Το οργανόγραμμα της επιχείρησης από τη Διευθύντρια Προσωπικού Ελένη Δέλλιου:
Ερωτηματολόγιο από τον Διευθυντή Marketing της επιχείρησης Θοδωρή Ευθυμιάδη:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «ΜR.SOAP»
- ΦΥΛΛΟ
ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ
- ΗΛΙΚΙΑ
<20 ετών 20-30 ετών 31-44 ετών >45 ετών
- ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ;
ΝΑΙ ΟΧΙ
- ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΑΠΟΥΝΙ;
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΜΗΙΝΙΑΙΑ ΑΛΛΟ
- ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΕ ΥΓΡΗ Η ΣΕ ΣΤΕΡΕΗ ΜΟΡΦΗ;
ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ ΣΕ ΣΤΕΡΕΗ ΜΟΡΦΗ
- ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΣΚΟΠΟ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;
ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
- ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΑΣ ΧΡΩΜΑ ΣΑΠΟΥΝΙΩΝ;
ΓΑΛΑΖΙΟ ΡΟΖ ΚΟΚΚΙΝO ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΕΥΚΟ ΑΛΛΟ
- ΠΟΙΑ ΑΡΩΜΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ;
ΛΕΜΟΝΙ ΚΕΡΑΣΙ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΑΛΛΟ
- ΤΙ ΝΕΟ ΠΡΟΙΟΝ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ;
ΥΠΟΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΛΛΟ
- ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ;
NAI OXI
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ !
Διαδικασία παρασκευής σαπουνιών ελαιόλαδου από τη Διευθύντρια Παραγωγής Μαρία Εφραιμίδου:
Παρασκευή σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο
ΥΛΙΚΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ
- λάδι
- νερό
- καυστική σόδα
- αιθέριο έλαιο ή κολώνια ή άρωμα
- ζυγαριά μαγειρικής
- ογκομετρικός κύλινδρος ή μπουκάλι γάλατος για τάισμα μωρών ή και νεροπότηρο (2 νεροπότηρα =0.5 λίτρο)
- 1 κουτάλι φαγητού και 1 κουτάλα για ανάδευση
- 2 λεκάνες βαθιές (βάθους 20 τουλάχιστον εκατοστών )
- 11 ποτηράκια πλαστικά μιας χρήσης για κάθε 1 λίτρο λαδιού
- μίξερ χειρός ή ρεύματος
- ελαστικά γάντια μιας χρήσης
Αναλογίες υλικών:
- προστατευτικά γυαλιά
- 1 λίτρο ελαιόλαδο 1000 ml ελαιόλαδο
- 125 γραμμάρια καυστική σόδα
- 333 ml (= gr) νερό είτε απιονισμένο
- 5-10 ml αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας π.χ λεβάντα ή μέντα ή ευκάλυπτο αλλά μπορούμε να βάλουμε ακόμα και κάποια κολώνια ή και άρωμα της αρεσκείας μας ή και να μην βάλουμε τίποτα οπότε θα μυρίζει αγνό σαπούνι.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
- Βάζουμε το μετρημένο λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε για σαπουνοποίηση σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε το μετρημένο νερό που απαιτείται σε μια άλλη λεκάνη και σιγά σιγά αδειάζουμε την καυστική σόδα μέσα στην λεκάνη και στην συνέχεια ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και απαλές κινήσεις για 1-2 λεπτά ώστε να διαλυθεί η σόδα στο νερό.Αν πιάσουμε με το χέρι μας την λεκάνη από έξω θα δούμε ότι σχεδόν καίει αυτό σημαίνει ότι όταν διαλυθεί η καυστική σόδα στο νερό απελευθερώνεται θερμότητα στο περιβάλλον (εξώθερμο φαινόμενο). ΠΡΟΣΟΧΗ φοράμε ελαστικά γάντια και γυαλιά προστασίας ώστε να αποφύγουμε την επαφή με το δέρμα ή τα μάτια .Η καυστική σόδα…είναι καυστική και φυσικά προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα και σοβαρές βλάβες στα μάτια γιαυτό και χρειάζονται απαλές και προσεκτικές κινήσεις σε όλη την διαδικασία για την αποφυγή ατυχήματος. Αν πέσει διάλυμα στο δέρμα μας πλενόμαστε με νερό στην βρύση αμέσως και δεν τρέχει τίποτα ,αν όμως πέσει στα μάτια μας τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και καλό είναι να προσέχουμε για να μην συμβεί σε αντίθετη περίπτωση πλένουμε το μάτι μας κάτω από την βρύση με άφθονο νερό και πάμε αμέσως σε γιατρό (αν έχουμε septobore που είναι αραιό διάλυμα βορικού οξέος θα βοηθούσε να ρίχναμε μετά το πλύσιμο του ματιού πολλές σταγόνες για να εξουδετερώσει την σόδα που είναι βάση).
