Feed
Άρθρα
Σχόλια

hmerida epal 20.03.2024

Εννέα χωριά στη νότια Ιταλία, γνωστά και ως La Grecia Salentina, έχουν διατηρήσει πτυχές της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού που επιβιώνουν εδώ και αιώνες. Η γλώσσα Griko κατάφερε να διατηρηθεί χάρη στην πλούσια προφορική παράδοση που συνδέεται με αυτήν. Σήμερα, σύλλογοι αλλά και μεμονωμένα άτομα καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την αναβίωση και τη διατήρηση της διαλέκτου Griko μέσω της παραδοσιακής μουσικής και των τραγουδιών.

Στο ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας και στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας «ΟΜΙΛΕΙΤΕ GRIKO: Στηρίζουμε εθελοντικά την διατήρηση της Ελληνοφωνίας στην Κάτω Ιταλία», το οποίο εντάσσεται στο δίκτυο  «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και πολιτισμικές αναγνώσεις στη MAGNA GRAECIA», 24 μαθητές μαθαίνουν τη διάλεκτο Griko και επιχειρούν να ανακαλύψουν τα στοιχεία που μας ενώνουν.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στο Αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας, ώρα 9.00-11.00,

ο συγγραφέας του βιβλίου «Τετράγλωσσο εικονογραφημένο λεξικό της διαλέκτου Γρίκο για παιδιά», Δημήτριος Σταφίδας, θα μας μυήσει στα μυστικά αυτής της γλώσσας και στον πολιτισμό που καθρεφτίζει.

Πρόγραμμα της Ημερίδας:

  • ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ Εκμάθηση της διαλέκτου με αναφορά στις ψευδόφιλες λέξεις
  • Αποσπάσματα από τη συμμετοχή των ελληνόφωνων χωριών στο ετήσιο μουσικό Φεστιβάλ του Τάραντα
  • Επίδειξη ντεφιού και αναφορά στον τρόπο κατασκευής του
  • Προβολή της ταινίας μικρού μήκους LINGUA MADRE και συζήτηση με τους μαθητές
  • Οι μαθητές μας θα απαγγείλουν το ποίημα/ τραγούδι AREMO RINNDENEDDHA (Ποιός ξέρει χελιδονάκι 😉 που θεωρείται ο ύμνος της GRΕCIA SALENTINA το οποίο και θα παρουσιάσουν σε μορφή κόμικ

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ είναι ανοικτή σε όλους !

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΟΜΙΛΕΙΤΕ GRIKO!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΟΜΙΛΕΙΤΕ GRIKO!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων