“Τα Χριστούγεννα των Συναισθημάτων και των Αριθμών”
Στόχοι:
Εξάσκηση στην αντιστοίχιση αριθμού και ποσότητας (1-10).
Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας και δημιουργικής έκφρασης.
Ενδυνάμωση του σώματος και χαλάρωση μέσω της κίνησης.
Εξοικείωση με τη δομή του γράμματος και την έννοια της αλληλογραφίας.
Δραστηριότητα 1: Μαθηματικά με τον “Μπισκοτούλη”
Θέμα: Αντιστοίχιση αριθμού-ποσότητας.
- Περιγραφή: Δημιουργούμε σετ καρτών. Το πρώτο σετ έχει τον Μπισκοτούλη που δείχνει έναν αριθμό και το δεύτερο σετ έχει τον Μπισκοτούλη με έναν συγκεκριμένο αριθμό από “κουμπιά” (αστεράκια).
- Η δράση: Οι κάρτες κρύβονται και τα παιδιά βρίσκουν τις κάρτες και στη συνέχεια πρέπει να βρουν το “ζευγάρι” τους (π.χ. ο αριθμός 5 με τον Μπισκοτούλη που έχει 5 αστέρια).
Δραστηριότητα 2: Η Γιόγκα του Άγιου ΒασίληΘέμα: Φυσική αγωγή και ενσυνειδητότητα.- Περιγραφή: Μετατρέπουμε κλασικές στάσεις γιόγκα σε χριστουγεννιάτικες φιγούρες:
- Η στάση του δέντρου: Γινόμαστε στολισμένα έλατα που ισορροπούν στο ένα πόδι.
- Η στάση της καμήλας: Γινόμαστε ο σάκος του Άη Βασίλη που είναι γεμάτος δώρα.
- Η στάση του παιδιού: Ξεκουραζόμαστε σαν ξωτικά μετά από μια μέρα δουλειάς.
- Αναπνοές: Παίρνουμε βαθιά ανάσα για να “φουσκώσουμε” τη μεγάλη κοιλιά του Άη Βασίλη και εκπνέουμε λέγοντας σιγανά “Χο-Χο-Χο”.
Δραστηριότητα 3: Γράμμα στον Άγιο Βασίλη με “Μαθηματικά Γραμματόσημα”Θέμα: Προγραφή, Ζωγραφική και Αρίθμηση.- Περιγραφή: Τα παιδιά παίρνουν ένα προσχέδιο γράμματος. Αντί να γράψουν (αν δεν ξέρουν ακόμη), ζωγραφίζουν μέσα σε ένα πλαίσιο το δώρο που επιθυμούν ή μια όμορφη ευχή.
- Η Μαθηματική Πρόκληση: Στο πάνω μέρος του φακέλου υπάρχει ένας αριθμός (διαφορετικός για κάθε παιδί ή κληρωτός). Τα παιδιά πρέπει να κολλήσουν τόσα “γραμματόσημα” (αυτοκόλλητα ή μικρά χρωματιστά τετράγωνα) όσα λέει ο αριθμός στον φάκελό τους, για να μπορέσει το γράμμα να φτάσει στον Βόρειο Πόλο.
Δραστηριότητα 4: Κατασκευή “Ο Μπισκοτούλης από Φελλό”Θέμα: Εικαστικά και Λεπτή Κινητικότητα.
- Περιγραφή: Μετατρέπουμε κλασικές στάσεις γιόγκα σε χριστουγεννιάτικες φιγούρες:







