1676366019681

Τα παιδιά της Λέσχης Φιλαναγνωσίας – και όχι μόνο – με αφορμή τα βιβλία που διαβάσαμε αλλά και την ημέρα των ερωτευμένων, συζητούν, εμπνέονται και γράφουν για την αγάπη και τα πάθη του έρωτα.

A.M.

Μου είπαν να γράψω για τον έρωτα με αφορμή την “ημέρα των ερωτευμένων”. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να πω! Τι είναι έρωτας; Πολλοί άνθρωποι θεωρούν οτι κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να ερωτευτεί. Άλλοι λένε πως είναι η κατεξοχήν περίοδος για τον απόλυτο έρωτα. Όπως και να χει όμως, τον παρουσιάζουν ως ένα πολυ δυνατό συναίσθημα. Παρ’ όλα αυτά στις μέρες μας το φαινόμενο αυτό έχει εξασθενήσει. Οι νέοι συχνά καταφεύγουν στο “εύκολο” και στο “γρήγορο” για να περάσουν καλά. Έχουν πάψει να προσπαθούν και να είναι υπομονετικοί ώστε να βιώσουν κάτι πιο δυνατό.

 Όσον αφορά εμένα, θα ήθελα να βιώσω τον έρωτα. Τον έρωτα όπως ακριβώς παρουσιάζεται στις ταινίες, με ανάμειξη την αγάπη. Έναν έρωτα αλλιώτικο, διαφορετικο απο την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε… Να νιώθεις οτι κάποιος νοιάζεται ειλικρινά για σένα και οτι δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση προσωπικών του συμφερόντων. Να τον κοιτάς και να λιώνεις, να κοιτάς την ψυχή του κι εκείνος το ίδιο αντίστοιχα. Να μην σε νοιάζει το που βρίσκεσαι αρκεί να είσαι μαζι του! Να νιώθεις τις λεγόμενες «πεταλούδες» στο στομάχι όταν τον βλέπεις και το χαμόγελο σου να φτάνει μέχρι τα αυτιά. Σκέφτεσαι το άλλο άτομο όλη την μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, δεν μπορείς να κάνεις πραγματικά τίποτα χωρίς να τον σκεφτείς. Αλλά και όταν βρίσκεσαι μαζί του να ξεχνάς όλα τα προβλήματα σου, ο,τι κι αν σε απασχολεί και να ζεις την στιγμή με αυτό το άτομο. Αλλά και όταν δεν βρίσκεσαι μαζί του τα βλέπεις όλα με άλλη όψη, θετικά, χαμογελάς πιο εύκολα και είσαι συνεχώς χαρούμενη, αναιρείς συνεχώς όλα σου τα προβλήματα. 

Λένε ότι ο έρωτας τυφλώνει, γιατί άραγε; μήπως γιατί όντως τυφλώνεται κάνεις απο τον έρωτα; Μα αφού όταν ερωτεύεσαι δεν μπορείς να δεις τίποτα αρνητικό, ούτε τα εμφανή αρνητικά στοιχεία του άλλου, τίποτα. Ίσως να κάνεις πως δεν τα βλέπεις επειδή δεν θες απλά να τα αποδεχτείς. 

Ένα ακόμη ερώτημα που με απασχολεί, τελευταίο. Μετά τον έρωτα έρχεται η αγάπη; Η αγάπη προϋποθέτει τον έρωτα ή ο έρωτας την αγάπη; Έχω ακούσει διάφορες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα. Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι έρωτας και τι αγάπη. Ο έρωτας είναι κάτι περιστασιακό ενώ η αγάπη ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Στον έρωτα δεν θες ο άνθρωπος σου να κοιτάει άλλες, θες να σου αφιερώνει όλο τον χρονο που διαθέτει. Αντίθετα, στην αγάπη δεν σε νοιάζει τίποτα αρκεί να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος. Ακόμη, κι αν είναι μακριά σου με ένα τρίτο άτομο, ίσως πονάς λίγο, αλλά το γεγονός οτι είναι καλά σε παρηγορεί. Τελικά; Μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρξουν;

