Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε γέφυρες στη συνείδηση των μαθητών μας με  τον άλλο, τον διαφορετικό, τον μη προνομιούχο, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο σχολείο μας μέλη της ελληνικής ΜΚΟ «Γιατροί Καρδιάς» για να μας παρουσιάσουν τη δράση τους. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή μας επισκέφτηκαν το σχολείο μας για να μιλήσουν στους μαθητές μας για το έργο τους οι κες Ελένη Σωτηρίου, Ευγενία Λύρα, Στέλλα Σφετκοπούλου και ο κος Γιάννης Σωτηρίου.

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική, από καρδιάς ομιλία, η κα Σωτηρίου, εκπροσωπώντας την οργάνωση, μίλησε στα παιδιά για τις ανάγκες των ανθρώπων και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές που επισκέπτονται οι γιατροί με τις αποστολές τους, καθώς και για τα αποτελέσματα που έχουν οι παρεμβάσεις τους στη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ανθρώπων αυτών. Παρουσιάστηκε επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον οπτικοαοκουστικό υλικό από την τελευταία αποστολή των γιατρών στη Νιγηρία, που προβλημάτισε κι ευαισθητοποίησε όλους μας.

    

    

Τα παιδιά, έχοντας ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη επίσκεψη, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν φάρμακα σε μια συμβολική κίνηση υποστήριξης του έργου της οργάνωσης, τα οποία και είχαν τη χαρά να παραδώσουν στην κα Σωτηρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησή της μαζί τους.

Η παρουσίαση των γιατρών αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές μας˙ χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια που έκαναν αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης:

 

Η δράση αυτών των εθελοντών γεμίζει χαρά κι ελπίδα πολλούς ανθρώπους. 

Σέβη Β.

 

Με άγγιξε τόσο πολύ η παρουσίαση και το έργο αυτών των ανθρώπων που στο μέλλον σκέφτομαι να ασχοληθώ με κάτι παρόμοιο!

Θάλεια Κ.

 

Η παρουσίαση μου άρεσε πάρα πολύ! Η κα Σωτηρίου μας εξήγησε το έργο της οργάνωσης πολύ ωραία και κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι, αλλά επίσης κατάλαβα ότι η χαρά που παίρνουν από αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Κατάλαβα ακόμη πώς είναι η ζωή κάποιων άλλων παιδιών κι έτσι εκτίμησα περισσότερο όσα έχουμε εμείς.

Στράτος Β.

 

Ήταν μια πολύ ωραία παρουσίαση αλλά και πολύ σοκαριστική, γιατί πράγματα τα οποία έχουμε εμείς σε μεγάλες ποσότητες και τα θεωρούμε δεδομένα, σε άλλα μέρη της γης οι άνθρωποι δεν ξέρουν καν τι είναι. Σοκαρίστηκα όταν μας έδειξαν ότι οι μητέρες δεν είχαν ούτε μια σταγόνα γάλα για τα παιδιά τους και δεν ήξεραν πώς να τα ταΐσουν με μπιμπερό!

Μαρία Δ.

 

Η παρουσίαση των Γιατρών Καρδιάς ήταν μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις που έχω δει στη ζωή μου και με επηρέασε πολύ. Η κα Σωτηρίου ήταν πάρα πολύ καλή και αυτά που έλεγε τα εννοούσε γιατί έβγαιναν από την καρδιά της, έτσι δεν θέλαμε να χάσουμε ούτε λέξη από την ομιλία της. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν πως η ομιλία ήταν απλή αλλά μας μετέφερε κατευθείαν τα συναισθήματα και την αγάπη των γιατρών γι’ αυτό που κάνουν. Εύχομαι να έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αυτή.                           

Αγγελική Β.

 

Σήμερα είχαμε μια ξεχωριστή διδακτική ώρα, παρακολουθήσαμε μια ξεχωριστή παρουσίαση του έργου των  Γιατρών της Καρδιάς. Ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μας παρουσίασαν και ιδιαίτερα συγκινητικά. Μας έδειξαν την κατάσταση στην οποία ζουν οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες της Αφρικής και μέσα από την παρουσίαση αντιληφθήκαμε τις δυσκολίες που περνούν και ευαισθητοποιηθήκαμε  ουσιαστικά.                                             

Χρήστος Α.

 

Η σημερινή παρουσίαση  μου άρεσε πολύ γιατί μας έδειξε τον αγώνα που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι μια κίνηση αγάπης και πιστεύω πως αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.

Παναγιώτης Θ.

 

Η παρουσίαση των Γιατρών Καρδιάς ήταν πολύ εντυπωσιακή και ταυτόχρονα έμαθα από αυτήν πολλά περισσότερα  για τη δύσκολη ζωή στις φτωχές περιοχές της Αφρικής. Μου προκάλεσε χαρά και μεγάλη συγκίνηση η βοήθεια που παρέχουν οι άνθρωποι αυτοί σε όσους έχουν την ανάγκη τους. Με ενέπνευσε να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ.

Χριστίνα B.

 

Θα ήθελα να επισκεφτώ κι εγώ κάποτε τις χώρες αυτές και να βοηθήσω τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας.

Δήμητρα Α.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καπούτση Σύρμω