- Μετά από 20 περίπου λεπτά που έχει κρυώσει σχετικά το διάλυμα της καυστικής σόδας με απαλές κινήσεις το αδειάζουμε μέσα στο λάδι και στην συνέχεια ανακατεύουμε το μείγμα για 2-3 λεπτά με ένα μίξερ χειρός ή ρεύματος προσεκτικά με μικρή ταχύτητα ώστε να μην πιτσιλάει
- Ρίχνουμε τώρα το αιθέριο έλαιο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και
- Αδειάζουμε το κρεμώδες παρασκεύασμά μας μέσα σε πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης με ένα μπρίκι
- Την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα έχει στερεοποιηθεί το σαπούνι μας οπότε το βγάζουμε από τα ποτηράκια και το αφήνουμε 1 μήνα ώστε να ολοκληρωθεί η σαπουνοποίηση και να εξουδετερωθεί πλήρως η καυστική σόδα (αν χρησιμοποιήσουμε το σαπούνι μας νωρίτερα ναι μεν θα βγάζει σαπουνάδα αλλά θα μας καίει αφού η καυστική σόδα έχει αφήσει υπολείμματα).
Μερικά άρθρα από το καταστατικό της επιχείρησης από τον Διευθυντή Οικονομικών Γιάννη Ελευθεριάδη:
Καταστατικό Ανώνυμης Εταιρείας
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α΄
ΣΥΣΤΑΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ – ΣΚΟΠΟΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Ά ρ θ ρ ο 1
Σύσταση – Επωνυμία
Συνιστάται Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «..Mr.soap» Σε περίπτωση συναλλαγής της εταιρίας με πρόσωπα της αλλοδαπής, η επωνυμία της μπορεί να αποδίδεται σε πιστή μετάφραση ή με λατινικά στοιχεία.2
Ά ρ θ ρ ο 2
Έδρα
Έδρα της εταιρίας ορίζεται ο Δήμος Παύλου Μελά
Με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου η εταιρεία δύναται να ιδρύει υποκαταστήματα, γραφεία ή πρακτορεία οπουδήποτε στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Ά ρ θ ρ ο 3
Σκοπός
- Σκοπός της εταιρείας είναι:
α) ικανοποίηση πελατων
β) παραγωγή σαπουνιών
- Για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρία μπορεί:
α) Να συμμετέχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση με όμοιο ή παρεμφερή σκοπό, οποιουδήποτε εταιρικού τύπου.
β) Να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο.
γ) Να αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε επιχείρηση ημεδαπή ή αλλοδαπή με όμοιο ή παρεμφερή σκοπό.
Ά ρ θ ρ ο 4
Διάρκεια
Η διάρκεια της εταιρίας ορίζεται σε 20 χρόνια και αρχίζει από την καταχώριση, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, της διοικητικής απόφασης, για τη χορήγηση αδείας σύστασης της παρούσης εταιρίας και την έγκριση του παρόντος Καταστατικού.7
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Β΄
ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΜΕΤΟΧΕΣ
Ά ρ θ ρ ο 5
Μετοχικό Κεφάλαιο
- Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ορίζεται σε 1.000.000.000 ευρώ, είναι καταβεβλημένο ολοσχερώς.
- α) Κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας από τη σύσταση της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα με απόφασή του που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον του συνόλου των μελών του:
αα) να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο μερικά ή ολικά με την έκδοση νέων μετοχών, για ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο,10
αβ) να εκδίδει ομολογιακό δάνειο με την έκδοση ομολογιών μετατρεψίμων σε μετοχές, για ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το μισό του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 3α του Ν. 2190/1920, όπως ισχύει.
