ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Στον ετήσιο προγραμματισμό του μαθήματός μας, και περίπου τον Μάρτιο κάθε έτους, διδασκόμαστε μερικούς  γνωστούς Παραδοσιακούς χορούς. Οι περισσότεροι από αυτούς χαρακτηρίζονται ως Πανελλήνιοι, διότι με μικρές παραλλαγές στις φιγούρες ή και στον αριθμό των βημάτων, χορεύονται από άκρου εις άκρον σε όλη την Πατρίδα.

Στην σελίδα αυτή μπορείτε κάνοντας κλικ πάνω στα τραγούδια να τα ακούσετε, ενώ γενικότερες αναφορές για την ιστορία των Ελληνικών χορών μπορείτε να βρείτε στις σελίδες 68-71 του βιβλίου Φ. Αγωγής.

1 ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Ο δημοφιλέστερος Ελληνικός παραδοσιακός χορός. Χορεύεται παντού σε όλη την Ελλάδα, με μικρές παραλλαγές, γνωστός και ως “Συρτός”. Η ονομασία προέρχεται από την αναφορά στα ονομαστά μεταξωτά υφάσματα της περιοχής κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

 

2 ΚΛΕΦΤΙΚΟΣ

Περιοχή καταγωγής η Ήπειρος και η Πίνδος. Λεβέντικος χορός με πολλές φιγούρες και με διαφορετικό αριθμό βημάτων.

 

3 ΣΥΡΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

Τα δημοφιλέστατα στην Μακεδονία τραγούδια, ο πολύ γνωστός συρτός Μακεδονικός χορός, με σχεδόν παρόμοια βήματα με τον καλαματιανό.

 

4 ΟΜΑΛ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ

Ποντιακός χορός, απλός λιτός και παραστατικός

 

5 ΤΙΚ ΔΙΠΛΟ

Χαρακτηριστικός Ποντιακός χορός. Χορεύεται παντού και στην μορφή του τικ μονού, με 6 βήματα.

 

6 ΧΑΣΑΠΙΚΟ

Ο χορός της συντεχνίας των χασάπηδων (μακελάρηδων) της Μακεδονίας και Κωνσταντινούπολης.

 

7 ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ

Η γρήγορη μορφή του χασάπικου.

 

8 ΒΑΛΣ

Για την Γ΄τάξη στο τέλος της σειράς μαθημάτων, ένα βάλς. WaltzNo2 Dmitri Shostakovich

 

9  ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ  Ενα τραγούδι (χασαποσέρβικο) του αξέχαστου Γιώργου Ζαμπέτα, αφιερωμένο στην Θεσσαλονίκη και στην Καλαμαριά.

 

10 ΣΥΡΤΑΚΙ  Χορός της νεότερης Ελλάδας, δημιούργημα για τις ανάγκες της ταινίας Ζορμπάς, που όμως αγαπήθηκε και έγινε παγκόσμια γνωστός. Χορεύεται σε συνδυασμό αργών και γρήγορων βημάτων του χασάπικου.

 

11 ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ  Το τραγούδι – χορός της Νάουσας, φέρνει στην μνήμη την θυσία των γυναικών της πόλης που έπεσαν στον ποταμό Αράπιτσα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων κατά την Επανάσταση του 1821 (22 Απριλίου 1822)

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Λαντζούρης Θεόδωρος ΠΕ11           Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση