Ταυτότητα Σχολείου
Η Ιστορία Μας
Ο τόπος μας
Σας χαιρετάμε από την όμορφη Κρήτη. Τ ο σχολείο μας βρίσκεται στο Πέραμα, την πρωτεύουσα του Δήμου Γεροποτάμου και της Επαρχίας Μυλοποτάμου στο Νομό Ρεθύμνου.
Το Πέραμα είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Μυλοποτάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμης της Κρήτης.[1][2] Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1.545 κατοίκους.[3]
Μετά την κατασκευή της παλιάς εθνικής οδού του πρώτου αυτοκινητόδρομου της Κρήτης τη δεκαετία του 1920, το Πέραμα αντικατέστησε το Πάνορμο, σπουδαίο εμπορικό κέντρο μέχρι τότε, και εξελίχτηκε σε κωμόπολη και σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής με όλες τις αρχές και υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν εκεί. Σήμερα λειτουργούν: Ειρηνοδικείο, Αστυνομικό Τμήμα, Γυμνάσιο, Λύκειο, δυο Δημοτικά σχολεία, δύο Νηπιαγωγεία, Κρατικός Παιδικός Σταθμός[7], Υποθηκοφυλακείο[8], Δημόσιο Ταμείο, Κτηνιατρείο, υποκαταστήματα Εθνικής και Αγροτικής Τράπεζας, Ιδιωτικός παιδικός Σταθμός, Γραφείο Πολεοδομίας, Κέντρο Υγείας[9], Οδοντιατρεία όπως επίσης και πολλά καταστήματα ( βρεφικών ειδών, υποδημάτων, ρούχων, τροφίμων κτλ.). Εδώ έχει την έδρα της και η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου.[1
Είναι γνωστό από την περίοδο της Ενετοκρατίας με το όνομα Βασιλικό Πέραμα (1583). Οι Τούρκοι στο πέρασμα τους, μετά την κατάληψη του Ρεθύμνου (1646), το έκαψαν μαζί με τα χωριά: Πασαλίτες, Ορθές, Καλαμάς, Καλανδαρέ, Αυδανίτες και Αξός όπως αναφέρει ο ποιητής του Κρητικού Πολέμου Μαρίνος Τζάνες Μπουνιαλής. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ασήμαντος οικισμός και για ένα διάστημα έδρα των αγριότερων Τούρκων, που βασάνιζαν και τέλος σκότωναν τους Χριστιανούς που περνούσαν από εκεί.[4] Στη θέση “Γρίβιλα” βορειοανατολικά του Περάματος και κυρίως δεξιά του δρόμου προς το Πάνορμο, εντοπίστηκαν υπολείμματα εκτεταμένου συνοικισμού που παρουσίασε μεγάλη ακμή στα Υστερομινωικά χρόνια. Είναι ίσως η θέση της αρχαίας Αυλώνος. Η κεραμική της περιοχής χρονολογείται από την Πρωτομινωική μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο.[5] Τέλος στην θέση “Παλαιοκκλησιά” εντοπίστηκαν υπολείμματα Ρωμαϊκής εγκατάστασης.[6]
Απέχει 27 χιλιόμετρα περίπου από το Ρέθυμνο με τα μοναδικά ενετικά, μεσαιωνικά και μουσουλμανικά πολιτιστικά στοιχεία , και πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με το εμπόριο αλλά και με την κτηνοτροφία και γεωργία και διατηρούν στενούς δεσμούς με την τοπική κρητική παράδοση . Βρίσκεται κοντά σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και αξιόλογα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας : Αρχαία Ελεύθερνα , μοναστήρι του Αρκαδίου, το μεσαιωνικό χωριό των Μαργαριτών, το Ιδαίον Άνδρον.
Το σχολείο μας
Εγκαινιάστηκε το 1964 αλλά οι προσπάθειες ίδρυσής του ξεκίνησαν από το 1960. Τότε δημιουργήθηκε μια επιτροπή η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, αποτελούνταν από τους: Μαρούλη Κ., Δασκαλάκη Εμμ., Πολυμίλη Χρ., Μαυρομάτη Ι. και πολλούς άλλους.
Στόχος της ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά οικοπέδου με σκοπό να ξεκινήσουν την οικοδόμηση του σχολείου. Οι προσπάθειές τους αποδείχθηκαν αποτελεσματικές διότι – παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής – είχαν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Έτσι, συγκεντρώνοντας χρήματα και λάδι κατάφεραν να αγοράσουν το οικόπεδο και να ξεκινήσουν το 1962 την οικοδόμηση του κτηρίου. Στη συνέχεια την προσπάθειά τους συνέδραμε και το κράτος. Έτσι το έργο κατάφερε να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου τ, ον οποίο κάλεσε η τοπική αυτοδιοίκηση με πρόεδρο τον Εμμ. Δασκαλάκη. Πρώτος Διευθυντής του Γυμνασίου Περάματος ήταν ο Σ. Αντζολετάκης.
Το 1976 με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γ. Ράλλη το εξατάξιο Γυμνάσιο Περάματος χωρίζεται σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Τα δύο σχολεία αρχικά συστεγάζονται. Μετά από μερικά χρόνια στην αυλή του σχολείου οικοδομούνται δύο νέα κτήρια που θα στεγάσουν το Γυμνάσιο ενώ το Λύκειο παραμένει στο αρχικό κτήριο.
Σήμερα το σχολείο μας αποτελείται από 12 τμήματα (4 στην Α’ τάξη, 4 στη Β’ και 4 στη Γ’ τάξη ) και απαριθμεί περίπου 265 μαθητές. Διαθέτει σύγχρονα εργαστήρια Πληροφορικής, Χημείας και Φυσικής, αίθουσα Τεχνολογίας και μία μικρή αίθουσα Δανειστικής Βιβλιοθήκης που οργανώθηκε και λειτουργεί από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριές μας.
Πρόσφατα τοποθετήθηκαν διαδραστικοί πίνακες σε όλες μας τις αίθουσες ενώ πριν την τοποθέτησή τους οι αίθουσες διέθεταν ήδη προβολείς που συνδέονταν με φορητούς υπολογιστές. Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 30 καθηγητές, άρτια εκπαιδευμένoυς , με άριστη γνώση ξένων γλωσσών και πρόθυμους να ιδρύσουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο. Ο καθένας έχει μια αποδεδειγμένη γνώση στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και επιδεικνύει ιδιαίτερη δράση στην ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είναι ενεργός και υποστηρίζει τις δραστηριότητες των μαθητών ενώ υπάρχει και συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Περάματος.
Το σχολείο μας διαθέτει και Κοινωνική Λειτουργό και Ψυχολόγο για την αντιμετώπιση προβλημάτων και διερεύνηση μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών μας.
Γνωρίστε τον τόπο μας, το Μυλοπόταμο, όπως τον παρουσιάζουν οι ίδιοι οι μαθητές μας μέσα από τις εργασίες τους!!