Η θέση, το φυσικό περιβάλλον, οι κάτοικοι και τα κράτη της Ν. Αμερικής.

Η Ταυτότητα της Ν. Αμερικής

Η θέση & το φυσικό περιβάλλον της Ν. Αμερικής.

Η Νότια Αμερική δεν έχει έντονο οριζόντιο διαμελισμό, εκτός από τις ακτές του Ειρηνικού στο νότιο τμήμα της, όπου συναντάμε τα φιόρδ της  Χιλής. Αντίθετα διαμορφώνουν έντονο κατακόρυφο διαμελισμό η επιβλητική οροσειρά των Άνδεων, η δεύτερη σε μέγεθος οροσειρά του κόσμου, που κυριαρχεί  σε όλο το μήκος των δυτικών ακτών. Σχετικά λίγα είδη ζώων και φυτών επιβιώνουν στις Άνδεις, εξαιτίας του ιδιόμορφου ανάγλυφου και του ψυχρού-ξηρού κλίματος. Στο εσωτερικό και στις ανατολικές ακτές της Ν. Αμερικής συναντάμε τα μεγάλα σε έκταση, αλλά χαμηλά οροπέδια τους Γουιάνας και του Μάτο Γκρόσο, καθώς και μεγάλες κοιλάδες και πεδιάδες.

Οι πεδιάδες διαμορφώνονται σε τρία διαφορετικά είδη.

Συγκεκριμένα στα βόρεια συναντάμε τα λιάνος (= λιβάδια) του ποταμού Ορινόκου που έχουν ψηλό γρασίδι. Νοτιότερα συναντάμε τα σέλβας (= δάση) του Αμαζονίου και ακόμη πιο νότια τα πάμπας (= ανοιχτός χώρος στην ινδιάνικη γλώσσα) των ποταμών Παρανά και Ουρουγουάη, οι οποίοι, αφού ενώσουν τα νερά τους, εκβάλλουν στον κόλπο «δε Λα Πλάτα». Τα πάμπας έχουν χαμηλό γρασίδι.

Ο Αμαζόνιος έχει μικρότερο μήκος από τον Νείλο, αλλά ο όγκος του νερού που μεταφέρει στη θάλασσα είναι μεγαλύτερος από τον όγκο του νερού που μεταφέρουν ο Νείλος και ο Μισισιπής μαζί. Λέγεται μάλιστα ότι αυτός μόνος του περιέχει το 20% του γλυκού νερού του πλανήτη. Ο Αμαζόνιος με τους παραποτάμους του δημιουργεί ένα πλωτό δίκτυο 80.000 χιλιομέτρων. Στις εκβολές του σχηματίζεται ένα τεράστιο «δέλτα», το οποίο περιέχει ολόκληρο νησί, το Μαρέχο, με έκταση όση είναι η έκταση της Δανίας.

Η λίμνη Τιτικάκα είναι η μοναδική μεγάλη λίμνη της Ν. Αμερικής και θεωρείται η πιο ψηλή λίμνη στον κόσμο, αφού ο πυθμένας της βρίσκεται σε ύψος 3.812 μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ν. Αμερικής.

Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής κατάγονται κυρίως από τέσσερις φυλετικές ομάδες: H πρώτη ομάδα είναι των ινδιάνων, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή πριν από την ανακάλυψη της ηπείρου. Η δεύτερη ομάδα είναι οι Ίβηρες (Ισπανοί και Πορτογάλοι), που ήλθαν ως κατακτητές. Η τρίτη ομάδα είναι οι Αφρικανοί, τους οποίους έφεραν οι άποικοι σαν σκλάβους και η τέταρτη ομάδα είναι εκείνη των Ευρωπαίων, οι οποίοι κατοίκησαν στην Ν. Αμερική μετά την ανεξαρτησία των χωρών της. Ο σημερινός πληθυσμός προέρχεται από την επιμιξία των φυλών αυτών. Έχει συνδυάσει τα διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις συμπεριφορές και έχει διαμορφώσει πλέον το δικό του πολιτισμό.

Η Νότια Αμερική λέγεται και Λατινική Αμερική, επειδή τα ισπανικά και τα πορτογαλικά, οι γλώσσες των πληθυσμών που την κατοίκησαν, προέρχονται από τα λατινικά.

Αίτια οικονομικής καθυστέρησης των χωρών της Ν. Αμερικής:

  • Εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τους αποικιοκράτες
  • Επικράτηση δικτατορικών καθεστώτων
  • Μακροχρόνιοι εθνικο-απευλευθερωτικοί αγώνες που ξεκίνησαν το 19ο αι. με ηγέτη τα Σιμόν Μπολιβάρ
  • Υπερπληθυσμός – αστυφιλία

Στα ανεξάρτητα πλέον κράτη της Νότιας Αμερικής άρχισε να βελτιώνεται η παραγωγική ικανότητα του πρωτογενούς τομέα και να δημιουργούνται υποδομές. Κατασκευάστηκαν σύγχρονα λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, δρόμοι και άλλα έργα. Άρχισαν επίσης να αναπτύσσονται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα οι μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Μπραζίλια, το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μπουένος Άιρες, το Καράκας και το Σαντιάγκο αναπτύσσονται οικονομικά με ταχύτατους ρυθμούς.

Ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα κράτη της Νότιας Αμερικής είναι η Βραζιλία, της οποίας η γεωργία, η κτηνοτροφία και βιομηχανία βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Ακολουθεί η Αργεντινή, η οποία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο ως προς την παραγωγή κρεάτων. Η Βενεζουέλα ανήκει επίσης στα ανεπτυγμένα κράτη της Νότιας Αμερικής, καθώς σε αυτή υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που εξάγεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι Χώρες Της Νοτίου Αμερικής


Paixnidia

Δημοσιεύθηκε στην ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στ΄ΤΑΞΗΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.