Εκπαιδευτική Εκδρομή Μετέωρα-Τρίκαλα-Λάρισα

Στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος των μαθημάτων της Βιολογίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή της  του σχολείου μας στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2025. Οι μαθητές της Γ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά τοπόσημα των δύο πόλεων, εφαρμόζοντας στην πράξη γνώσεις που αποκόμισαν από τα σχολικά μαθήματα.

Εκτενέστερα, οι μαθητές-τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην παλιά πόλη των Τρικάλων, το Βαρούσι, και να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πλούσια ιστορία της. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Επισκέψεως και την Παλαιά Μητρόπολη, Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου, έναν ιστορικό ναό που μαρτυρά την πνευματική και πολιτιστική εξέλιξη της περιοχής. Στον ναό αυτό, ο Άγιος Εφραίμ τιμάται ιδιαίτερα, καθώς, κατά παράδοση, απέναντι από αυτόν βρισκόταν το πατρικό του σπίτι. Μέσα από αυτή την περιήγηση, οι μαθητές-τριες μπόρεσαν να συνδέσουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης με τη σύγχρονη εικόνα της και να κατανοήσουν τη διαχρονική σημασία της θρησκευτικής παράδοσης. Παράλληλα, επισκέφτηκαν το Κουρσούμ Τζαμί και το Μαυσωλείο, στοιχεία που ανέδειξαν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής μέσα στο χρόνο.

Στη συνέχεια, η εκδρομή περιλάμβανε ξενάγηση στις μονές του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Βαρλαάμ στα Μετέωρα. Οι μαθητές-τριες εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό μεγαλείο των βράχων και την ανθρώπινη επιμονή στην ανέγερση αυτών των μοναδικών μοναστηριών. Η ξενάγηση επικεντρώθηκε στην ιστορία των μονών, την αρχιτεκτονική τους και τον ρόλο τους στη διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της περιοχής, προσφέροντας μια βαθιά κατανόηση της μοναστικής ζωής και της τέχνης. Ακόμη, επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, διευρύνοντας τις γνώσεις τους για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών του πλανήτη. Ακόμη, περιηγήθηκαν στην πόλη των Μετεώρων και δοκίμασαν την τοπική κουζίνα, ερχόμενοι σε επαφή με γεύσεις της θεσσαλικής γης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Τσιτσάνη, όπου μέσα από τα εκθέματα, γνώρισαν τη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τη σύνδεσή του με την πόλη των Τρικάλων, κατανοώντας την πολιτιστική σημασία της μουσικής παράδοσης. Επίσης, ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου, ότι πρόκειται για πρώην Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και τις Παλιές Φυλακές Τρικάλων, που αξιοποιήθηκε από το Δήμο ως Μουσείο Τσιτσάνη, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η ιστορική κληρονομιά μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί προς όφελος του πολιτισμού.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον ιστορικό λόφο του Αγίου Αχιλλείου στη Λάρισα, όπου οι μαθητές-τριες ενημερώθηκαν για τη σημασία του Αγίου για την πόλη και την ιστορική εξέλιξη της περιοχής. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το εντυπωσιακό Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, ένα καλοδιατηρημένο μνημείο που μαρτυρά την ακμή της αρχαίας πόλης και την πολιτιστική της ζωή, προσφέροντας μια εικόνα της καθημερινότητας και των τεχνών στην αρχαιότητα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Φρούριο της Λάρισας, όπου πέρα από την πανοραμική θέα της σύγχρονης πόλης, οι μαθητές-τριες είδαν και το Οθωμανικό Μπεζεστένι, ένα κτίσμα που αναδεικνύει την πολυπολιτισμική ιστορία της Λάρισας και τη διαχρονική της σημασία ως εμπορικό κέντρο. Αυτό τους βοήθησε να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και να κατανοήσουν τις διαφορετικές φάσεις της ιστορίας της πόλης. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος για φαγητό και ψώνια στο κέντρο της Λάρισας. Κατά τη διαδρομή , πραγματοποιήθηκε μια ευχάριστη στάση στον Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας, ένα γραφικό ορεινό χωριό. Εκεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, να απολαύσουν τα παράλια της Πιερίας και το κάστρο του Πλαταμώνα και να γνωρίσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού, συμπληρώνοντας με έναν όμορφο τρόπο την εμπειρία της εκδρομής.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά τους, να θέσουν ερωτήματα και να συνδέσουν τις σχολικές γνώσεις με την πραγματικότητα. Η άμεση επαφή με ιστορικά μνημεία και πολιτιστικά στοιχεία συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας και στην ευαισθητοποίησή τους για τη διατήρησή της.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02, Ευδοξία Ισηδωρίου ΠΕ04.04 και Κατερίνα Μαυρομάτη ΠΕ06

Κατηγορίες: Νέα και Ανακοινώσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση