“Η τέχνη ξεπλένει την ψυχή μας από την σκονισμένη καθημερινότητα” Πάμπλο Πικάσσο.
Η παραπάνω φράση του Πάμπλο Πικάσσο αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη ψυχή, απομακρύνοντάς την από την καθημερινή ρουτίνα και τον συνηθισμένο τρόπο σκέψης. Η τέχνη προσφέρει έναν χώρο αυτοέκφρασης και αναζήτησης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους με διαφορετικούς τρόπους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της τέχνης ως πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας και διαπολιτισμικής κατανόησης. Αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθεί η πολυμορφία των πολιτισμών και να ενισχυθεί η αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμός μεταξύ των διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων.
Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να υποστηρίξει την πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό για όλους, προάγοντας την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί η δύναμη της τέχνης ως μέσο για την αλλαγή και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του πολιτιστικού διαλόγου.
Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου προσέγγισαν διαθεματικά το θέμα «Γεωμετρία και Τέχνη-Χειροποίητα κεντητά υψηλού νοήματος» και συμμετείχαν σε δημιουργικές δράσεις όπως:
1.Προβολή βίντεο «Γεωμετρία και Τέχνη -δύο τομείς άμεσα συνυφασμένοι.»
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Γεωμετρίας ως τρόπος έκφρασης στις διάφορες μορφές εικαστικής τέχνης (κεραμική, ζωγραφική , αρχιτεκτονική, γλυπτική)
2.Γνωριμία με τους σημαντικότερους ζωγράφους του 19 ου και 20 ου αιώνα καθώς και παρουσίαση έργων καλλιτεχνών και συνειδητοποίηση της συνεχής ανάδρασης Γεωμετρίας-Τέχνης στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρυμμένες Γεωμετρικές έννοιες σε πίνακες Ζωγραφικής» όπως:
Πίνακες Έσερ (Συμμετρίες), Πίνακες Καντίνσκι (Γεωμετρίες κύκλου),Πίνακες Μοντριάν (Κάθετες και Παράλληλες γραμμές) και Πίνακες Μάλεβιτς (Γεωμετρικά τετράπλευρα).
Εναλλακτικός τρόπος μάθησης (οπτικοποίηση) γεωμετρικών προτάσεων ή θεωρημάτων με τη βοήθεια των εικαστικών τεχνών.
3.Κατασκευή τάνγκραμ, ενός κινέζικου εκπαιδευτικού παιχνιδιού (740-730 π.Χ.) που αποτελείται από επτά επίπεδα γεωμετρικά σχήματα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν έργα δυνατού σχεδίου και εξαιρετικής ζωγραφικής δεξιότητας.
4.Δημιουργία ενός αριστουργηματικού καλλιτεχνικού έργου (κάδρο αφηρημένης τέχνης) μαθητών σύμφωνα με τον τρόπο που δημιούργησαν και αξιοποίησαν βασικές έννοιες της Γεωμετρίας σημαντικοί πρωτοπόροι καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα και ανάρτησή του σε αίθουσα του σχολείου.
Γλυκές σπιτικές αλχημείες σε σχήμα του πιο «καλλίγευστου γεωμετρικού μοτίβου» συνόδευσαν τους μαθητές στις δράσεις τους.
Tις δημιουργικές αυτές δράσεις επιμελήθηκαν και συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, η κ Ρωμανιά Στυλιανή (ΠΕΟ4) η κ Γιαλτά Σοφία (ΠΕ03) και η κ. Σπυροπούλου Φωτεινή (ΠΕ03.50).