ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ
Τίτλος εργαστηρίου:
«Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» Ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία
Εργαστήριο 1
Η μονα- δική μου οικογένεια
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν σε μια κόλλα Α4 την οικογένειά τους. Σε διάφορα σημεία της τάξης αναρτούμε καρτελάκια με αριθμούς που αφορούν στο πλήθος των μελών μιας οικογένειας (πχ. καρτελάκια με αριθμούς από το 2 έως το 10).Τα παιδιά με τη ζωγραφιά της οικογένειάς τους στα χέρια, ανάλογα με το πλήθος των μελών που εικονίζονται σε αυτήν, κατευθύνονται στον χώρο με το αντίστοιχο καρτελάκι. Στη συνέχεια τα παιδιά μιλούν για την οικογένειά τους στην ομάδα τους με τη βοήθεια της ζωγραφιάς τους. Τέλος, οι μαθητές αναρτούν τις ζωγραφιές τους σε συγκεκριμένο χώρο κάτω από το σχετικό καρτελάκι.
- Στην ολομέλεια της τάξης, καλούμαι τους μαθητές να σχολιάσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές που παρατηρούν στις οικογένειες των συμμαθητών τους, όπως αυτές εικονίζονται στις ζωγραφιές τους. Ακολουθεί δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (brainstorming) με θέμα «Τι είναι Οικογένεια» με στόχο την ανίχνευση των πρότερων ιδεών και αντιλήψεων των παιδιών.
- Προβάλουμε το δια δραστικό ψηφιακό παραμύθι «Η μονα-δική μου οικογένεια» της Ι. Μανάφη (άδεια Creative Commons). Όλοι μαζί συζητάμε για τις οικογένειες των ζώων που πρωταγωνιστούν στο παραμύθι και συνθέτουμε οικογένειες από ζωάκια που έχουμε στην τάξη.
Η μονα-δική μου οικογένεια (byethost8.com)
- Φτιάχνουμε έναν πίνακα μετρώντας τα μέλη της οικογένειάς μας.
Εργαστήριο 2
«Πες μας, Πιγκουίνε!» – Συζητάμε για την πυρηνική οικογένεια
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Με αφορμή το παραμύθι που διαβάστηκε στο 1ο Εργαστήριο λέμε στα παιδιά ότι ένας από τους ήρωες του παραμυθιού, ο πιγκουίνος, μας στέλνει χαιρετισμούς με μια αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» ο ίδιος και η οικογένειά του.
- Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές γιατί η οικογένεια του πιγκουίνου είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Ημέρας, παρουσιάζουμε ένα σύντομο πληροφοριακό κείμενο για τον πιγκουίνο (π.χ. αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο «Πιγκουίνοι» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009)
- Βιωματικό παιχνίδι ρόλων: Οι μαθητές χωρίζονται σε τετραμελείς ομάδες προσομοιώνοντας σε κάθε ομάδα μία πυρηνική οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και τη συμφωνία όλων των μελών της.
- Συζητάμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικογένειας που υποδύθηκαν παραπάνω και οδηγούμαστε στον ορισμό της πυρηνικής οικογένειας.
- Δημιουργούμε ένα ατομικό εικαστικό έργο με θέμα «Πώς νιώθει ο πιγκουίνος στην οικογένειά του;» Καταλήγοντας στην απάντηση ότι ο Πιγκουίνος νιώθει αγάπη στην οικογένεια του. Ζωγραφίζουμε στο χαρτί το σπίτι του Πιγκουίνου.
- Φτιάχνουμε μία κατασκευή με τη δική μας οικογένεια.
Εργαστήριο 3
«Πες μας, λύκε!» – Συζητάμε για την εκτεταμένη οικογένεια
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Στην έναρξη του 3ου Εργαστηρίου και συνεχίζοντας το εύρημα με τους ήρωες του παραμυθιού, λέμε ότι ο λύκος τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, στην οποία είναι «τιμώμενα πρόσωπα» οι γιαγιάδες του και οι παππούδες του.
- Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του λύκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδηγεί στον ορισμό της εκτεταμένης οικογένειας.
- Παρουσιάζουμε ένα σύντομο πληροφοριακό κείμενο για τον λύκο από κάποιο σχετικό βίντεο (π.χ. αποσπάσματα από το βίντεο με τίτλο «Λύκοι» από τη συλλογή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της Disney «Ο μαγικός κόσμος των ζώων», 2009).
- Βιωματικό παιχνίδι ρόλων :Χωριζόμαστε σε ομάδες προσομοιώνοντας μία εκτεταμένη οικογένεια με γονείς, παιδιά και παππούδες. Οι ρόλοι μοιράζονται στην ομάδα με τη συνεργασία και συμφωνία όλων των μελών της.
- Γίνεται συζήτηση για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει μια εκτεταμένη οικογένεια στη λειτουργία της, αλλά και για τις όμορφες στιγμές που μπορούν να έχουν τα μέλη της. Καταγράφονται οι ιδέες των μαθητών. Δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας μια με μία προβληματική κατάσταση που απαιτεί λύση και ζωγραφίζουν τις λύσεις που έχουν σκεφτεί.
Εργαστήριο 4
«Πες μας, κούκε!» – Συζητάμε για τη θετή οικογένεια
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Στην έναρξη του 4ου Εργαστηρίου, λέμε στους μαθητές ότι ένας άλλος ήρωας του παραμυθιού, ο κούκος, τους στέλνει χαιρετισμούς με μία αναμνηστική κάρτα για την Παγκόσμια Ημέρα Υιοθεσίας, στην οποία φωτογραφίζονται ο κούκος και η οικογένειά του.
- Ακολουθεί συζήτηση στην ολομέλεια για τη δομή της οικογένειας του κούκου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η συζήτηση οδηγεί στον ορισμό της θετής οικογένειας.
- Διαβάζουμε τα παραμύθια: “Οι δύο μαμάδες του Μελένιου” και “Ένα αλλιώτικο αδελφάκι” και συζητάμε για τα συναισθήματα μιας θετής οικογένειας.
- Ζωγραφίζουμε μία θετή οικογένεια ζώων