Εργαστήρια Δεξιοτήτων 2024–2025: ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά
Τίτλος: Υπεύθυνα παιδιά-Υπερασπιστές των ζώων
Οι στόχοι του προγράμματος είναι: να κατανοήσουν τα παιδιά την σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα ζώα και στον άνθρωπο και να αντιληφθούν ότι η στάση σεβασμού απέναντι στα ζώα είναι μια στάση που ενισχύει το αίσθημα ευθύνης. Το πρόγραμμα αξιοποιεί τις αρχές της διερευνητικής μάθησης, τις αρχές διαφοροποιημένες διδασκαλίας και περιγραφικής αξιολόγησης. Επίσης το συγκεκριμένο εργαστήριο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και τη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για την επίτευξη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής δράσης.
Εργαστήριο 1: Δημιουργούμε το συμβόλαιο της ομάδας μας
Δραστηριότητες:
- Συζητάμε για την ομαδικότητα και τη συνεργασία, έννοιες πολύ σημαντικές στην τάξη μας αλλά και για τη ζωή μας στο ευρύτερο περιβάλλον. Φτιάχνουμε ομάδες επιλέγοντας εικόνες που ταιριάζουν μεταξύ τους (μέλισσα- μέλι, αγελάδα- γάλα κτλ). Τα μέλη κάθε ομάδας συζητούν για τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν την ομάδα τους, ώστε να συνεργάζονται αρμονικά. Υπογράφουν το συμβόλαιο τήρησης των κανόνων της τάξης και φτιάχνουν αφίσα ζωγραφίζοντας και γράφοντας τους κανόνες που προανέφεραν.
- Ακούμε το τραγούδι «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι», και μιμούμαστε τα ζώα που αναφέρονται στους στίχους (κίνηση και φωνή).
Εργαστήριο 2 : Άνθρωποι και ζώα : μία σχέση αλληλεξάρτησης
Δραστηριότητες:
- Συζητάμε για τα ζώα και τις τροφές που παίρνουμε από εκείνα. Με την τεχνική της ιδεοθύελλας φτιάχνουμε σχετικό εννοιολογικό χάρτη.
- Ενώνουμε σε ομαδικό φύλλο εργασίας τα ζώα που απεικονίζονται με τα προϊόντα- τρόφιμα τα οποία μας προσφέρει το καθένα.
- Εκτυπώνουμε εικόνες με προϊόντα προερχόμενα από ζώα και τα αντίστοιχα ζώα. Καλούμε τα παιδιά να παρατηρήσουν με ποια ζώα σχετίζονται οι εικόνες και παίζουμε παιχνίδια μνήμης.
- Παίζουμε με παιχνίδι καρτών στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη των προϊόντων όπως για παράδειγμα πώς φτάνουμε από τη μέλισσα στο μέλι, από την αγελάδα στο γάλα, κτλ. Αφού βάλουμε τις κάρτες στη σωστή εξελικτική σειρά, κάθε παιδί επιλέγει ένα προϊόν από τις εικόνες και αφηγείται σαν παραμύθι την ιστορία της εξέλιξης.
- Beebot : απλώνουμε το πλέγμα της beebot στο πάτωμα. Δίνουμε στο κάθε παιδί ένα ζευγάρι εικόνων πχ κότα- αυγό, αγελάδα- γάλα κ.α. Καλούμε κάθε παιδί να τοποθετήσει στο πλέγμα την εικόνα με το προϊόν που κρατάει και την εικόνα με το ζώο στη ράχη της μέλισσας , έτσι η μέλισσα ρομπότ κάθε φορά αλλάζει ρόλο και γίνεται είτε αγελάδα, είτε κότα, είτε γουρούνι. Με βοηθητικά βελάκια « σχεδιάζει» την διαδρομή που πρέπει να εκτελέσει η beebot για να φτάσει στο αντίστοιχο προϊόν ανάλογα με το ρόλο που έχει. Αφού «σχεδιάσει» τη διαδρομή πλοηγεί τη beebot στο στόχο της.
- Δημιουργούμε δεύτερο εννοιολογικό χάρτη με «τι προσφέρει ο άνθρωπος στα ζώα» και τον συγκρίνουμε με τον εννοιολογικό χάρτη « Ζώα που προσφέρουν τροφή στον άνθρωπο». Συγκρίνοντας τους δύο χάρτες διαπιστώνουμε ότι ζώα και άνθρωπος έχουν μία σχέση αλληλεξάρτησης.
- Φτιάχνουμε αφίσα. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να ζωγραφίσει το ζώο με τα αντίστοιχα προϊόντα που προσφέρει στον άνθρωπο ως τροφή. Οι ζωγραφιές γίνονται σε ένα κοινό χαρτόνι, ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί μία ενιαία αφίσα.
Εργαστήριο 3: Ο ζωγράφος Σαγκάλ μας μιλάει για την σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και ζώων
Ο πίνακας του Σαγκάλ : ” Εγώ και το χωριό”
Δραστηριότητες:
- Προβάλλουμε στα παιδιά το έργο του ζωγράφου Σαγκάλ «Εγώ και το χωριό». Ακολουθεί ένας καταιγισμός ιδεών γι αυτά που μπορούν να παρατηρήσουν στον πίνακα. Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέγραψε η εκπαιδευτικός σε εννοιολογικό χάρτη. Μερικές από τις ιδέες ήταν: τα χρωματιστά σπίτια θυμίζουν χωριό ή μικρό νησί, ο χρωματιστός και μαύρος ουρανός δείχνει ότι ίσως έβρεχε κι εμφανίστηκε το ουράνιο τόξο, το χέρι δίνει φαγητό στα ζώα και στον άνθρωπο, το δέντρο έχει δύο πλευρές στις οποίες το ζώο δίνει φαγητό στον άνθρωπο και αντίστοιχα ο άνθρωπος στο ζώο κ.α. Αναζητούμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον καλλιτέχνη Μαρκ Σαγκάλ. Μαθαίνουμε για τη ζωή του και παρατηρούμε και άλλους δικούς του πίνακες. Κάνουμε σύγκριση και διαπιστώνουμε ότι γενικά στα έργα του χρησιμοποιεί έντονα και φωτεινά χρώματα. Υπάρχουν συχνά στοιχεία της φύσης όπως δέντρα, λουλούδια, καιρικά φαινόμενα αλλά και ζώα κυρίως κατοικίδια. Πολλές φορές εντοπίζουμε και ανθρώπινες μορφές ανδρών και γυναικών
- Αφού δούμε τους πίνακες του Σαγκάλ, κάθε παιδί δημιουργεί τον δικό του πίνακα με θέμα «Εγώ και το χωριό». Αποτυπώνουν εικόνες που συναντούν καθημερινά στο χωριό στο οποίο ζουν. Δέντρα, σπιτάκια, ζώα πρωταγωνιστούν στα έργα όλων των παιδιών.
Εργαστήριο 4: Και τα ζώα έχουν δικαιώματα
Δραστηριότητες:
- Διαβάζουμε την «Παγκόσμια Διακήρυξη των Ζώων» και συζητάμε τι αναφέρεται στο κάθε άρθρο. Τα παιδιά εξιστορούν και δικές τους εμπειρίες από την καθημερινότητά τους κι εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα για τα ζώα. Στην ολομέλεια παρατηρούμε διάφορες εικόνες – καταστάσεις με ζώα. Κάθε παιδί επιλέγει με ποια εικόνα θέλει να ασχοληθεί. Παρατηρεί την εικόνα, την περιγράφει, εκφράζει τα συναισθήματα του γι’ αυτό που συμβαίνει και αποφασίζει αν είναι επιθυμητή ή μη επιθυμητή συμπεριφορά. Ανάλογα με την απάντηση σχεδιάζει το αντίστοιχο σύμβολο √ ή Χ.
- Παρακολουθούμε βίντεο με θέμα «Και τα ζώα έχουν δικαιώματα». Συζητάμε για τα ζώα και επιλέγουμε να κρατήσουμε σωστή στάση συμπεριφοράς απέναντι στους φίλους μας τα ζώα.
- Διαβάζουμε το παραμύθι: « Ο Αλυσοδεμένος ελέφαντας» του Χόρχε Μπουκάι και αναλύουμε το δικαίωμα κάθε ζώου να ζει ελεύθερα στο φυσικό του περιβάλλον και να μην εκμεταλλεύεται για διασκέδαση του ανθρώπου. Ζωγραφίσαμε ένα δικό μας τέλος της ιστορίας.
Εργαστήριο 5: Τα ζώα κινδυνεύουν . Μπορούμε να τα σώσουμε όλοι μαζί
Δραστηριότητες:
- Διαβάζουμε το βιβλίο «Τα ζώα κινδυνεύουν. Όλοι μαζί μπορούμε να τα σώσουμε». Μαθαίνουμε για τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση και τις αιτίες που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση.
- Παίζουμε με δύο ζάρια. Στις πλευρές τους υπάρχουν εικόνες ζώων και εντολές. Κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι και δραματοποιεί αυτό που αναγράφεται. Μιμούνται κινήσεις, φωνές, περπάτημα κτλ.
- Αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε τη γωνία κτηνιατρείου στην τάξη μας. Καταγράφουμε αυτά που θα χρειαστούμε για το ιατρείο. Κατασκευάζουμε την πινακίδα του ιατρείου (όνομα, ωράριο, περιοχή) και ετοιμάζουμε τον χώρο του. Σε καρτέλα ασθενούς σημειώνει ο εκάστοτε γιατρός αυτά που χρειάζεται για την εξέταση.
- Όλα τα παιδιά λαμβάνουν Βραβείο Φιλοζωίας και υπόσχονται να προστατεύουν και να φροντίζουν τα ζωάκια!!!