β) Οι πιο πάνω εξουσίες μπορούν να εκχωρούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία υπόκειται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β του Ν. 2190/1920, όπως ισχύει. Στην περίπτωση αυτή, το μεν μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να αυξάνεται μέχρι το ποσό του κεφαλαίου που είναι καταβεβλημένο κατά την ημερομηνία που χορηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο η εν λόγω εξουσία, το δε ύψος του ομολογιακού δανείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου κατά την ίδια ημερομηνία.
γ) Οι πιο πάνω εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να ανανεώνονται από τη Γενική Συνέλευση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την πενταετία για κάθε ανανέωση και η ισχύς τους αρχίζει μετά τη λήξη της κάθε πενταετίας.
Η απόφαση αυτή της γενικής συνέλευσης υπόκειται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β του Ν. 2190/1920, όπως ισχύει.
- Κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας από τη σύσταση της εταιρίας, η Γενική Συνέλευση έχει το δικαίωμα με απόφασή της, που λαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 παρ. 1 και 2 και 31 παρ. 1 του Ν. 2190/1920, να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο μερικά ή ολικά με την έκδοση νέων μετοχών, συνολικά μέχρι το πενταπλάσιο του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.11
- Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των δύο προηγουμένων παραγράφων, εάν τα αποθεματικά της εταιρίας υπερβαίνουν το ένα τέταρτο (1/4) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, τότε απαιτείται πάντοτε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 παρ. 3 και 4 και 31 παρ. 2 του Κ.Ν. 2190/1920 όπως ισχύει και τροποποίηση του παρόντος άρθρου.
- Οι αυξήσεις του κεφαλαίου που αποφασίζονται σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου αυτού δεν αποτελούν τροποποίηση του Καταστατικού.12
- Η απόφαση του αρμόδιου οργάνου της εταιρίας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοση ομολογιακού δανείου πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον το ποσό της αύξησης του κεφαλαίου ή το ύψος του ομολογιακού δανείου, τον τρόπο κάλυψής τους, τον αριθμό και το είδος των μετοχών ή των ομολογιών που θα εκδοθούν, την ονομαστική αξία και την τιμή διάθεσης αυτών και την προθεσμία κάλυψης.
- Η καταβολή των μετρητών για την κάλυψη του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου, ή τυχόν αυξήσεων αυτού, καθώς και οι καταθέσεις μετόχων με προορισμό τη μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό επ’ ονόματι της εταιρείας που θα τηρείται σε οποιαδήποτε Τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.
Ά ρ θ ρ ο 6
Μετοχές
- Οι μετοχές της εταιρίας είναι ανώνυμες και υπογράφονται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και ένα μέλος του, οριζόμενο από αυτό. Οι τίτλοι των μετοχών μπορούν να ενσωματώσουν μία ή περισσότερες μετοχές. Τα λοιπά σχετικά με την έκδοση των μετοχών κανονίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
- Για τη μετατροπή των ανωνύμων μετοχών σε ονομαστικές ή των ονομαστικών σε ανώνυμες απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων σύμφωνα με τα άρθρα 29 παρ. 1 και 2 και 31 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει.
- Επιτρέπεται η έκδοση προσωρινών τίτλων μετοχών οι οποίοι ανταλλάσσονται με τους οριστικούς τίτλους μετοχών, όταν αυτοί εκδοθούν.
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Γ΄
ΜΕΤΟΧΟΙ
Ά ρ θ ρ ο 7
Μέτοχοι – Δικαιώματα μετόχων
- Οι μέτοχοι ασκούν τα σχετικά με την διοίκηση της εταιρίας δικαιώματά τους, μόνο με τη συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις εκάστης μετοχής παρακολουθούν τον κατά νόμον κύριό της, η κυριότης δε του τίτλου της συνεπάγεται αυτοδικαίως την αποδοχή του Καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες λαμβάνονται εντός των ορίων της δικαιοδοσίας των και του νόμου. Οι μέτοχοι και οι καθολικοί ή ειδικοί διάδοχοι ή οι δανειστές τους δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν κατάσχεση ή σφράγιση της εταιρικής περιουσίας, να επιδιώξουν την εκκαθάριση ή την διανομή της ή ν’ αναμειχθούν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση της εταιρίας.
- Κάθε μέτοχος οπουδήποτε και αν κατοικεί λογίζεται, ως προς τις σχέσεις του με την εταιρία, ότι έχει νόμιμη κατοικία του την έδρα της εταιρίας και υπόκειται στην δικαιοδοσία των δικαστηρίων της έδρας της εταιρίας, εκτός αν άλλως ο νόμος ορίζει.
