Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης, Ιστολόγιο

το διαλογικό ηλεκτρονικό περιοδικό της σχολικής μας κοινότητας

Στο Δημαρχείο της Τρίπολης

Η ομάδα Comenius σε ένα βίντεο από τη συνάντηση με το Δήμαρχο της Τρίπολης, κ. Σμυρνιώτη, που δημοσιεύθηκε από το Καλημέρα Αρκαδία.

http://youtu.be/dy0vEDlwwOU

Παρουσιάσεις powerpoint για τη Λετονία και την Εσθονία

Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Τρίπολης που συμμετείχαν στην αποστολή στη Λετονία και στην Εσθονία δημιούργησαν παρουσιάσεις με φωτογραφικό υλικό από τις επισκέψεις και δραστηριότητες του προγράμματος Comenius!

Latvia – our visit to Riga

View more presentations or Upload your own.
Estonia – a virtual tour by the Experimental Highschool of Tripolis

View more presentations or Upload your own.

Μια γεύση από το ταξίδι μας στη Λετονία και την Εσθονία

Μια μικρή γεύση από την τελευταία εκπαιδευτική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius του σχολείου μας, με τίτλο: Colours, Sweeteners and Calories in Food Products.

Η τελευταία συνάντηση με τους εταίρους μας έγινε στη Λετονία και στην Εσθονία 21 με 27 Απριλίου 2012.

Μερικά βίντεο από τις επισκέψεις και τις δραστηριότητες έχουν ανεβάσει οι φίλοι μας οι Ιταλοί και μπορείτε να τα βρείτε στο ιστολόγιο του πρόγράμματος:

http://sweetenerscomenius.blogspot.gr/

Έργα για ένα παλιό σανατόριο, από τα παιδιά της Γ τάξης

Με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση “Σχέδιο Σωτηρία” που επισκεφθήκαμε πέρυσι στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο “Διαβάζοντας μια έκθεση τέχνης” (readinganartexhibition.blogspot.com), αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε προσχέδια για μια φανταστική δική μας έκθεση σε ένα ερειπωμένο σανατόριο στα Μαγούλιανα Αρκαδίας. Στο project αυτό συμμετείχε όλη η Γ ‘ τάξη, που πέρυσι είχε επισκεφθεί το “Σχέδιο Σωτηρία”.Στα έργα μας διαπραγματευόμαστε καταρχήν τα συναισθήματα μας για το χώρο και την ιστορία του, για τη σκληρή αρρώστια της φυματίωσης, αλλά και για διάφορες έννοιες που συνδέονται με την ασθένεια, το φόβο του θανάτου αλλά και τη ζωή.

Λίγα λόγια για το σανατόριο:
Το Σανατόριο της Μ.Α.Ν.Α.Σ στα Μαγούλιανα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου, πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με την Δημητσάνα.To κτίριο κτίστηκε το 1937 από Λαγκαδινούς Μαστόρους με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε με λεφτά που συγκέντρωσε η αδελφή του Παύλου Μελά, Άννα, από εράνους και χορηγίες απόδημων Ελλήνων με σκοπό τόσο την περίθαλψη των τραυματιών από πολέμους της περιόδου όσο και την φροντίδα αρρώστων και φυματικών φιλοδοξώντας να γίνει το μεγαλύτερο Σανατόριο των Βαλκανίων.

_______________
Πληροφορίες για την έκθεση “Σχέδιο Σωτηρία” στο Νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα μπορείτε να βρείτεεδώ. Η έκθεση έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλα τα παιδιά και αποτέλεσε αφορμή για πολύ ωραίες συζητήσεις, τόσο περί τέχνης, όσο και για κοινωνικά ζητήματα και ειδικά για την έννοια της αρρώστιας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.


Δείτε επίσης μια άλλη ενδιαφέρουσα έκθεση/δράση σε ένα παλιό σανατόριο του Πηλίου εδώ: http://sanatorioproject.blogspot.com/
________________

Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης

Τα έργα δημιουργήθηκαν στο μάθημα των Εικαστικών, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος “Τα σημαντικά μουσεία της Ελλάδας: αναλύοντας εκθέσεις τέχνης”

Καθηγήτρια: Γιούλα Παπαδοπούλου

Για το ιστορικό μέρος (σανατόρια-φυματίωση) συνεργάστηκε η φιλόλογος Γεωργία Μπλάνα, συντονίστρια του Πολιτιστικού προγράμματος “Τα σημαντικά μουσεία της Ελλάδας: αναλύοντας εκθέσεις τέχνης”.

