ΔΑΣΟΣ

Δάσος!!. Τι να πρωτοπείς για το δάσος! Υπάρχουν τόσα πράγματα! Αλήθεια πόσο πολύτιμο είναι το δάσος για εμάς γνωρίζουμε; Τι μας προσφέρει; Είδαμε εικόνες και συζητήσαμε. Βρήκαμε αρκετά πράγματα. Αρχικά, μας δίνει οξυγόνο και απορροφά τα βλαβερά αέρια, συγκρατεί τα νερά της βροχής και αποφεύγονται οι πλημμύρες, μας δίνει ξυλεία, μας προσφέρει καρπούς, φρούτα, βότανα και φαρμακευτικά φυτά και είναι χώρος αναψυχής για όλους εμάς, για να  περπατάμε, να αθλούμαστε και φυσικά δίνει τροφή και στέγη σε πολλά ζώα.

Τι δέντρα όμως υπάρχουν σε ένα δάσος, τι φυτά; ποιους καρπούς μας δίνουν;. Είδαμε αρκετές εικόνες και συζητήσαμε και φυσικά μιλήσαμε και για τα ζώα που κατοικούν σε ένα δάσος. Τα γνωρίζουμε; Γνωρίσαμε αρκετά από αυτά και μάθαμε τι είναι ίχνος ενός ζώου. Τα μελετήσαμε και προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε ποιο ίχνος αφήνει κάθε ζώο και  ζωγραφίσαμε και εμείς το ίχνος που μας άρεσε περισσότερο.

Ωραία τα ίχνη, αλλά πως αλλιώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα ζώα του δάσους;. Ακούσαμε διάφορους ήχους ζώων και προσπαθήσαμε να τα αναγνωρίσουμε. Ήταν πολύ διασκεδαστικό!

Παράλληλα, διαβάσαμε το παραμύθι “Ποιος άλλος μένει εδώ” και συνειδητοποιήσαμε, πόσα ζώα μικρά και πιο μεγάλα κατοικούν σε ένα δέντρο, τόσο πάνω στα κλαδιά, όσο και στον κορμό ή και κάτω από το δέντρο και με την ευκαιρία αυτή είδαμε και μάθαμε τα μέρη του δέντρου: Ρίζα, κορμός, κλαδιά, φύλλα, καρποί.

Ακούσαμε το παραμύθι “Το μικρό λυκάκι φροντίζει το δάσος” και είπαμε και εμείς διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε το δάσος.

Από τι κινδυνεύει αλήθεια; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του δάσους; Η πυρκαγιές σίγουρα! Εμείς μπορούμε να προστατεύσουμε το δάσος από τις πυρκαγιές; Τι χρειάζεται να κάνουμε; Ποιοι σβήνουν τις φωτιές; Κάναμε μια πολύ ωραία συζήτηση με τα παιδιά, μάθαμε και είδαμε τους πυροσβέστες και παρακολουθήσαμε και το παρακάτω ενημερωτικό βίντεο από το πυροσβεστικό μουσείο για να καταλάβουμε καλύτερα πως μπορούμε να βοηθήσουμε για να μην προκληθεί μια καταστροφική πυρκαγιά.

Επεξεργαστήκαμε τη φωνούλα Δ και βρήκαμε και άλλες λεξούλες από τη φωνούλα αυτή. Βρήκαμε σύνθετες λεξούλες με τη λέξη Δάσος και μάθαμε τι προσφέρει ο δασοφύλακας. Παράλληλα, κάναμε διάφορα φύλλα εργασίας με όσο το δυνατόν πιο παιγνιώδη τρόπο!!

Τελειώσαμε με την ωραία μας περιπλάνηση στο δάσος, φτιάχνοντας ένα φανταστικό δέντρο με την παλάμη μας και συμφωνήσαμε όλοι ότι το δάσος είναι πηγή ζωής και πρέπει να το προστατεύουμε!

************

Όταν ξαναβρεθήκαμε στις τάξεις μας ήθελα να κάνουμε κάποια πράγματα ακόμη για το Δάσος και τα Δέντρα που είναι τόσο σημαντικά για τον άνθρωπο.

Σχεδιάσαμε το δικό μας δέντρο, μάθαμε ξανά τα μέρη του και τα γράψαμε. Αντιστοιχήσαμε τις λέξεις με τα μέρη του δέντρου και αφού το καμαρώσαμε, το στολίσαμε και ομορφύναμε την τάξη μας.  

   

Για παιχνίδι, βαλθήκαμε να βρούμε μέσα στο δάσος όλα τα δέντρα που πάνω τους έχουν εικόνες με λέξεις που αρχίζουν απο Δ. Μια δραστηριότητα που είδα από μια εξαιρετική νηπιαγωγό στο νηπιαγωγείο Λακκώματος και μου άρεσε πάρα πολύ και νομίζω ότι άρεσε και στα  παιδιά που πέρασαν υπέροχα προσπαθώντας να πατήσουν το σωστό γράμμα!!