Κυκλοφορικό Σύστημα

Η Καρδιά – Γενικά στοιχεία


1. Τι είναι η καρδιά;

Θέση

Η καρδιά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Πρόκειται για ένα κοίλο, μυώδες όργανο σε μέγεθος γροθιάς και βρίσκεται ανάμεσα στους πνεύμονες, πιο κοντά στον αριστερό πνεύμονα. Λειτουργεί σαν αντλία που στέλνει συνεχώς αίμα σε όλο το σώμα μας. Αρχίζει να χτυπά πριν γεννηθούμε και συνεχίζει το έργο της σε όλη τη διάρκεια της  ζωής μας. Είναι το σημαντικότερο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος που περιλαμβάνει επίσης και τα αιμοφόρα αγγεία ( αρτηρίες φλέβες ).

2. Από ποια μέρη αποτελείται η καρδιά μας;

  • Τους κόλπους, δεξιό και αριστερό που βρίσκονται στο πάνω μέρος της καρδιάς.
  • Τις κοιλίες, δεξιά και αριστερή που βρίσκονται κάτω από τους αντίστοιχους κόλπους, είναι μεγαλύτερες σε σχέση με αυτούς.

Οι κόλποι και οι κοιλίες επικοινωνούν με τις βαλβίδες, οι οποίες επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από τον κόλπο προς την αντίστοιχη βαλβίδα και όχι αντίστροφα. Ο κάθε κόλπος επικοινωνεί μόνο με την κοιλία που βρίσκεται κάτω από αυτόν ( αριστερός κόλπος – αριστερή κοιλία, δεξιός κόλπος – δεξιά κοιλία ).

3. Τι ονομάζουμε καρδιακό παλμό; Ποια στάδια περιλαμβάνει;

Η καρδιά επαναλαμβάνει μια συγκεκριμένη λειτουργία, την άντληση του αίματος. Κάθε κύκλός της καρδιακής δραστηριότητας αποτελεί ένα καρδιακό παλμό και περιλαμβάνει τρία στάδια:

α. Οι κόλποι συστέλλονται και έτσι το αίμα περνάει στις κοιλίες μέσω των ανοιχτών βαλβίδων.

β. Συστέλλονται οι κοιλίες. Οι βαλβίδες είναι κλειστές, το αίμα ωθείται έξω από την καρδιά, στις αρτηρίες και σε όλο το σώμα. Ταυτόχρονα οι κόλποι γεμίζουν πάλι με αίμα.

γ. Καρδιακή παύλα, στο στάδιο αυτό η καρδιά ξεκουράζεται διαρκεί λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο, ο καρδιακός μυς είναι χαλαρός.

4. Πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά; Από τι εξαρτάται η συχνότητα των καρδιακών παλμών;

Η καρδιά ενός νεογέννητου βρέφους χτυπά περίπου 120 με 180 φορές το λεπτό. Ο ρυθμός αυτός ελαττώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι οι παλμοί ενός παιδιού είναι γύρω στους 100 το λεπτό, ενώ στους ενήλικες περίπου 70 με 80. Η συχνότητα των καρδιακών παλμών εξαρτάται, εκτός από την ηλικία και από την ένταση της σωματικής άσκησης. Όταν γυμναζόμαστε, η καρδιά χτυπά πολύ πιο γρήγορα, για να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες σε όλο το σώμα μας.

5. Τι είναι σφυγμός και πώς δημιουργείται;

Ο σφυγμός δημιουργείται από τη διαδοχική διαστολή και συστολή του τοιχώματος της αρτηρίας λόγω των παλμών της καρδιάς. Όλες οι αρτηρίες έχουν σφυγμό, γίνεται εύκολα αισθητός στα σημεία όπου η αρτηρία βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του σώματος, όπως στον καρπό.

6. Πόσο αίμα αντλεί η καρδιά;

Η καρδιά χρειάζεται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να στείλει αίμα σε κάθε μέρος του σώματος. Όταν γυμναζόμαστε, η καρδιά αντλεί μέχρι 90 λίτρα αίματος το λεπτό! Το σώμα ενός ενήλικου περιέχει περίπου 5 λίτρα αίματος και η καρδιά αντλεί 7.500 λίτρα αίμα την ημέρα, ένα μεγάλο βυτίο υγρών καυσίμων )! Υπολόγισε πόσα λίτρα αίματος έχεις ακολουθώντας τις οδηγίες: «Η ποσότητα του αίματος μας (σε λίτρα) βρίσκεται αν πολλαπλασιάσουμε το βάρος μας (σε κιλά) με το 0,08».

Ένας ακούραστος μυς η καρδιά 

Μικρή και Μεγάλη Κυκλοφορία

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.