Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ…
Η συγγραφέας του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου» THEA HALO, γεννημένη από μητέρα πόντια και πατέρα Ασσύριο, μεγάλωσε και ζει στη Νέα Υόρκη. Είναι ζωγράφος και έχει βραβευθεί για τα ποιήματα και τα δοκίμιά της.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ…
Το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου» αναφέρεται στην αληθινή ιστορία της μητέρας της συγγραφέα, Θυμία-Σάνο, η οποία έζησε τους μαζικούς διωγμούς από τους Τούρκους στις αρχές του 20ου αιώνα των Ελλήνων Ποντίων, Ασσυρίων και Αρμενίων, που ζούσαν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας για περισσότερα από 3000 χρόνια. Η Σάνο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό της μαζί με την οικογένειά της σε ηλικία δέκα ετών ακολουθώντας μια σκληρή πορεία θανάτου. Σε αυτή την πορεία έχασε όλη την οικογένειά της. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άντρα ηλικίας σαράντα πέντε ετών, τον Αβραάμ, και μετανάστευσε στην Αμερική. Εκεί έζησε το υπόλοιπο της ζωής της, απέκτησε δέκα παιδιά -ένα από αυτά είναι η συγγραφέας του βιβλίου.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ …
Το Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης διοργάνωσε στις 13 Οκτωβρίου 2010 προς τιμή της Thea Halo διπλή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της. Η πρώτη έγινε το πρωί για τους μαθητές του σχολείου, αρκετοί από τους οποίους είχαν ήδη διαβάσει το βιβλίο, και άλλη μία το απόγευμα της ίδιας μέρας που ήταν ανοιχτή προς το κοινό της πόλης. Και στις δυο εκδηλώσεις, ύστερα από την εισαγωγική παρουσίαση της προσκεκλημένης και του βιβλίου της από εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, η συγγραφέας μας μίλησε για το βιβλίο και στη συνέχεια το κοινό διατύπωσε ερωτήσεις στις οποίες απάντησε με μεγάλη προθυμία.
Τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται πιο συχνά, γιατί δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές και ευρύτερο κοινό να καλλιεργούν την ιστορική τους συνείδηση και να ερμηνεύουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται πάνω στους λαούς.
Κυριακόπουλος Θανάσης
Μπεζάτι Μαρία
Νικολόπουλου Αντωνία Μαρία
26 Οκτωβρίου 2010 στις 9:48 πμ
ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ THEA HALO….
Δεν συμβαίνουν όλα κάθε μέρα. Το κάθε τι έχει και το λόγο που γίνεται. Εμπειρίες Σαν και αυτή δύσκολα αποκτώνται και πάντα θα μένουν μέσα στις αναμνήσεις μας από την φοίτησή μας στο γυμνάσιο
Ένα άτομο με διαφορετικές εμπειρίες, απόψεις ζωής, ιδεολογίες ακόμη και φορέας ολόκληρου του ποντιακού και μικρασιατικού πολιτισμού η μητέρα της Σάνο μέσω της κόρης της μας μετέδωσε όλο τον πόνο, τη θλίψη , την οργή και την απόγνωση που μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος που διώκεται από τον τόπο του, που γίνεται φυγάς και μαθαίνει να ζει με τις κακουχίες, στη χειρότερη περίπτωση και με τον ίδιο το θάνατο. Η Thea μας μιλούσε σαν να τα είχε ζήσει μαζί με την μητέρα της, σαν να ήταν και αυτή εκεί, να νιώθει, να υποφέρει και να επιβιώνει μαζί με τις χιλιάδες των Ελλήνων που εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους.
Δεν μπορεί ο καθένας να μας μάθει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ,πόσο δύσκολα μπορεί να έχει περάσει κάποιος και παρόλα αυτά να μην τα παρατά και να συνεχίζει να προχωρά. Μέσα από την ομιλία της η Thea όχι μόνο μας έμαθε να υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά μας αλλά και να κρατάμε ζωντανή τη προσωπική μας ιστορία χωρίς ποτέ να την κρύβουμε από ντροπή ή από φόβο. Μας δίδαξε ότι ο καθένας μας έχει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει τα πάντα.
Αν και γεννημένη στην Αμερική η Thea ένιωσε τον Πόντο σαν να ήταν και δική της πατρίδα. Δεν έζησε ποτέ εκεί, αλλά ήταν σαν να είχε περάσει εκεί τη ζωή της από τη στιγμή που επισκέφθηκε το μέρος όπου κάποτε ήταν η κοιτίδα του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτό ήταν και το βασικότερο δίδαγμα από τη συνάντησή μας με αυτή:
«Μπορεί να ζούμε πολλά χρόνια μετά από αυτούς αλλά ο πολιτισμός και ο ξεριζωμός τους μας αφορούν όλους. Εσείς είστε η γενιά που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Κρατήστε ζωντανή τη μνήμη τους. Μην την αφήσετε να χαθεί….»
Ελένη Αρτοπούλου Γ1