 

Αναστασία

Έρωτας είναι…

Ξαφνικά ένα συναίσθημα ευαλωτοτητας αρχίζει να σε πνίγει, η καρδιά σου χτυπάει ασταμάτητα με τεράστια ταχύτητα, νιώθεις το χρόνο να κυλάει τόσο γρήγορα και αφηρημένα που δε σου περνάει από το μυαλό και μέσα σ’ αυτό το χάος αναρωτιέσαι «τι είναι αυτό;» ,έρωτας είναι…

Ανακαλείς αναμνήσεις από την τελευταία φορά που τον είδες και μόνο στην ιδέα, κολλάς και νιώθεις να αιωρείσαι σε ένα σύννεφο αγαλλίασής μόνο στη σκέψη εκείνου. Μόνο στο άκουσμα του ονόματος του στο πρόσωπό σου ζωγραφίζετέ ένα χαμόγελο που νιώθεις ότι διαρκεί για πάντα, μιλάς και τον σκέφτεσαι για ώρες και νιώθεις ότι δεν είναι αρκετές οι λέξεις για τον περιγράψεις. Είσαι μαζί του και θέλεις ο χρόνος να παγώσει για παντα εκεί, δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι εφικτό…

Μιλάτε για σήματα πράγματα που όταν τα συζητάτε μαζί φαίνονται τόσο σημαντικά που δεν θέλεις να σταματήσετε. Πλέον τα μικρά πράγματα μαζί του σου φαίνονται τεράστια μόνο και μόνο γιατί περιέχουν και εκείνον μέσα. Δε σε νοιάζουν τα δώρα είτε ακριβά είτε όχι αλλά είναι σημαντικά όταν γίνονται για σένα αφού είναι από εκείνον.

Προσπαθεις να είσαι μαζί του όσο πιο πολύ μπορείς και ας γνωρίζεις ότι δεν θα σου φτάνει, σαν να μην θες να τον αποχωριστείς ποτέ.

 

Ανώνυμου

Έρωτας είναι να χτυπάει η καρδιά σαν τρελή, λες και θα βγει έξω από το σώμα από τον ενθουσιασμό, το στομάχι να γεμίζει εκατομμύρια μικρές πεταλουδίτσες μονο στην σκέψη του. Έρωτας είναι να αγωνιάς να τον δεις όταν είστε μακριά, και όταν πια βρεθείτε να σου λείπει μόνο στην σκέψη ότι θα χωριστείτε ξανά σύντομα. Η αγάπη όμως είναι ένα συναίσθημα μακράν δυνατότερο από τον έρωτα. Η αγάπη δεν είναι ο τρελός χτύπος της καρδιάς ή οι πεταλούδες στο στομάχι. Είναι η ζεστασιά που νιώθεις σε όλο σου το σώμα, ένα συναίσθημα που νιώθεις ανάλαφρος, χαλαρός. Ειναι το αίσθημα ασφάλειας που σου προσφέρει αυτός ο άνθρωπος όση απόσταση και αν υπάρχει ανάμεσα σας. Γιατί στον έρωτα έρχεσαι κοντά με τον άνθρωπο, ενώ στην αγάπη έρχεσαι κοντά με την ψυχή του. Τον αγαπάς όχι για το έξω, αλλά για το μέσα, το κομμάτι που το φυλάει μονάχα για εσένα. Ο έρωτας είναι σαν το καλοκαίρι, με τον ερχομό του φέρνει χαρά και ενθουσιασμό αλλά δυστυχώς κρατάει για λίγο. Η αγάπη όμως δεν φεύγει ποτε. Μένει πάντα, ακόμα και αν ο καθένας έχει επιλέξει διαφορετικό δρόμο στη ζωή του .