Το Ιστολόγιο των ΤΠΕ στο Δημοτικό

του Θοδωρή Χατσιούλη (καθηγητή πληροφορικής στο 1ο ΔΣ Βέροιας)

Μαθητικοί Λογαρισμοί από το ΠΣΔ (e-mail & blog)

1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών

ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Το σχολείο μας οφείλει να εφαρμόσει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Στο μάθημα «Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών» διδάσκονται αντικείμενα σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, όπως ο παγκόσμιος ιστός (www), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και τα ιστολόγια (blogs).

Για να υλοποιηθεί η διδασκαλία των αντικειμένων αυτών πρακτικά είναι απαραίτητο οι μαθητές των τάξεων Δ’, Ε’ και ΣΤ’ να αποκτήσουν «ηλεκτρονική ταυτότητα». Αυτό όμως πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, τόσο από την παιδαγωγική του πλευρά, όσο και από την προστασία των ανηλίκων μαθητών από τα φαινόμενα κακής χρήσης του διαδικτύου. Με επίκεντρο τον σεβασμό μας στις αρχές της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, μεριμνήσαμε ώστε το σχολείο μας να συμπεριληφθεί στα δημοτικά σχολεία που απολαμβάνουν τις δωρεάν υπηρεσίες διαδικτύου του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ http://www.sch.gr), του υπουργείου Παιδείας. Ζητήσαμε δηλαδή να μας δοθεί το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε μαθητικούς λογαριασμούς χρήσης των ειδικών για μαθητές υπηρεσιών του ΠΣΔ.

Με την  επιστολή μας αυτή σας παρακαλούμε:

1. Να ενημερωθείτε διεξοδικά για τον τρόπο που παρέχονται οι ειδικές για μαθητές υπηρεσίες διαδικτύου (e-mail, blogs κ.α.) από το ΠΣΔ. Για το πλαίσιο παροχής τους μπορείτε να διαβάσετε στις επόμενες σελίδες της επιστολής αυτής ή μπορείτε να μελετήσετε από την σχετική πύλη στο http://students.sch.gr/https://register.sch.gr/students/docs.php )

2. Να συναινέσετε στην δημιουργία της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» (λογαρισμού) του παιδιού σας, με την συμπλήρωση και υπογραφή της συνημμένης Δήλωσης Συγκατάθεσης Γονέα/Κηδεμόνα.

Σας καλούμε να βοηθήσετε το παιδί σας να εγκλιματιστεί σωστά και έγκαιρα στην κοινωνία του διαδικτύου που θα ζήσει αύριο και να το κάνει αυτό με την δικά μας συνδρομή στο ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Ο καθηγητής Πληροφορικής

Χατσιούλης Θεόδωρος

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΗΔΕΜΟΝΑ

http://users.sch.gr/hatsiuli//_FILES/YpdhlPSD.jpg

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΣΔ

Το Υπ. Παιδείας ΔΒΜΘ λαμβάνοντας υπόψη του την ανάγκη για:

•     την προσωποποιημένη πρόσβαση των μαθητών σε ψηφιακά περιβάλλοντα υποστήριξης της μάθησης που παρέχονται από το Υπ. Παιδείας ΔΒΜΘ και από φορείς του,

•     την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών μεθόδων με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και συνεργασίας,

•     την εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα πλαίσια των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,

•     τη συνεργασία ομάδων ή σχολείων γεωγραφικά διασκορπισμένων στα πλαίσια ελληνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργασίας σχολείων,

•     την πρόσβαση των μαθητών στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, οι οποίες παρέχονται με απολύτως ασφαλή τρόπο και σε καλά ορισμένο πλαίσιο,

προχωρά στην παροχή προσωπικών λογαριασμών πρόσβασης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με τον λογαριασμό αυτό εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου καθώς και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΠΣΔ. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μαθητή είναι της μορφής username@sch.gr. Με τον ίδιο κωδικό θα δοθεί μελλοντικά πρόσβαση και σε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Υπ. Παιδείας ΔΒΜ, όπως το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, κλπ.

Πλαίσιο καλής χρήσης της υπηρεσίας

Η ευθύνη διαχείρισης του λογαριασμού και η μη διαρροή των στοιχείων πρόσβασης σε τρίτους αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κατόχου του λογαριασμού, δηλαδή του μαθητή. Στην περίπτωση που ο κηδεμόνας ζητήσει να του γνωστοποιηθεί ο κωδικός του λογαριασμού, οφείλει και ο ίδιος να ακολουθεί τις οδηγίες για την ασφαλή χρήση του κωδικού.

Επισημαίνεται ότι οι μαθητικοί λογαριασμοί πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο για εκπαιδευτική χρήση και στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κακόβουλη χρήση του λογαριασμού, ο λογαριασμός απενεργοποιείται ή διαγράφεται μόνιμα.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αφορά στην πρόσβαση (dial-up access) στο Διαδίκτυο από το σπίτι του μαθητή.

Αναλυτικά διατυπωμένοι οι όροι χρήσης, οδηγίες καλής χρήσης, τεχνικές οδηγίες και έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://register.sch.gr/students.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και τον τρόπο αξιοποίησης τους στο εκπαιδευτικό έργο, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.sch.gr/services.

Γενική περιγραφή υπηρεσίας

Μαθητικών Λογαριασμών ΠΣΔ

Πρόσβαση στην υπηρεσία

1.     Η υπηρεσία παρέχεται σε όλους τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το τρέχον σχολικό έτος.

2.    Ο προσωπικός λογαριασμός κάθε μαθητή θα είναι ενεργός για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

3.  Με τον λογαριασμό εξασφαλίζεται πρόσβαση στην υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΠΣΔ

Γενικά χαρακτηριστικά λογαριασμών

1.    Ιστορικό (Archive) Μηνυμάτων: Τα μηνύματα που ανταλλάσσονται από το λογαριασμό του μαθητή (είτε στέλνονται είτε λαμβάνονται) αποθηκεύονται μόνιμα σε κατάλληλους φακέλους του γραμματοκιβωτίου (mailbox) του μαθητή. Το ιστορικό των μηνυμάτων είναι μόνο για ανάγνωση από τον μαθητή και δεν είναι δυνατή η διαγραφή του.

2.    Γνωστοποίηση κωδικού στον κηδεμόνα: Υπάρχει η δυνατότητα, αν ο κηδεμόνας του μαθητή το επιθυμεί, να ζητήσει να του γνωστοποιηθεί ο κωδικός του λογαριασμού του μαθητή. Η αίτηση γνωστοποίησης υποβάλλεται γραπτώς προς το σχολείο.

3.   Ο λογαριασμός έχει ισχύ για όλο το σχολικό έτος (2010-11) και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών. Έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μεταφοράς του λογαριασμού στο επόμενο σχολικό έτος ώστε ο λογαριασμός να «ακολουθήσει» το μαθητή σε όλες τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

4.    Προβλέπεται η δυνατότητα απενεργοποίησης του λογαριασμού του μαθητή όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

5.    Λογαριασμοί που μένουν απενεργοποιημένοι για περισσότερο από 3 έτη (π.χ. δεν μεταφέρονται/ενεργοποιούνται) θα διαγράφονται αυτόματα.

6.     Για την αντιμετώπιση προβλημάτων στους λογαριασμούς (π.χ. για την αρχικοποίηση κωδικού), οι μαθητές απευθύνονται στον εκπαιδευτικό που έχει οριστεί από τον Διευθυντή του σχολείου ως διαχειριστής, ο οποίος θα έχει στη διάθεση του τα κατάλληλα τεχνικά μέσα από το δικτυακό τόπο https://register.sch.gr/studentsadmin/

Αλλαγή κωδικού (password)

Ο κωδικός πρόσβασης του λογαριασμού του μαθητή κρατείται κρυπτογραφημένος. Η κρυπτογράφηση του συνεπάγεται ότι ο κωδικός δεν μπορεί να ανακτηθεί ή να υποκλαπεί. Μετά τη δημιουργία και την απόδοση των στοιχείων πρόσβασης (username/password) στον μαθητή, θα ακολουθεί η υποχρεωτική αλλαγή του κωδικού από τον μαθητή κατά την πρώτη σύνδεση στο λογαριασμό του. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η προστασία του μαθητή αφού κανένας (ούτε ο υπεύθυνος διαχειριστής) δεν γνωρίζει τον κωδικό του μαθητή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο χώρος είναι ένα ιστολόγιο του καθηγητή της πληροφορικής Θοδωρή Χατσιούλη.

Ο Θοδωρής Χατσιούλης διδάσκει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Βέροιας

Εδώ αναρτάται υλικό που αφορά το μάθημα Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, σε συνεργασία με την εταιρεία Internet Technology Solutions που δραστηριοποιείται στον χώρο Κατασκευή Ιστοσελίδων και Κατασκευή Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη.

Καλή πλοήγηση!



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων