ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

Αρχεία για Οκτώβριος, 2009


Ο Χρίστος Λάσκαρης διαβάζει ποιήματά του


Ο Χρίστος Λάσκαρης γεννήθηκε στο Χάβαρι Ηλείας το 1931 και πέθανε στην Πάτρα το 2008.

Στιγμιαία λάθη

“Στιγμιαίο λάθος” ήταν η συμμετοχή περισσότερων ξένων παικτών του Πανσερραϊκού στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ολυμπιακού.

“Στιγμιαίο λάθος” διέπραξε και ο Πασχάλης με τη συζυγική απιστία και το εξώγαμο.

Όπως φαίνεται, στιγμιαία λάθη διαπράττουν μόνο ο Πανσερραϊκός και ο Πασχάλης (σύζυγος Αλίκης).

“Έφυγε” η Έλλη Παππά

 

Η φωτογραφία της καταζητούμενης το 1950 Έλλης Παππά, δίπλα σε εκείνη του Ν.Μπελογιάννη, σε δημοσίευμα των εφημερίδων της ταραχώδους εκείνης περιόδου

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης η Έλλη Παππά, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου στο Γ’ Νεκροταφείο, όπου εκεί και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.

Η Έλλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ού αιώνα.

Πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας – Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».

Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που, επίσης, έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας. «Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο», γράφει αυτοβιογραφούμενη. «Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει», δήλωσε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου. Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη. Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο «άγγελος της ζωής μου», η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας. Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές».

Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτατορική ομάδα και μετά, στην Κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ. Διέτρεξε όλo τον Εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του ΚΚΕ. Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη, και που είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών.

Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο. Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά. Η Σοβιετική Ένωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκς στην, τότε, Τσεχοσλοβακία. Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», με ψευδώνυμο.

Στη μεταπολίτευση, η Έλλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: «Η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».
Επαγγελματικά δούλεψε στις εφημερίδες «Έθνος», «Μακεδονία» και στο περιοδικό «Γυναίκα» έως το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα), κυκλοφόρησαν το 2006.

Το αρχείο της Έλλης Παππά φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1068236&lngDtrID=253

11 κανόνες ζωής που δεν μαθαίνονται στο σχολείο

Ο Bill Gates σε μια πρόσφατη ομιλία του σε ένα γυμνάσιο, μίλησε για 11 κανόνες ζωής που δεν έμαθαν και δεν θα μάθουν στο σχολείο. Μιλάει για το πως οι «προοδευτικοί» δάσκαλοι δημιούργησαν μια γενιά χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας και πως αυτή αντίληψη προετοιμάζει τα παιδιά να αποτύχουν στον πραγματικό κόσμο.

Κανόνας1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη – συνήθισέ το!
Κανόνας 2: Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την αυτό-εκτίμησή σου. Περιμένει πρώτα να επιτύχεις εσύ ο ίδιος κάτι ΠΡΙΝ αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου.
Κανόνας 3: Δεν θα κερδίσεις 60.000 ευρώ το χρόνο τελειώνοντας το σχολείο. Δεν πρόκειται να γίνεις αντιπρόεδρος με δωρεάν αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο μέχρι να τα κερδίσεις και τα δύο.
Κανόνας 4: Εάν νομίζεις ότι ο καθηγητής σου είναι σκληρός, περίμενε μέχρι να δεις το αφεντικό.
Κανόνας 5: Το γύρισμα των μπιφτεκιών δεν σου μειώνει την αξιοπρέπεια. Οι παππούδες σου είχαν μια διαφορετική λέξη για αυτή την εργασία: την έλεγαν ευκαιρία.
Κανόνας 6: Εάν τα μουσκέψεις, ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ. Γιʼ αυτό μην κλαψουρίζεις για τα δικά σου λάθη, αλλά μάθε από αυτά.
Κανόνας 7: Πριν γεννηθείς, οι γονείς σου δεν ήταν τόσο βαρετοί όσο είναι σήμερα. Έγιναν έτσι πληρώνοντας τους λογαρισμούς σου, καθαρίζοντας τα ρούχα σου και ακούγοντάς σε να λες πόσο «cool» είσαι. Πριν λοιπόν σώσεις τα δάση από τα παράσιτα της γενιάς των γονιών σου, προσπάθησε να καθαρίσεις τη ντουλάπα στο δωμάτιό σου.
Κανόνας 8: Το σχολείο μπορεί να έχει βρει τον τρόπο να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ κερδισμένων και χαμένων, αλλά η  ζωή ΟΧΙ. Μερικά σχολεία έχουν απορρίψει τις αρνητικές βαθμολογίες και θα σου δώσουν όσες ευκαιρίες θέλεις για να βρεις τη σωστή απάντηση. Αυτή η κατάσταση δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με την πραγματική ζωή.
Κανόνας 9: Η ζωή δεν είναι χωρισμένη σε εξάμηνα. Δεν υπάρχουν ολόκληρα καλοκαίρια διακοπών και πολύ λίγοι υπάλληλοι είναι διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν να «βρεις» τον εαυτό σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου.
Κανόνας 10: Η τηλεόραση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πραγματική ζωή. Στη πραγματική ζωή οι άνθρωποι είναι στις δουλειές τους και όχι στα μπαρ και στα καφενεία.
Κανόνας 11: Να είσαι ευγενικός με τους σπασίκλες. Στο τέλος μάλλον θα καταλήξεις να δουλεύεις για έναν από αυτούς.

