σουηδία. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία στις εφημερίδες “Ελευθερία” (1963-65), “Ανένδοτος” (1965-66) και από το 1975 στα “Νέα”.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=59446950

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου

25η Μαρτίου 2011

Και φέτος γιορτάσαμε στο χωριό μας την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821. Επειδή ήταν Παρασκευή, βοήθησε ώστε να έρθουν και αρκετοί Χαβαραίοι από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας. Συναντώντας αρκετούς φίλους που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται και εργάζονται στην Αθήνα, άκουσα την επιθυμία τους αλλά και τη λαχτάρα τους να μαθαίνουν κάθε τι που έχει σχέση με το χωριό μας. Γι’ αυτό λοιπόν δημοσιεύω και φέτος φωτογραφίες από τη σχολική γιορτή, αλλά και την παρέλαση και τους χορούς που ακολούθησαν στην πλατεία του χωριού μας.

Το ρολόι

Κατά τη διάρκεια του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα κατά την Ιταλική κατοχή, σε κάποιο νησί του Ιονίου η ομάδα κατοχής των Ιταλών είχε επιτάξει το Δημαρχείο, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του νησιού και το είχε μετατρέψει σε αρχηγείο της.  Ο επικεφαλής της ομάδας κατοχής, Ιταλός αξιωματικός είχε θρονιαστεί στο γραφείο του δημάρχου και από το παράθυρό του απολάμβανε τη θέα προς την πλατεία του νησιού. Στο κέντρο της πλατείας υπήρχε μια όμορφη εκκλησία και δίπλα ακριβώς ένα πανύψηλο καμπαναριό με ένα περίτεχνο ρολόι στη μέση. Μάταια περίμενε ο ιταλός αξιωματικός να το ακούσει να χτυπάει γιατί το ρολόι αυτό είχε εδώ και καιρό σταματήσει  λόγω βλάβης.

Ο Ιταλός αισθάνθηκε χρέος του να αποκαταστήσει τη βλάβη και έτσι φρόντισε και έμαθε από το δήμαρχο του νησιού ότι το ρολόι είχε σταματήσει γιατί δεν υπήρχε λάδι για να λαδώσουν τα γρανάζια του. Τότε ο αξιωματικός χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφερε στον δήμαρχο έναν τενεκέ 12 λιτρων, παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, έτσι ώστε να λαδωθούν τα γρανάζια και να δει το ρολόι να δουλεύει και πάλι, και να ακούσει την καμπάνα να χτυπάει ρυθμικά την ώρα. 

Ο δήμαρχος πήρε το λάδι και το ίδιο βράδυ κάλεσε στο σπίτι του τον ταμία του δημοτικού συμβουλίου και του έδωσε μία νταμιτζάνα με 6 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, λέγοντάς του ότι ο Ιταλός αξιωματικός ενδιαφέρεται να δει το ρολόι να δουλεύει και πάλι και πως θα έπρεπε γρήγορα να φτάσει το λάδι στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού. Την άλλη μέρα το πρωί ο ταμίας πήγε στην κεντρική εκκλησία του νησιού να βρει τον παπά. Στα χέρια του κρατούσε ένα μπουκάλι με 3 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Είπε στον παπά πως ως υπεύθυνος της εκκλησίας, άρα και του ρολογιού, ήταν δική του υπόθεση να φροντίσει ώστε το λάδι να φτάσει στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού, με σκοπό να λαδωθούν τα γρανάζια του και να αρχίσει και πάλι να δουλεύει, όπως δηλαδή  επιθυμούσε να γίνει ο ιταλός αξιωματικός.

Ο παπάς πήρε το λάδι και το ίδιο μεσημέρι φώναξε τον νεωκόρο στο γραφείο του. Του εξήγησε την επιθυμία του ιταλού αξιωματικού  να δει το ρολόι να δουλεύει και του είπε πως γι’ αυτό το λόγο προσφέρει 1 λίτρο παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Τον παρακάλεσε αν θα μπορούσε να πάει το λάδι αυτό στον συντηρητή του ρολογιού και να του πει να πιάσει αμέσως δουλειά και να αρχίσει να λαδώνει το ρολόι. Ο νεωκόρος έφυγε αμέσως για να εκτελέσει την εντολή του παπά. Μετά από λίγη ώρα χτυπούσε την πόρτα του συντηρητή του ρολογιού και αφού του εξιστόρησε τα όσα είχαν συμβεί  του έδωσε ένα μπουκαλάκι με 200 γραμμάρια παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο και του ζήτησε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό να λαδώνει το ρολόι για να μην δυσαρεστηθεί ο ιταλός αξιωματικός.

Ο συντηρητής του ρολογιού, όταν έμεινε μόνος, κοίταξε με δέος το πολύτιμο περιεχόμενο του μικρού μπουκαλιού. Σκέφτηκε πόσο νόστιμες θα έκανε τις λαχανίδες που επί μήνες έτρωγε αυτός και η οικογένειά του. Πόσο καλό θα έκανε στο παιδιά του λίγο λάδι που τους έχει ξεραθεί ο οισοφάγος από την μπομπότα! Την ίδια όμως στιγμή σκέφτηκε με τρόμο την αντίδραση του ιταλού αξιωματικού αν δεν έκανε αυτό που τον είχε προστάξει μέσω  του νεωκόρου, μιας και τους υπόλοιπους κρίκους αυτής της αλυσίδας τους αγνοούσε! Το ίδιο απόγευμα το ρολόι χτύπησε και πάλι μετά από πολύ καιρό, έξι φορές. Στην αρχή οι νησιώτες νόμισαν πως κάποιος είχε πεθάνει και σταυροκοπήθηκαν λέγοντας «ζωή σε λόγου μας». Αργότερα όμως, έμαθαν από τον παπά της εκκλησίας που τους μάζεψε για τον εσπερινό ότι ο καλός ιταλός αξιωματικός είχε προσφέρει παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο για να βάλει σε λειτουργία το ρολόι τους και πως γι’ αυτό και μόνο θα έπρεπε να αισθάνονται μεγάλη ευγνωμοσύνη που ο Κύριος, αν και περνάνε δύσκολες στιγμές στη μέση ενός φριχτού πολέμου τους έστειλε αυτόν τον μεγαλόψυχο Ιταλό.

Φυσικά το ρολόι στην κεντρική πλατεία του νησιού σταμάτησε να δουλεύει μετά από μία εβδομάδα και ο ιταλός αξιωματικός έστησε στον τοίχο του καμπαναριού τον έλληνα συντηρητή και τον εκτέλεσε ένα πρωί, παρουσία του δημάρχου, του ταμία, του παπά του νεωκόρου και των υπολοίπων κατοίκων του νησιού για παραδειγματισμό!!!!!!!

Αν και στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει κατοχή, ούτε ξένοι κατακτητές, εμείς ακόμη συνεχίζουμε να  στερούμε το «λάδι» από τα γρανάζια της μηχανής μας. Από το δήμαρχο στον ταμία και από τον παπά στον νεωκόρο χάνεται ο πλούτος που έρχεται από την Ε.Ε. για να υποστηρίξει την οικονομία μας και στο τέλος το θύμα είναι ο συντηρητής του ρολογιού… δηλαδή εμείς!!!

5η Μαθηματική Ολυμπιάδα

Δύο χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα πήρε η Ολυμπιακή Ομάδα της χώρας μας στην 5η Μαθηματική Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMOUS 2011) καθώς και τη σπουδαιότατη διάκριση του πρώτου στη γενική κατάταξη με εκπληκτική επίδοση 39,5 με άριστα το 40.

Η 5η Μαθηματική Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνεται από τη Μαθηματική Εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διεξήχθη στο Βουκουρέστι στις 2-6 Μαρτίου 2011. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η Ολυμπιακή Ομάδα, που αποτελούνταν από τους:

1. Ζαδίκ Ηλία, δευτεροετή φοιτητή Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ

2. Μοσχίδη Γεώργιο, δευτεροετή φοιτητή ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ

3. Μπορμπίλα Γεώργιο, δευτεροετή φοιτητή Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ

4. Ζέμα Κωνσταντίνο, πρωτοετή φοιτητή Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ

5. Εσκενάζη Αλέξανδρο, πρωτοετή φοιτητή Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ

6. Μαυρίκο Μανώλη, δευτεροετή φοιτητή Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ.

Συμμετείχαν επίσης ομάδα του Δημοκρίτειου Πολυτεχνείου Θράκης και ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ όλων των συμμετεχόντων φοιτητών πρώτος στη γενική κατάταξη με κορυφαία επίδοση (39,5 με άριστα το 40) ήταν ο Έλληνας δευτεροετής φοιτητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Ζαδίκ, που κατέκτησε το ένα από τα δυο Χρυσά μετάλλια της Ελληνικής Ομάδας.

Αναλυτικά πήραν:

Ηλίας Ζαδίκ Χρυσό Μετάλλιο
Μοσχίδης Γεώργιος Χρυσό Μετάλλιο
Ζέμας Κωνσταντίνος Ασημένιο Μετάλλιο
Εσκενάζης Αλέξανδρος Ασημένιο Μετάλλιο
Μπορμπιλάς Γεώργιος Χάλκινο Μετάλλιο
Μπογιόκας Δημήτριος (Ομάδα ΕΚΠΑ) Χάλκινο Μετάλλιο

Η επιτυχία αυτή των ελλήνων φοιτητών είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού στον διαγωνισμό συμμετείχαν και οι Εθνικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, χωρών που έχουν μεγάλη παράδοση στα Μαθηματικά όπως και στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς.

http://www.hms.gr/?q=node/429

“Έφυγε” ο Μανώλης Ρασούλης

 

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη ο συνθέτης και στιχουργός Μανώλης Ρασούλης, σε ηλικία 66 ετών. Ο θάνατός του είχε επέλθει πριν από 10 ημέρες περίπου, από καρδιακό έμφραγμα.

Ενας άνθρωπος με πλάγιο χιούμορ και ευθεία οργή. Μια αντισυμβατική, απρόβλεπτη, αιρετική προσωπικότητα, που αναθεωρούσε πρώτα τον εαυτό της, απομονωνόταν, έφευγε, επέστρεφε και με το ίδιο πάθος, μπορούσε να είναι «πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας».

Ήταν ο δημιουργός που ξαναέδωσε στο στίχο την απλότητα της μεγάλης λαϊκής μαστοριάς. Ηταν δηλαδή ο στιχουργός που ξανάπιασε το νήμα από εκεί που το ‘χαν αφήσει οι μεγάλοι του λαϊκού και του ρεμπέτικου. Και βέβαια, απ’ το «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια» μέχρι τις «Νταλίκες» και πρωτίστως την κομβική για τη νεοελληνική μουσική ιστορία «Εκδίκηση της γυφτιάς», έφτιαξε τραγούδια που καθόρισαν τη μεταπολιτευτική αισθητική.

Ο Ρασούλης όμως δεν είναι ταυτισμένος μόνο με την παρέα (Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Δημήτρης Κοντογιάννης) που ηχογράφησε το ’78 το δίσκο που το περιεχόμενό του καθόρισε μια εποχή και ο τίτλος του έμεινε αειθαλές σύνθημα του νεοελληνικού βίου. Ηταν κι εκείνος που συνεργάστηκε με τον Μάνο Λοΐζο για τα περίφημα «Τραγούδια της Χαρούλας», ο ευαίσθητος δημιουργός που, με τα «Ολα σε θυμίζουν» ή «Ο φαντάρος», απενοχοποίησε την τρυφερότητα στο λαϊκό τραγούδι. Μεγάλες επιτυχίες συνυπέγραψε κι άλλες με τον Νίκο Ξυδάκη («Δήθεν»), με τον Παπάζογλου («Χαράτσι») και την επί χρόνια σύντροφό του Βάσω Αλαγιάννη (μαζί έγραψαν και το περίφημο «Αχ Ελλάδα») και με τον Χρήστο Νικολόπουλο («Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Παίξε Χρήστο επειγόντως»). Και ήταν φυσικά εκείνος που επέμεινε για την αξία των Κατσιμιχαίων κι ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου τους δίσκου, «Ζεστά Ποτά».

Ο Μανώλης Ρασούλης είχε γεννηθεί στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, Σεπτέμβριο του 1945. Εκεί γαλουχήθηκε σε όσα αντιφατικά θα καθόριζαν τη ζωή του: άριστος μαθητής και βοηθός στο χρυσοχοείο του πατέρα του, ψάλτης στον Αγιο Μηνά και μέλος της αριστερής νεολαίας. Στην Αθήνα έρχεται για να σπουδάσει σκηνοθεσία, ενώ παράλληλα εργάζεται στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» και τραγουδάει ερασιτεχνικά σε πλακιώτικες μπουάτ. Την 21η Απριλίου του 1967 συλλαμβάνεται από τη χούντα και αφού περνάει ένα βράδυ στην «Μπουμπουλίνας», φεύγει αμέσως για το Λονδίνο όπου μένει 6 χρόνια, συμμετέχοντας ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Εκεί γεννιέται το ’73 και η κόρη του Ναταλία -όνομα-φόρος τιμής στη γυναίκα του Τρότσκι. Ο Μάης του ’68 τον βρίσκει στο Παρίσι συμμέτοχο στις εξεγέρσεις. Στην Ελλάδα επιστρέφει το ’74, λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μετά το τέλος της δικτατορίας εργάζεται στα ναυπηγεία Ανδρεάδη στο Πέραμα, μέχρι που ο Μάνος Λοΐζος τού ζητά να τραγουδήσει μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη στα «Νέγρικα». Ακολουθεί συνεργασία με τον Νίκο Μαμαγκάκη (στο δίσκο «Ο νέος Ερωτόκριτος»).

Εως τότε η σχέση του με τον έμμετρο λόγο εκφράζεται σε ποιήματα που εκδίδει (π.χ.«Η μπαλλάντα του Ισαάκ»). Ως ερμηνευτής, όμως, στους σαββοπουλικούς «Αχαρνής» το ’77 γνωρίζει τον Παπάζογλου κι ένα χρόνο μετά τολμά να δημοσιοποιήσει τους «ανορθόδοξους» στίχους του. «Η εκδίκηση της γυφτιάς», μια μικρή λαϊκή επανάσταση σε ένα μουσικό περιβάλλον εμποτισμένο ακόμα σχεδόν αποκλειστικά από το πολιτικό τραγούδι, γνωρίζει φανατικούς θιασώτες και μεγάλους πολέμιους. Για τον Ρασούλη, όμως, ανοίγει διάπλατα την πόρτα της δισκογραφίας. Ακόμη και ο Ακης Πάνου ζητεί να γνωρίσει την αδελφή-ψυχή που είχε γράψει το ’79 το «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια».

Πνεύμα ανήσυχο ο Ρασούλης, στρέφεται στις ανατολικές φιλοσοφίες, εμπλέκεται σε αντιδικίες (γνωστότερη αυτή με τον Γιώργο Νταλάρα το 2000, όταν ο Ρασούλης, για να αποφύγει δίκη με την κατηγορία της προσβολής, φεύγει για την Ισπανία), ταξιδεύει σε Σερβία, Αμερική και Ισραήλ, διακηρύττει την Παμβαλκανική Ενωση, κάνει περιστασιακές εμφανίσεις, απομονώνεται… Ο τελευταίος του δίσκος, σε συνεργασία με τον Νικολόπουλο, είχε τίτλο «Με τον Ομπάμα, αντάμα» (2009). Και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στον «Ιανό» την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μίλησε για το βόρειο σέλας… «Είπα», έλεγε σε μια συνέντευξή του ο ίδιος, «να μου βάλουν στην ταφόπετρα, όταν τα τινάξω: “Εφυγε πλήρης ιδεών”».

Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Εδώ είναι του Ρασούλη» που κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις «Ιανός» της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος ο συνθέτης στο εισαγωγικό του κείμενο γράφει:

«Επουδενί το βιβλίο τούτο δεν συμπεριφέρεται ως επικήδειος για έναν στιχουργό. Έπεται η συνέχεια ως την τελική πτώση μου. Και δεν είμαι από πέτρα ούτε αθάνατος που ‘λεγε κι ο αείμνηστος φίλος μου Ακης Πάνου… Με αγάπη πιστεύω και σύνεση, μέσα από την πολλαπλή εμπειρία μου θέλησα κατ’αρχάς να κάνω ένα βιβλίο όχι μόνο με τους στίχους μου (αυτό θα ήταν 0x0=0) αλλά να μνημειώσω τα κύρια χαρακτηριστικά και στοιχεία του εν λόγω φαινομένου, να μνημειώσω την αιχμή του νεοελληνικού πολιτισμού στο κλείσιμο του βασικού του κύκλου που τυχαίνει -κι όχι τυχαία- να κλείνει μαζί με τον βασικό κύκλο του νεοελληνικού έθνους.

Κάποιος Έλλην ποιητής γράφει: “Πιότερο κι απ’ τους ανθρώπους το τραγούδι τους αγάπησα”. Εγώ να προσθέσω ότι πιότερο κι απ’ το τραγούδι τους, τους ανθρώπους αγάπησα».

 

Πέντε ημέρες χωρίς internet

Μας έγινε απαραίτητο. Δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε και στο μυαλό μας γυρίζουν λέξεις: facebook, internet, web, www, twitter, http, blogs, youtube και πολλές άλλες.

 Και όμως, ΟΤΕ θέλοντος και Θεού επιτρέποντος, μπορούμε να τις ξεχάσουμε. Μια ξαφνική διακοπή της σύνδεσης σε αναγκάζει να ζήσεις μια “φυσιολογική” ζωή. Μια ζωή όπως πριν από μερικά χρόνια. Χωρίς το άγχος να διαβάσεις τα e-mail, να ενημερωθείς για θέματα επικαιρότητας, να πραγματοποιήσεις οικονομικές συναλλαγές, να αγοράσεις, να πουλήσεις, να ενημερώσεις το blog, να δεις βίντεο, να πάρεις ή να στείλεις ανέκδοτα, να “επικοινωνήσεις” στο Facebook. Επικοινωνία απρόσωπη.

Είναι ευκαιρία λοιπόν και πρέπει να την εκμεταλλευτείς. Να βγεις από τους τέσσερις τοίχους, να ξεχάσεις την οθόνη και αντί για αυτήν να έχεις απέναντί σου το πρόσωπο ενός αγαπημένου προσώπου. Να κάνεις πιο πολλές βόλτες, εκδρομές στη φύση, περπάτημα και διασκέδαση.

Ας αρχίσουμε λοιπόν τις εκδρομές και χωρίς να έχουμε διακοπή στο internet. Ξεκινάμε από το επόμενο Σαββατοκύριακο, οι προτάσεις γίνονται και οσονούπω έρχονται και οι απαντήσεις.

 

Η πρωτεύουσα των χάκερ

 

Είναι μια μικρή κουκίδα στον χάρτη της Ρουμανίας. Μια ήρεμη, βιομηχανική πόλη 120.000 κατοίκων στους πρόποδες των Τρανσυλβανικών Άλπεων, μόλις τρεις ώρες από το Βουκουρέστι. Κι όμως, η Ραμνίκου είναι ήδη διάσημος προορισμός για απανταχού κακόβουλους «χάκερ», αφού, σύμφωνα με το αμερικανικό FBI, αποτελεί την ευρωπαϊκή έδρα του διαδικτυακού εγκλήματος.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος την αποκαλούν «Χάκερβιλ». Στους δρόμους της πόλης, εκτός από αυτοκίνητα της (ρουμανικής) μάρκας «Dacia», ο περαστικός θα δει να παρκάρουν πανάκριβες Mercedes, BMW και Audi, όλες τους «λάφυρα» μιας ζωής βουτηγμένης στην ηλεκτρονική απάτη.

Οι κάτοχοι τους είναι συνήθως 40αρηδες οι οποίοι, μετά την πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος του δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, πλούτισαν όντες οι πρώτοι που πούλησαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στο ρουμανικό, το ευρωπαϊκό και διεθνές Διαδίκτυο. 

Στήνουν κομπίνες ηλεκτρονικού εμπορίου πουλώντας ανύπαρκτα προϊόντα σε ανυποψίαστους κι εύπιστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οργανώνουν, με το αζημίωτο φυσικά, επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό (malware) σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων. Σχεδιάζουν ιστοσελίδες-μαϊμού προκειμένου να υποκλέπτουν τραπεζικούς λογαριασμούς. “Συμμετέχουν” με ανύπαρκτα αντικείμενα μεγάλης αξίας σε δημοπρασίες στο e – bay.

Περισσότερα στο:

http://www.techit.gr/internet/

Κούλουμα 2011

Στην πλατεία Χαβαρίου γιορτάσαμε φέτος τα Κούλουμα. Ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού μας καθώς και ο Σύλλογος των απανταχού Χαβαραίων φρόντισαν να κεράσουν όσους πέρασαν από την πλατεία, με νηστήσιμα εδέσματα.

Παρά τα τρομοκρατικά δελτία καιρού των καναλιών, ο ήλιος ολόλαμπρος βοήθησε τον κόσμο να δοασκεδάσει. Πολλοί βέβαια, βρήκαν ευκαιρία από τον καλό καιρό να γιορτάσουν πιο εξοχικά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων