Φως και χρώματα. Ενότητα ΦΩΣ.

Βασικές έννοιες

Ποια είναι τα χρώματα του ηλιακού φωτός;

Το ηλιακό φως, αν και φαίνεται λευκό, στην πραγματικότητα είναι μίγμα πολλών χρωμάτων. Τα χρώματα αυτά είναι με τη σειρά: ερυθρό ( κόκκινο ), πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό ( μπλε ), και ιώδες ( μοβ ) και αποτελούν το λεγόμενο φάσμα του λευκού φωτός. Η ανακάλυψη έγινε από τον Άγγλο φυσικό και μαθηματικό Νεύτωνα το 17ο αιώνα.

Πώς επιτυγχάνεται η ανάλυση του λευκού φωτός; Σε ποιο φαινόμενο στηρίζεται;

Μπορούμε να δούμε το φάσμα χρωμάτων του λευκού φωτός όταν το φως περνά μέσα από πρίσματα ( διαφανές υλικό πλαστικό ή γυαλί ) ή από σταγόνες νερού. Η ανάλυση του λευκού φωτός στηρίζεται στο φαινόμενο της διάθλασης. Το φως αποτελείται από ακτινοβολίες που τις βλέπουμε ως διαφορετικά χρώματα. Κάθε ακτινοβολία διαθλάται με διαφορετική γωνία. Για παράδειγμα η κόκκινη ακτινοβολία εκτρέπεται λιγότερο όταν περνά μέσα από κάποιο πρίσμα σε σχέση με την ιώδη.

Πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο;

Το ουράνιο τόξο σχηματίζεται όταν αμέσως μετά τη βροχή βγει ο ήλιος. Για να το δούμε θα πρέπει να έχουμε τον ήλιο πίσω μας. Όταν το ηλιακό φως εισέρχεται σε μια σταγόνα βροχής, διαθλάται και αναλύεται στα χρώματα του, η κάθε  σταγόνα βροχής λειτουργεί σαν  μικρό πρίσμα.

Πού οφείλεται το χρώμα των αντικειμένων που βλέπουμε γύρω μας;

Το χρώμα των αντικειμένων εξαρτάται από τα χρώματα του ηλιακού φωτός που αυτά ανακλούν. Μία μπλούζα φαίνεται κόκκινη επειδή ανακλά την κόκκινη ακτινοβολία και απορροφά όλες τις άλλες. Ένα αντικείμενο που ανακλά όλα τα χρώματα φαίνεται λευκό, ενώ το αντικείμενο που απορροφά όλα τα χρώματα και δεν ανακλά σχεδόν κανένα φαίνεται μαύρο. Επομένως το λευκό κα το μαύρο δεν είναι χρώματα, αφού το λευκό είναι ο συνδυασμός όλων των χρωμάτων και το μαύρο σημαίνει απουσία όλων των χρωμάτων.

Ποια χρώματα ονομάζουμε βασικά;

Βασικά ονομάζουμε τα χρώματα που αν συνδυαστούν κατάλληλα μεταξύ τους , μπορούν να μας δώσουν όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Τα βασικά χρώματα είναι τρία: το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε.

Σύνθεση του λευκού φωτός. Δίσκος του Νεύτωνα.

Κατηγορίες: ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στ΄ΤΑΞΗΣ. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.