23 Δεκεμβρίου-Κλαδαριές
Το έθιμο των Κλαδαριών κρατάει από πολύ παλιά. Οι πιο πολλοί άνθρωποι λένε ότι φτιάχνουμε τις Κλαδαριές και τις καίμε, για να διώξουμε το κακό και να υποδεχτούμε τη νέα γέννηση του Χριστού με χαρά και ευλογία. Η Κλαδαριά είναι ένας μεγάλος σωρός από άχυρα και ξερά χόρτα όπου κάθε παρέα τα μαζεύει για να τα κάψει την ημέρα εκείνη. Την ημέρα των Κλαδαριών όλος ο κόσμος βγαίνει για να δει τις Κλαδαριές όπου θα είναι και η ορχήστρα.
24 Δεκεμβρίου-Κάλαντα
Την ημέρα αυτή τα παιδιά ξυπνούν πολύ νωρίς για να παν στα Κάλαντα. Πηγαίνουν από σπίτι για να αναγγείλουν το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Οι νοικοκυρές αλλά και οι νοικοκύρηδες των σπιτιών δίνουν στα παιδιά χρήματα και γλυκά.
30 Δεκεμβρίου-Σούρουβα
Είναι ένα έθιμο παρόμοιο με τις Κλαδαριές, όμως στα Σούρουβα ανάβουν φωτιές για να υποδεχτούν το νέο έτος.
31 Δεκεμβρίου-Παραμονή Πρωτοχρονιάς
Το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς όλες οι οικογένειες περιμένουν μαζεμένες να μπει ο καινούργιος χρόνος στις 12 τα μεσάνυχτα. Μόλις έρθει ο νέος χρόνος όλοι κόβουν την βασιλόπιτα και όποιος βρει το φλουρί θεωρείται τυχερός. Επίσης τα παιδιά περιμένουν με αγωνία να δουν τι δώρο τους έφερε ο Αϊ-Βασίλης.
1 Ιανουαρίου-Πρωτοχρονιά
Ξυπνάνε όλοι πολύ νωρίς το πρωί για να πάνε στην εκκλησία. Μόλις γυρίσουν κόβουν τη βασιλόπιτα όπως και την Παραμονή.
5 Ιανουαρίου-Παραμονή Θεοφανίων-Μπουμπουσάρια
Άντρες, γυναίκες και παιδιά ντύνονται Μπουμπουσάρια, δηλαδή δεν φοράνε συγκεκριμένες στολές και χορεύουν στις πλατείες και στα κέντρα της περιοχής.
6 Ιανουαρίου – Θεοφάνια – Παρέλαση Μπουμπουσαριών
Τα Θεοφάνια αγιάζονται τα νερά. Επίσης γίνεται και η Παρέλαση των Μπουμπουσαριών στον κεντρικό δρόμο της Σιάτιστας με άρματα.
Θωμαή
Έθιμα Δωδεκαημέρου από τη Σοφία