Επιστήμη με άρωμα γυναίκας. Ενότητα 13

Διεθνή Βραβεία L’Oreal – UNESCO

Τα τελευταία 14 χρόνια το Ιδρυμα της L’Oreal και η UNESCO συνεργάζονται για να προβάλουν και να υποστηρίξουν το έργο ξεχωριστών γυναικών επιστημόνων, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόοδο των επιστημονικών γνώσεων και αποτελούν πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές.

Τα Βραβεία L’Oreal – UNESCO που ξεκίνησαν το 1998 απονέμονται κάθε χρόνια σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε γεωγραφική περιοχή της Γης (Αφρική και Αραβικές Χώρες, Ασία -Ειρηνικός, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική), ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην πρόοδο της επιστήμης. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα και μια διεθνής κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και της οποίας πρόεδρος είναι ένας επιστήμονας βραβευμένος με Νομπέλ, πραγματοποιεί την τελική επιλογή. Τα Βραβεία απονέμονται εκ περιτροπής στους κλάδους των Επιστημών Ζωής και των Φυσικών Επιστημών. «Για να επιβιώσει η ανθρωπότητα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε όλες τις καλές ιδέες όλων των μυαλών, ανεξαρτήτως φύλου. Και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης» σημείωσε ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για τα Βραβεία L’Oréal – UNESCO στις Επιστήμες Ζωής, βραβευμένος με το Νομπέλ Ιατρικής του 1999 καθηγητής Gunter Blobel μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των φετινών τιμωμένων επιστημόνων.

Το 2005 οι τιμώμενες επιστήμονες γυναίκες ήταν: η Ντομινίκ Λανζβέν από την Ευρώπη (Γαλλία), η Ζόχρα Μπεν Λακντάρ από την Αφρική (Τυνησία), η Φουμίκο Γιονεζάουα από την Ασία (Ιαπωνία), η Μπελίτα Κόιλερ από την Νότια Αμερική (Βραζιλία) και η Μύριαμ Σάρατσικ από τη Βόρεια Αμερική      ( Η.Π.Α.)


Η Ντομινίκ Λανζβέν, είναι διευθύντρια ερευνών στο περίφημο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud βραβεύτηκε για τη θεμελιώδη έρευνά της στα απορρυπαντικά, στα γαλακτώματα και στα αφρώδη προϊόντα.


H καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας Ελ Μανάρ, Μπεν Λακντάρ, βραβεύτηκε για τα πειράματα και τα μοντέλα που ανέπτυξε στην υπέρυθρη φασματοσκοπία και τις εφαρμογές της στην ανίχνευση της ρύπανσης και την Ιατρική. «Όταν ήμουν μικρή» λέει «όλοι έλεγαν ότι οι θετικές επιστήμες είναι δύσκολες για τους άνδρες και απίθανα δύσκολες για τις γυναίκες. Από τη στιγμή που μου άρεσαν τα Μαθηματικά, η Φυσική και οι θετικές επιστήμες γενικότερα, ήθελα να αποδείξω ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις ικανότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και να δείξω στον κόσμο ότι μπορώ να εργαστώ σε αυτές».

Γραμμματικό – Συντακτικό φαινόμενο:

Σχηματισμός επιθέτων όπως στα αρχαία ελληνικά :

σε -ων, -ουσα, -ον και -ύς, -εία, -ύ.


Κατηγορίες: ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στ΄ΤΑΞΗΣ. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.