- Η ευθύνη του μετόχου περιορίζεται στην ονομαστική αξία της μετοχής του. Κάθε μετοχή παρέχει δικαίωμα επί του κατά το παρόν Καταστατικό τυχόν διανεμομένου μερίσματος και σε περίπτωση διαλύσεως της εταιρίας, αξίωση επί του μέρους του προϊόντος της εκκαθαρίσεως της εταιρικής περιουσίας, το οποίο αντιστοιχεί σ’ αυτή ως και κάθε άλλο δικαίωμα προβλεπόμενο από το Νόμο και το παρόν Καταστατικό.
- Κάθε μετοχή παρέχει δικαίωμα μίας ψήφου στη Γενική Συνέλευση. Σε περίπτωση συγκυριότητας επί μετοχής, το δικαίωμα των συγκυρίων ασκείται υποχρεωτικώς μόνο από ένα κοινό αντιπρόσωπο.
- Σε κάθε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που δε γίνεται με εισφορά σε είδος ή έκδοσης ομολογιών με δικαίωμα μετατροπής τους σε μετοχές, παρέχεται δικαίωμα προτίμησης σε ολόκληρο το νέο κεφάλαιο ή το ομολογιακό δάνειο, υπέρ των κατά την εποχή της έκδοσης μετόχων, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στο υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο.
Μετά το τέλος της προθεσμίας που όρισε το όργανο της εταιρείας που αποφάσισε την αύξηση για την ενάσκηση του δικαιώματος προτίμησης η οποία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι μικρότερη από ένα (1) μήνα, οι μετοχές που δεν έχουν αναληφθεί σύμφωνα με τα παραπάνω διατίθενται ελεύθερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Σε περίπτωση κατά την οποία το όργανο της εταιρείας που αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, παρέλειψε να ορίσει την προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης, την προθεσμία αυτή ή τυχόν παράταση αυτής, ορίζει με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο μέσα στα προβλεπόμενα από το άρθρο 11 του Κωδ/νου Ν. 2190/1920, όπως ισχύει, χρονικά όρια.
Η πρόσκληση για την ενάσκηση του δικαιώματος προτίμησης, στην οποία πρέπει να μνημονεύεται και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, δημοσιεύεται στο τεύχος ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Η κατά τα ανωτέρω πρόσκληση και η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος προτίμησης μπορούν να παραλειφθούν, εφόσον στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και έλαβαν γνώση της προθεσμίας που τάχτηκε για την άσκηση του δικαιώματος προτίμησαν ή δήλωσαν την απόφασή τους για την υπ’ αυτών άσκηση ή μη του δικαιώματος προτίμησης.
Επίσης, η δημοσίευση της πρόσκλησης μπορεί να αντικατασταθεί με συστημένη επί αποδείξει επιστολή, εφόσον οι μετοχές είναι ονομαστικές στο σύνολό τους.
- Με τους περιορισμούς των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 13, του Κωδ. Ν. 2190/1920, όπως ισχύουν, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να περιοριστεί ή καταργηθεί το ως άνω δικαίωμα προτίμησης.
Ά ρ θ ρ ο 8
Δικαιώματα μειοψηφίας
- Σε περίπτωση αίτησης μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ορίζοντας ημέρα συνεδρίασής της, που να μην απέχει περισσότερο από τριάντα (30) ημέρες από την ημέρα που επιδόθηκε η αίτηση στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην αίτηση πρέπει να προσδιορίζεται με ακρίβεια το αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης.
- Σε περίπτωση αίτησης μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, ο πρόεδρος της Συνέλευσης είναι υποχρεωμένος να αναβάλει για μια μόνο φορά τη λήψη αποφάσεων τακτικής ή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ορίζοντας ημέρα συνέχισης της συνεδρίασης εκείνη που ορίζεται στην αίτηση των μετόχων, που όμως δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από τριάντα ημέρες από την χρονολογία της αναβολής. Η μετ’ αναβολή Γενική Συνέλευση αποτελεί συνέχιση της προηγούμενης και δεν απαιτείται η επανάληψη των διατυπώσεων δημοσίευσης της πρόσκλησης των μετόχων, σε αυτήν δε μπορούν να μετάσχουν και νέοι μέτοχοι, τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 27 παρ. 2 και 28 του Ν. 2190/1920, όπως ισχύει.
- Σε περίπτωση αίτησης μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πρέπει να υποβληθεί στην εταιρεία πέντε ολόκληρες ημέρες πριν από την τακτική Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο:
α) Να ανακοινώνει στη Γενική Συνέλευση τα ποσά που μέσα στην τελευταία διετία καταβλήθηκαν για οποιαδήποτε αιτία από την εταιρεία σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή στους διευθυντές ή άλλους υπαλλήλους της, καθώς και κάθε άλλη παροχή της εταιρείας στα πρόσωπα αυτά ή κάθε άλλη σύμβαση της εταιρείας που καταρτίστηκε για οποιαδήποτε αιτία με τα ίδια πρόσωπα.
β) Να παρέχει τις συγκεκριμένες πληροφορίες που του ζητούνται σχετικά με τις υποθέσεις της εταιρείας, στο μέτρο που αυτές είναι χρήσιμες για την πραγματική εκτίμηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αρνηθεί να δώσει τις πληροφορίες που του ζητούνται για αποχρώντα λόγο, αναγράφοντας τη σχετική αιτιολογία στα πρακτικά.
- Σε περίπτωση αίτησης μετόχων που εκπροσωπούν το ένα τρίτο (1/3) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, η οποία υποβάλλεται στην εταιρεία μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου και, εφόσον οι μέτοχοι αυτοί δεν εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση να δώσει σε αυτούς κατά τη Γενική Συνέλευση ή, αν προτιμάει, πριν από αυτήν σε εκπρόσωπό τους πληροφορίες σχετικά με την πορεία των εταιρικών υποθέσεων και την περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αρνηθεί να δώσει τις πληροφορίες που του ζητούνται για αποχρώντα ουσιώδη λόγο, αναγράφοντας τη σχετική αιτιολογία στα πρακτικά.
- Στις περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου της παρ. 3 και της παρ. 4 αυτού του άρθρου οποιαδήποτε αμφισβήτηση, σχετικά με το βάσιμο ή μη της αιτιολογίας άρνησης παροχής πληροφοριών, λύνεται από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της εταιρίας, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο υποχρεώνει και την εταιρία να παράσχει τις πληροφορίες που αρνήθηκε.
- Σε περίπτωση αίτησης μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, η λήψη απόφασης για οποιοδήποτε θέμα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης γίνεται με ονομαστική κλήση.
- Οι μέτοχοι που ασκούν τα δικαιώματα του άρθρου αυτού οφείλουν να έχουν καταθέσει σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος καταστατικού τις μετοχές που τους παρέχουν τα δικαιώματα αυτά και να τις τηρούν έτσι από τη χρονολογία της επίδοσης της αίτησής τους, και:
α) στις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 4 του παρόντος άρθρου μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης,
β) στις περιπτώσεις της παρ. 5 του παρόντος άρθρου μέχρι την έκδοση της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου.
- Μέτοχοι της εταιρίας που εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου έχουν δικαίωμα να ζητούν έλεγχο της εταιρίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας στην οποία εδρεύει η εταιρία, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Ο έλεγχος διατάσσεται αν πιθανολογείται ότι με τις πράξεις που καταγγέλλονται παραβιάζονται οι διατάξεις των νόμων ή του Καταστατικού ή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Οι πράξεις που καταγγέλλονται πρέπει να έχουν γίνει σε χρόνο που δεν υπερβαίνει τη διετία από τη χρονολογία έγκρισης των ετήσιων λογαριασμών της χρήσης μέσα στην οποία τελέστηκαν.
- Μέτοχοι της εταιρίας που εκπροσωπούν το ένα τρίτο (1/3) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν έλεγχο της εταιρίας από το κατά την προηγούμενη παράγραφο αρμόδιο δικαστήριο, εφόσον από την όλη πορεία των εταιρικών υποθέσεων γίνεται πιστευτό ότι η Διοίκηση των εταιρικών υποθέσεων δεν ασκείται όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετή διαχείριση. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται όσες φορές η μειοψηφία που ζητά τον έλεγχο εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας
- Οι μέτοχοι που ασκούν το δικαίωμα των παραπάνω παραγράφων 8 και 9 πρέπει να διατηρούν τις μετοχές, που τους παρέχουν το δικαίωμα αυτό, κατατεθειμένες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε οποιαδήποτε άλλη αναγνωρισμένη Ελληνική Τράπεζα μέχρι να εκδοθεί απόφαση, πάντα όμως για χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ά ρ θ ρ ο 9
Αρμοδιότητα Γενικής Συνέλευσης
- Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας είναι το ανώτατο όργανό της και δικαιούται να αποφασίζει για κάθε υπόθεση που αφορά την εταιρία. Οι νόμιμες αποφάσεις της δεσμεύουν και τους μετόχους που απουσιάζουν ή διαφωνούν.
- Η Γενική Συνέλευση είναι μόνη αρμοδία να αποφασίζει περί:
α) τροποποιήσεων του Καταστατικού, ως τοιούτων θεωρουμένων πάντως και των αυξήσεων ή μειώσεων του μετοχικού κεφαλαίου, εκτός από τις περιπτώσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 5 του παρόντος, καθώς και τις επιβαλλόμενες από διατάξεις άλλων νόμων.
β) Εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 22 του παρόντος και ελεγκτών.
γ) Έγκρισης των ετησίων λογαριασμών (ετησίων οικονομικών καταστάσεων).
δ) Διάθεσης των ετήσιων κερδών.
ε) Έκδοσης δανείου με ομολογίες.
στ) Συγχώνευσης, διάσπασης, μετατροπής, αναβίωσης, παράτασης της διαρκείας ή διάλυσης της εταιρίας, εκτός της κατά το άρθρο 78 του Κ.Ν. 2190/1920 συγχώνευσης.
ζ) Διορισμού εκκαθαριστών.
η) Κάθε άλλου θέματος που προβλέπεται από τον Νόμο ή το παρόν Καταστατικό.
Ά ρ θ ρ ο 10
Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης
- Η Γενική Συνέλευση των μετόχων συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο και συνέρχεται τακτικά στην έδρα της εταιρίας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, πάντοτε μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη λήξη κάθε εταιρικής χρήσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, όταν το κρίνει σκόπιμο.
Εξαιρετικά επιτρέπεται να συνέρχεται η Γενική Συνέλευση και σε άλλο τόπο κείμενο στην ημεδαπή, μετά από ειδική άδεια του Υπουργού Ανάπτυξης, στην οποία θα καθορίζονται και οι όροι υπό τους οποίους χορηγείται η άδεια. Η άδεια αυτή δεν απαιτείται, όταν στη Συνέλευση παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται μέτοχοι που εκπροσωπούν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και κανείς μέτοχος δεν αντιλέγει στην πραγματοποίηση της συνεδρίασης και στη λήψη αποφάσεων.
- Η Γενική Συνέλευση, με εξαίρεση τις επαναληπτικές συνελεύσεις και εκείνες που εξομοιώνονται με αυτές, πρέπει να καλείται είκοσι (20) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη για τη συνεδρίασή της, υπολογιζομένων και των εξαιρετέων ημερών.
Η ημέρα δημοσίευσης της πρόσκλησης της Γενικής Συνέλευσης και η ημέρα της συνεδρίασής της δεν υπολογίζονται.
Ά ρ θ ρ ο 11
Διοικητικό Συμβούλιο
Στο τέλος κάθε εταιρικής χρήσης το ∆ιοικητικό Συμβούλιο καταρτίζει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τον νόμο. Οι ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις πρέπει να εμφανίζουν με απόλυτη σαφήνεια την πραγματική εικόνα της περιουσιακής διάρθρωσης, της χρηματοοικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων χρήσης της εταιρείας
1) Γενικός Διευθυντής:Γιώργος Δεδέσογλου
2) Διευθυντής Προσωπικού:Ελένη Δέλλιου
3) Διευθυντής Οικονομικών:Γιάννης Ελευθεριάδης
4) Διευθυντής Μarketing: Παύλος Ευθυμιάδης
5) Διευθυντής Παραγωγής:Μαρία Εφραιμίδου
6) Διευθυντής Προμηθειών: Ειρήνη Ελευθεριάδου
7) Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης&Σχεδιασμού& Προιόντος:Παναγιώτης Εζανίδης
8) Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων: Βαλάντης Διματάκης
9) Διευθυντής Ποιοτικού Ελέχου:Θοδωρής Ευθυμιάδης
10) Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου:Ιωάννα Γρηγοριάδου
Αγγελία πρόσληψης προσωπικού από τη Διευθύντρια Προσωπικού Ελένη Δέλλιου:
Ζητείται λογιστής για να εργαστεί στη σαπουνοβιομηχανία <<Μr. Soap>>.Ο λογιστής πρέπει να έχει τα εξής προσόντα:
- Να είναι απόφοιτος λογιστικής σχολής.
