ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για 6 Οκτωβρίου 2009


Νόμπελ Φυσικής 2009

 

Το φετινό Νόμπελ Φυσικής μοιράζεται αφ’ ενός στον Αμερικανο-βρετανό Τσάρλς Κάο και αφ’ ετέρου στους Αμερικανούς Ουίλαρντ Μπόιλ και Τζορτζ Σμιθ.

Ο Τσαρλς Κουέν Κάο, σήμερα 76 ετών, βραβεύεται «για πρωτοποριακά επιτεύγματα που αφορούν τη μετάδοση του φωτός σε ίνες για οπτικές επικοινωνίες». Ο Ουίλαρντ Στέρλινγκ Μπόιλ, 85 ετών, και ο παλιός συνεργάτης του Τζορτζ Έλγουντ Σμιθ, 79 ετών, θα μοιραστούν το άλλο ήμισυ του βραβείου «για την εφεύρεση του απεικονιστικού κυκλώματος πυριτίου -του αισθητήρα CCD».

H πρώτη CCD (Συσκευή Συζευγμένου Φορτίου) δημιουργήθηκε από τους δύο συναδέλφους το 1969 και βασίστηκε στην περιγραφή του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, για την οποία ο Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε βραβευτεί με Νόμπελ το 1924: το φως που πέφτει σε καθένα από πολυάριθμα εικονοστοιχεία (pixel) του αισθητήρα δημιουργεί ένα ηλεκτρικό σήμα που καταγράφεται στη μνήμη.  Σήμερα, οι αισθητήρες CCD λειτουργούν ως το ηλεκτρονικό μάτι σε φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, αλλά και πολλές απεικονιστικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και την ιατρική.

Εξίσου ευρείες εφαρμογές γνώρισαν τις τελευταίες δεκαετίες και οι οπτικές ίνες, γυάλινοι αγωγοί μέσα στους οποίους ρέουν φωτόνια. Το 1966, ο Τσαρλς Κάο υπολόγισε για πρώτη φορά πώς το φως θα μπορούσε να μεταδοθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσα από τέτοιες γυάλινες ίνες. Με τη σταδιακή αύξηση της καθαρότητας του γυαλιού η απόσταση που μπορούσε να διανύσει το φως αυξήθηκε από τα 20 μέτρα το 1969 στα 100 χιλιόμετρα τέσσερα χρόνια αργότερα.

Σήμερα, οι οπτικές ίνες που αναλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εκτιμάται ότι έχουν συνολικό μήκος 1 δισ. χιλιόμετρα, αρκετό για να τυλίξει τη Γη 25.000 φορές. Και το μήκος τους συνεχίζει να αυξάνεται κατά 1.000 χιλιόμετρα την ώρα.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1060850&lngDtrID=252

Άδειες λόγω εκλογών

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών με αριθμό πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.18.21/1175/οικ.21934/07-09-2009 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται άδειες για να μεταβούν στον τόπο που ψηφίζουν.

Για τους υπαλλήλους αυτούς προβλέπεται άδεια μιας(1), δύο(2) ή τριών(3) ημερών αν η μετάβαση είναι σε νησί.

Η διαταγή αυτή όμως καταστρατηγήθηκε σε πολλά σχολεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες τάξεις να μην κάνουν μάθημα.

Εκτός από την άδεια της Παρασκευής και της Δευτέρας, πολλοί εκπαιδευτικοί πήραν άλλες δύο(2) ημέρες επιπλέον άδεια κατά παράβαση της παραπάνω εγκυκλίου.

Ποιος ευθύνεται γι΄αυτό;


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων