ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαιώματα το ίδιο και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες .
Τα δικαιώματα τους είναι :
1) δικαίωμα στην ζωή,
2) δικαίωμα στην υγεία,
3) δικαίωμα στην ελευθερία,
4) δικαίωμα στην εκπαίδευση,
5) δικαίωμα στην δικαιοσύνη ,
7)δικαίωμα γνώμης και σκέψης,
8) δικαίωμα ελευθερίας λόγου.
Συντακτική ομάδα: Ελένη Κ., Ευαγγελία Μ.
Τραγούδι για τους μετανάστες
Το τραγούδι “Μετανάστες με” ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου μιλάει για την ζωή των μεταναστών, τονίζοντας τις μετακινήσεις και τις δυσκολίες μου βιώνουν μέχρι να φτάσουν στη χώρα που επιθυμούν και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Συγκεκριμένα αυτό το τραγούδι αναφέρεται στην προσπάθεια, στις κακουχίες , τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους. Μιλάει για τη νέα τους καθημερινότητα, τη φροντίδα και τη περίθαλψη που λαμβάνουν όταν μεταφερθούν στις κατάλληλες δομές υποδοχής τους. Οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολέμου ή οικονομικών προβλημάτων με στόχο να βρουν μία χώρα με περισσότερη ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Συντακτική ομάδα: Διονύσιος Στ., Παναγιώτης Μ. , Γρηγόριος Β.
Αρχισυντάκτης : Διονύσιος Στ.
Οι μετανάστες στον Έβρο
Οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πολέμοι γίνονται όλο και περισσότερο. Ένα από τα μέρη που δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών είναι ο Έβρος.
Το πρόβλημα της παράνομης διάσχισης των συνόρων ( από τον ποταμό Άρδα ) έγινε εντονότερη το 2010. Το πέρασμα του ποταμού είναι επικίνδυνο, για αυτό και πολλές φορές προκύπτουν ατυχήματα όπως πνιγμοί, παρόλο που η αστυνομία προσπαθεί να το εμποδίσει. Η Ελλάδα έχει μαζέψει πολλούς μετανάστες, διότι στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας μαζεύεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών, επειδή η Τουρκία είναι απρόθυμη να τους πάρει πίσω.
Όταν οι μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα κέντρα κράτησης μεταναστών.
Συντακτική ομάδα: Φοίβος Π. , Γιώργος Χ. , Άννα Μαρία Π. , Δέσποινα Μπ. , Κωσταντίνος Αλ.
Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Π.
Σενάριο ταινίας μικρού μήκους:
Σκηνή 1η :
Μια ομάδα ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, βρίσκεται στον ποταμό Έβρο και θέλει να περάσει στα σύνορα της Ελλάδας. Κρύβονται πίσω από δέντρα και περιμένουν να νυχτώσει για να περάσουν στην Ελλάδα χωρίς να τους καταλάβουν οι στρατιωτικοί..
Σκηνή 2η :
Οι μέρες περνάνε, τα τρόφιμα και το νερό λιγοστεύουν. Ο καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες. Βρίσκονται πάνω σε μια νησίδα του ποταμού και δεν είναι εύκολο να περάσουν απέναντι επειδή ο ποταμός έχει πολύ νερό και δεν ξέρουν να κολυμπούν.
Όμως κάποια στιγμή, αποφασίζουν επειδή δεν έχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές, πως θα ρισκάρουν τη ζωή τους για να περάσουν απέναντι όσο το δυνατό γρηγορότερα.
Σκηνή 3η :
Στην προσπάθειά τους να περάσουν απέναντι, οι περισσότεροι τα καταφέρνουν αλλά κάποιοι πνίγονται. Μα και για αυτούς που τα καταφέρνουν υπάρχουν δυσκολίες, αφού τους συλλαμβάνουν οι συνοριοφύλακες στην ελληνική πλευρά και καταλήγουν για δύο μήνες περίπου σε κάποιο κέντρο κράτησης.
Σκηνή 4η :
Όταν βγαίνουν τους δίνουν κάποια χαρτιά ώστε να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα προσωρινά. Έτσι φτάνουν στην Αθήνα όπου βρίσκουν κάποιους συγγενείς και φίλους τους, οι οποίοι τους φιλοξενούν. Παρ’ όλα αυτά, η ζωή τους είναι δυσάρεστη αφού δεν μπορούν να βρουν κάποια δουλεία για να ζήσουν. Κάποιοι αποφασίζουν να φύγουν παράνομα στο εξωτερικό για καλύτερη τύχη..
Συντακτική ομάδα: Ηρώ Σ., Νικολέτα Χ., Παναγιώτης Μ., Ελίνα Κ., Ευαγγελία Π.
Αρχισυντάκτης: Διονύσιος Στ.
Ποιήματα για τους πρόσφυγες-μετανάστες:
Υπάρχουν πολλά ελληνικά ποιήματα με θέμα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ένα όμως μικρό ποίημα για τους μετανάστες στον Έβρο έχει γραφτεί από την Σοφία Κιόρογλιο:
Έβρος-στίχοι
Ένα ακόμα ποίημα για τους μετανάστες γραμμένο από τον Θανάση Χατζόπουλο, με όνομα «Οι μετανάστες της θλίψης»:
Οι μετανάστες της θλίψης-στίχοι
Συντακτική ομάδα: Δημήτρης Π., Άγγελος Ψ.
Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Π.