Για να δείτε την παρουσίαση σε μορφή βιβλίου πατήστε στο κέντρο του εικονιδίου ή τον σύνδεσμο “open publication”

Διαγωνισμός φωτογραφίας “Ειρήνη είναι…”

Και ένας διαγωνισμός που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα «Ειρήνη Είναι…» θα διεξαχθεί από τις 6 Απριλίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2012.
Στο διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και μαθητών.
Η δήλωση συμμετοχής θα πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.eirinieinai.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα συμμετοχής. Eκεί θα μπορέσουν να αναρτήσουν και τις φωτογραφίες που επιθυμούν να τεθούν στην κρίση της κριτικής επιτροπής, ανάλογα με την κατηγορία φωτογραφίας που επιθυμούν.
Ο κάθε συμμετέχοντας μπορεί να αναρτήσει μέχρι και 4 “δίπτυχα” φωτογραφιών στην κατηγορία “Γενική”.
Στην κατηγορία «Μαθητικές» συμμετέχουν αποκλειστικά μαθητές ηλικίας μέχρι 18 ετών.

Η πόλη που ονειρεύομαι!!

Τα παιδιά της Α΄Γυμνασίου του Πειραματικού Γυμνασίου Τρίπολης ζωγραφίζουν στο μάθημα των Εικαστικών τις πόλεις (ή χωριά ή κτίρια) που ονειρεύονται!!

(για να δείτε την παρουσίαση πατήστε click to play στο κέντρο και μετά κινηθείτε με τα βελάκια)

Καθηγήτρια: Παπαδοπούλου Γιούλα

5ο Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών « Πάμε Σινεμά;»

Την τελετή απονομής των βραβείων του 5ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;» θα μεταδώσει σε ζωντανή δορυφορική σύνδεση η ΝΕΤ σε συνεργασία με την ΕΡΤ3, το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 19:00.

Δείτε το!!!

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών Πάμε Σινεμά; θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 216, Ταύρος) και στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη),  στις  12 Μαΐου, από 14:00-18:00. Στο 5ο Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών Πάμε Σινεμά; συμμετέχουν 75 μαθητικές ταινίες από σχολεία της Ελλάδας.

Η Τελετή απονομής των βραβείων θα μεταδοθεί σε ζωντανή δορυφορική σύνδεση των δύο αιθουσών από την ΝΕΤ, σε συνεργασία με την ΕΡΤ3, το Σάββατο 12 Μαΐου, από τις 19:00 έως τις 21:00.

Την Τελετή απονομής των βραβείων παρουσιάζουν: στην Αθήνα, η Ναταλία Δραγούμη και στη Θεσσαλονίκη, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: στην Αθήνα, η Φωτεινή Δάρρα και στη Θεσσαλονίκη, ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Τα βραβεία θα απονείμουν οι: Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χαρβαλιάς, πρύτανης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης ΑΠΘ, Δημήτρης Εϊπίδης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Ηλίας Φούτσης, πρόεδρος New York College.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Γιώργο Χαρβαλιά, πρύτανη ΑΣΚΤ, Γιάννη Μυλόπουλο, πρύτανης ΑΠΘ, Δημήτρη Εϊπίδη, Διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Τάκη Καμπύλη, Γενικό Διευθυντή «Αθήνα 9.84», Νίκο Περάκη, σκηνοθέτη, Θοδωρή Αθερίδη, ηθοποιό-σκηνοθέτη, Σμαράγδα Καρύδη, ηθοποιό και Εβελίνα Παπούλια, ηθοποιό.

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πάμε Σινεμά; πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία, στην Αθήνα με τον Δήμο Αθηναίων και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στη Θεσσαλονίκη, με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το ραδιoφωνικό σταθμό FM 100

Πλαίσιο κανόνων καλής συμπεριφοράς μαθητών-καθηγητών

Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς μαθητών-καθηγητών, όπως συμφωνήθηκαν και από τις δύο πλευρές στο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε όλοι.

Το πλαίσιο κανόνων διαμορφώθηκε από την ομάδα αυτοαξιολόγησης του σχολείου (Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας, Σχέδιο Δράσης: Κλίμα και σχέσεις Εκπαιδευτικών-Μαθητών).

Μια πολύ ωραία εικονογράφηση σε μορφή κόμικ από τη Βιολόγο του σχολείου μας, κ. Παπαδοπούλου Νανά, μας βοηθάει να το διαβάσουμε πιο εύκολα και διασκεδαστικά:

(κάντε κλικ πάνω στο εικονίδιο ή πάνω στο “Open publication” και ξεφυλλίστε το διαδικτυακά!)


Πολύχρωμα ζωάκια

Πολύχρωμα, διακοσμημένα ζωάκια από την Α τάξη του σχολείου μας:

(για να δείτε την παρουσίαση πατήστε click to play στο κέντρο και μετά κινηθείτε με τα βελάκια)

Απόπειρες γκράφιτι σε χαρτί – Α Γυμνασίου

(για να δείτε την παρουσίαση πατήστε click to play στο κέντρο και μετά κινηθείτε με τα βελάκια)