Μια πρωτότυπη ιδέα ξεκίνησε από έναν άνθρωπο που αποφάσισε να δει την εκπαίδευση μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, με στόχο τη μόρφωση και την ισχυροποίηση των φτωχών! Δείτε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο όπου ο εμπνευστής του μας εξηγεί πώς λειτουργεί το “ξυπόλητο” σχολείο, που έχει δημιουργήσει ολόκληρο κίνημα!
Aν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ, κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να μεταφερθείτε στη σελίδα του TED: http://www.ted.com/talks/lang/el/bunker_roy.html
Η εκπαίδευση και η αυτάρκεια. Αυτά είναι τα δύο σημεία κλειδιά που προσπαθεί να προωθήσει ο Bunker Roy, μέσω της ιδέας των λεγόμενων «ξυπόλητων σχολείων», που εγκαινίασε εδώ και μερικά χρόνια σε φτωχές περιοχές της Ινδίας, αλλά και του Αφγανιστάν.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1986. Μέχρι σήμερα, χιλιάδες γυναίκες κυρίως – καθώς οι άνδρες πρέπει να δουλέψουν και δεν έχουν χρόνο για μάθηση- έχουν εκπαιδευτεί στα σχολεία του.
Οι μαθητές διδάσκονται, εκτός άλλων, και αρχές της μηχανικής, με σκοπό την χρήση τους για την κατασκευή υποδομών με βάση την ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία καταναλώνουν τέτοια ενέργεια, είναι δηλαδή και οικολογικά.
Στα ξυπόλητα σχολεία προσφέρονται γεύματα, ενώ τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι μαθαίνουν τρόπους οργάνωσης για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους. Σε περιοχές, όπως το Αφγανιστάν, ο Roy αναφέρει ότι στόχο έχει να εκπαιδεύσει μέχρι και… γιαγιάδες. Εξάλλου, λειτουργεί και νυχτερινό σχολείο για παιδιά, καθώς το 60% των παιδιών δουλεύουν.
«Δεν χρειάζεται να ψάχνετε εξωτερικές λύσεις. Ψάξτε εσωτερικές λύσεις. Κι ακούστε τους ανθρώπους που έχουν τις λύσεις μπροστά σας. Βρίσκονται σε όλον τον κόσμο. Μην ανησυχείτε. Μην ακούτε την Παγκόσμια Τράπεζα, ακούστε τους ανθρώπους. Έχουν όλες τις λύσεις του κόσμου», σχολιάζει ο Roy.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.