- Να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια πείρας στο χώρο της λογιστικής.
- Να είναι εργατικός.
- Αν είναι άντρας να έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία.
- Άριστη επικοινωνία.
- Να έχει γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούνται να στείλουν βιογραφικό σημείωμα στην παρακάτω διεύθυνση:
Αγνώστου Στρατιώτη 218, Θεσσαλονίκη
e-mail: mrsoap@mrsoap.com
Τηλ.: 2317010000
Σχετικά με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης αλλά και ξένους οργανισμούς τυποποίησης από τη Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου Ιωάννα Γρηγοριάδου:
ΕΛ.Ο.Τ.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.) (αγγλ.Hellenic Organization for Standardization S.A.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ιδρύθηκε το 1976 με έδρα την Αθήνα σύμφωνα με το άρθρο 1 του Νόμου 372/1976. Από το1997, ο ΕΛ.Ο.Τ. λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία βάσει του Νόμου 414/96 και του Προεδρικού Διατάγματος 155/1997. Ο ΕΛ.Ο.Τ. χρηματοδοτείται από το κράτος, εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζουν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και πέντε μέλη. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου υποστηρίζεται από τη δράση των Τεχνικών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας που έχουν συσταθεί και λειτουργούν επικουρικά προς το έργο του ΕΛ.Ο.Τ. και αριθμούν περισσότερα από 1000 μέλη.
ΣΚΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛ.Ο.Τ.
Σκοπός του ΕΛΟΤ είναι η προαγωγή και εφαρμογή της τυποποίησης και των δραστηριοτήτων που είναι συναφείς και απορρέουν από αυτή (π.χ. πιστοποίηση, πληροφόρηση, έλεγχοι και δοκιμές). Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες του ΕΛΟΤ είναι:
- Η σύνταξη, έκδοση και διάθεση προτύπων και προδιαγραφών που αναφέρονται σε προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα, και σε διεργασίες, δραστηριότητες, οργανισμούς, συστήματα, πρόσωπα ή συνδυασμούς αυτών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τυποποίησης.
- Η σύσταση και υποστήριξη επιτροπών ή ομάδων εργασίας για τη μελέτη θεμάτων που εμπίπτουν στο σκοπό και στις αρμοδιότητές του, η ανάθεση τέτοιων μελετών σε υφιστάμενες επιτροπές, ομάδες εργασίας ή πρόσωπα, καθώς και ο συντονισμός και η αξιοποίηση όλων των σχετικών εργασιών και μελετών που αφορούν την τυποποίηση στην Ελλάδα.
- Η δημιουργία αρχείου ελληνικών, διεθνών και εν γένει αλλοδαπών προτύπων και προδιαγραφών, καθώς και η συγκέντρωση, ανταλλαγή και διάδοση με κάθε πρόσφορο μέσο δημοσιευμάτων και πληροφοριών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
- Η έκδοση κάθε είδους εργασιών, μελετών και περιοδικών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
- Η καθιέρωση και απονομή σημάτων συμμόρφωσης.
- Η καθιέρωση και χορήγηση πιστοποιητικών συμμόρφωσης.
- Η ίδρυση και λειτουργία ινστιτούτων και εργαστηρίων και η διενέργεια δοκιμών και ελέγχων.
- Η παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
- Η υλοποίηση ερευνητικών εργασιών και προγραμμάτων σχετικών με το σκοπό του.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Γερμανικός Οργανισμός Τυποποίησης – DIN (German Institute for Standardization)
Κοινός Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησης CEN / CENELEC (Joint European Standards Institution
Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Τηλεπικοινωνιακά Πρότυπα ETSI (European Telecommunications Standardization Institute)
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης ISO (International Organization for Standardization
Η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή IEC (International Electrotechnical Commission
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών ITU (International Telecommunication Union)
Βρετανικός Οργανισμός Τυποποίησης BSI (British Standards Institution)
Γαλλικός Οργανισμός Τυποποίησης AFNOR (Αssociation Francaise de Normalization)
Αμερικάνικος Οργανισμός Τυποποίησης ANSI (American National Standards Institute)