Στο μάθημα της Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο της διδασκαλίας ολόκληρου λογοτεχνικού έργου, διαβάσαμε το βιβλίο «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές» του Πάνου Χριστοδούλου. Ένα βιβλίο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ένα βιβλίο για όλους τους Ναβίντ που ζουν δίπλα μας.
Έχοντας ως στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του σεβασμού του «άλλου» υλοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η συγγραφή αφηγήσεων από τους μαθητές. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και Α2 μπαίνοντας στη θέση του Άλκη που αφηγείται την ιστορία του Ναβίντ, του Ναβίντ που δεν ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, του Αλέξανδρου που φοβάται τους ξένους και των υπόλοιπων ηρώων του βιβλίου, έγραψαν τις δικές τους αφηγήσεις και στη συνέχεια έντυσαν τα κείμενά τους με εικόνες από το διαδίκτυο ή δικές τους ζωγραφιές, πρόσθεσαν την ηχογραφημένη αφήγηση και την κατάλληλη μουσική και δημιούργησαν τις ψηφιακές τους αφηγήσεις.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κιτσάτη Μαρία
#1 από Μαργαρίτα Καραμολέγκου στις 28 Μαΐου 2018
Δυστυχώς υπάρχουν και παιδιά που δεν έχουν την ίδια ζωή με μένα και κάποια υποφέρουν στην πατρίδα τους. Γι΄αυτό πρέπει να είμαι χαρούμενη που ζω σε μια ελεύθερη χώρα.
#2 από Ιάσων Μπακιρτζής στις 28 Μαΐου 2018
Με το βιβλίο και τις αφηγήσεις σας με βοηθήσατε να καταλάβω πως πρέπει να σέβομαι τους συνανθρώπους μου και να τους προσφέρω χαρά.
#3 από Ηλιάνα Καράμπελα στις 28 Μαΐου 2018
Κατάλαβα πόσο άσχημα περνούν οι πρόσφυγες. Επίσης ότι όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Αντιρατσιστικό το νόημα των ιστοριών.
#4 από Δουβαράς Γιάννης στις 28 Μαΐου 2018
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και δεν έχει σημασία αν είσαι άσπρος ή μαύρος. Καταλαβαίνουμε επίσης πόσο σημαντική είναι η φιλία.
#5 από Παναγιώτης Ευθυμιάδης στις 28 Μαΐου 2018
Πολλά τα ηθικά διδάγματα για το θέμα των προσφύγων και για τη φιλία.
#6 από Χρήστος Κ. - Νικόλας Θωμαΐδης στις 28 Μαΐου 2018
Ο Άλκης μας μεταδίδει σημαντικά μηνύματα κατά του ρατσισμού και μας μαθαίνει ότι είναι πολλές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Επίσης μας μαθαίνει να μην είμαστε ξενοφοβικοί.
#7 από Κωνσταντίνα Καγούδη στις 28 Μαΐου 2018
Επίκαιρο το θέμα σχετικά με τους πρόσφυγες. Πολλοί άνθρωποι, όπως ο Αλέξανδρος αρχικά, δεν τους συμπαθούν. Καιρός να αλλάξουμε γνώμη γι΄αυτούς.
#8 από Θεοδώρα Ζαχαρή - Ανθή Δαστερίδη στις 28 Μαΐου 2018
Μια συγκινητική ιστορία βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, που προβάλλει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος, αξίζουν να τα φερόμαστε ευγενικά και ανθρώπινα.
Μέσα από το βιβλίο και τις ψηφιακές αφηγήσεις ενημερωθήκαμε για τις δυσκολίες που περνούν αρκετές χώρες, για τον ρατσισμό προς τα παιδιά που κατάγονται από αυτές, αλλά και για τη δύναμη της φιλίας.
#9 από Κική Κάρτσιου στις 28 Μαΐου 2018
Πολλά τα θετικά μηνύματα μέσα σε μια ιστορία βγαλμένη από την καθημερινότητα. Ο Ναβίντ, το νεαρό προσφυγόπουλο και οι συμμαθητές του κατάφεραν να κερδίσουν τη συμπάθειά μας.