WANTED

 

Με το ποσό των 600.000 ευρώ επικήρυξε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τρία άτομα που καταζητούνται για συμμετοχή στην ομάδα «οι ληστές με τα μαύρα».

Πρόκειται για τους Συμεών Σεϊσίδη, Μάριο Σεϊσίδη και Γρηγόρη Τσιρώνη, εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για αξιόποινες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Η αμοιβή για όποιον δώσει πληροφορίες ανέρχεται στο ποσόν των 600.000 ευρώ και εξασφαλίζεται η ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1067991&lngDtrID=244

7 τρόποι για να κοιμούνται οι άνδρες καλύτερα

 

Υποχρεώσεις, δουλειά και στρες. Πόσο εύκολο είναι τελικά να κοιμάται κανείς εύκολα και καλά στις μέρες μας;

1. Ηρεμήστε

Μετατρέψτε την κρεβατοκάμαρά σας σε μια ζώνη χαλάρωσης, διακοσμώντας την με πράσινα και μπλε χρώματα (όχι κόκκινα και πορτοκαλί). Ολοκληρώστε την ατμόσφαιρα με απαλά μουσικά ακούσματα, πάντα σε χαμηλή ένταση και με μείωση του φωτισμού στο χώρο. Στο τελευταίο βοηθούν οι σκούρες εξωτερικές κουρτίνες, οι οποίες εμποδίζουν το φως να περνάει στο δωμάτιο.

2. Αγκαλιάστε κάποιον

Ποιόν ακριβώς;  Τη  σύζυγό, τη σύντροφο, το σκυλί σας… δεν έχει σημασία ποιόν ακριβώς αγκαλιάζετε αλλά ότι το κάνετε. Σύμφωνα με τις μελέτες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η μοναξιά είναι μια από τις αιτίες για την απώλεια ύπνου. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι,  έχουν λιγότερο καλό ύπνο από εκείνους που κοιμούνται με παρέα.

3. Χαμηλώστε το

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του δωματίου που κοιμάστε. «Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει όταν κοιμόμαστε,» λένε οι ειδικοί. «Βοηθείστε αυτή τη διαδικασία με το να σιγουρευτείτε ότι η κρεβατοκάμαρα δεν είναι υπερβολικά ζεστή. Μια θερμοκρασία μεταξύ 16 και 20 βαθμών Κελσίου είναι ιδανική.»

4. Δοκιμάστε τις κάλτσες

Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με ζεστά χέρια και πόδια, κοιμούνται στο μισό χρόνο απ’ ότι χρειάζεται συνήθως κανείς. Η αιτία; Τα ζεστά άκρα δημιουργούν διεύρυνση των αγγείων, εξαπλώνοντας τη ζέστη σε όλο το σώμα, γεγονός που χαλαρώνει και τον οργανισμό με αποτέλεσμα τον ευκολότερο ύπνο.

5. Κρατάτε σημειώσεις!

«Όταν ξαπλώνει κανείς σκέφτεται όλα εκείνα τα πράγματα που πρέπει να κάνει την επόμενη μέρα και αυτό κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση»,  λέει ο Chris Idzikowski, ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα ύπνου που εργάζεται στο κέντρο ύπνου του Εδιμβούργου (www.edinburghsleepcentre.com). «Με τον να κρατάει κάποιος σημειώσεις την ώρα εκείνη, αυτομάτως παύει να σκέφτεται τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας και έτσι είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί.  Οπότε είναι καλό να υπάρχει δίπλα στο κρεβάτι ένα μπλοκάκι σημειώσεων.

6. Ύπνος προγραμματισμένος… από τη φύση!

Ο φωτισμός του λουτρού πριν από την ώρα του ύπνου πρέπει να είναι ελαφρύς γιατί, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι «ταρακουνά» τον ανθρώπινο εγκέφαλο, διεγείροντάς τον με αποτέλεσμα να χρειάζεται κανείς περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσει πριν κοιμηθεί. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση. Βάλτε λοιπόν αυξομειωτή φωτός στο μπάνιο και διώξτε την ΤV από την κρεβατοκάμαρα. 

7. Κερδίστε τον ύπνο με το δύσκολο τρόπο

«Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ είναι να κάνετε έρωτα», λέει ο Δρ Pam Spurr. «Μετά από το σεξ θα αισθανθείτε χαλαροί και θα κοιμηθείτε εύκολα και καλά».

http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=838266

Ας εφαρμόσουμε λοιπόν μερικούς από αυτούς τους τρόπους, ας βοηθήσουν και οι γυναίκες όπου μπορούν. Πάντως εμένα δεν μ’ αρέσει να κοιμάμαι αγκαλιά με…σκυλιά.

Καταργούνται τα Stage

Την κατάργηση των προγραμμάτων stage στο δημόσιο και τους ΟΤΑ αποφάσισε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρεία του Θ. Πάγκαλου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να τηρηθεί «σκληρή» γραμμή και όσον αφορά τη… μεταχείριση των μέχρι σήμερα εργαζόμενων μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Δεν θα υπάρξει καμία μοριοδότηση, ενώ όσοι υπέγραψαν συμβάσεις από την προκήρυξη των εκλογών και μετά, αυτές θα ακυρωθούν και οι stagiers δεν θα πληρωθούν. 

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1419448&nid=838956

Επιτέλους. Σωστή απόφαση. Τα προγράμματα stage είχαν και έχουν ως στόχο την απόκτηση εμπειρίας. Γι’ αυτό και δεν είναι ασφαλισμένη εργασία. Γι’ αυτό και ο νομοθέτης προέβλεψε να είναι 6μηνα ώστε να μην γίνεται κατάχρηση.

Όσοι αποκτούν εμπειρία με πρόγραμμα stage, δεν σημαίνει ότι και θα διοριστούν οπωσδήποτε. Οι ανανεώσεις των συμβάσεων ήταν καθαρά ρουσφετολογικές, αφού έπαιρναν τους ίδιους και τους ίδιους (τους ημέτερους). Το σωστό θα ήταν να παίρνουν κάθε φορά άλλους, ώστε να αποκτήσουν εμπειρία όλοι και μετά να διοριστούν οι καλύτεροι μέσα από αδιάβλητο διαγωνισμό (ΑΣΕΠ).

Πόσα παίρνουν τα golden boys του ΟΤΕ?

Πολλή κουβέντα έχει γίνει για τα περίφημα golden boys και τις αμοιβές τους. Πρόκειται για μεγαλοστελέχη εταιρειών που αμείβονται με υπερβολικά ποσά που συχνά αυξάνονται από διάφορα bonus.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι αμοιβές για το 2007 κορυφαίων στελεχών του ΟΤΕ.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΘΕΣΗ ΕΤΗΣΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΤΕ 580.000 Ε
ΑΪΒΑΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 380.000 Ε
ΚΑΠΠΟΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 250.000 Ε
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 250.000 Ε
ΕΥΘΥΜΕΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 230.000 Ε
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 225.000 Ε
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΚΗΣ
(ΟΧΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ)
ΔΝΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 200.000 Ε
ΧΟΥΝΤΑΛΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΝ. ΔΝΣΗΣ ΟΙΚ.ΠΕΛΑΤΩΝ 180.000 Ε
ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 170.000 Ε
ΜΠΑΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 140.000 Ε
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΥΓΚΡ. ΕΤΑΙΡ. ΠΕΛΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 140.000 Ε
ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ 100.000 Ε 
ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡ.  ΠΕΛΑΤΩΝ 100.000 Ε
ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ 100.000 Ε
ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡ. ΠΕΛΑΤΩΝ 100.000 Ε
ΚΟΥΣΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΠΟΔ/ΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ 100.000 Ε

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/—golden-boys—2009102015873/

Απληστία

Η ξεφτίλα του “δημοσιογράφου”


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων