Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο οινοποιείο Τσιλιλή στα Τρίκαλα, μία δυναμική επιχείρηση που συνδυάζει τις παραδοσιακές αξίες της οινοποίησης με τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα και εφαρμόζει την απόλυτη τήρηση των κανόνων προστασίας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας <<Θέλω να Δρώ>> με συντονίστριες την κα Αγραφιώτη Σοφία και Κρινίτσα Έρρικα και του περιβαλλοντικού προγράμματος <<Διατροφή στο Μικροσκόπιο >> που υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Τριανταφυλλοπούλου Πελαγία, Παπαδοπούλου Παρασκευή και Νικολάου Αχιλλέας . Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Βίκυ Παπαδοπούλου, Ρεγγίνα Κανδήλα, Ιωάννα Γκαντουλούδη, Νίκη Μποσνάκη, Σοφία Αγραφιώτη και Δήμος Χαριδήμου.
Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου υποδέχτηκαν τους μαθητές στο lobby του οινοποιείου και τους μίλησαν αρχικά για την ιστορία του οινοποιείου και τους αμπελώνες, όπου τα σταφύλια συλλέγονται χειρωνακτικά νωρίς το πρωί και μόνο τα πιο υγιή και ποιοτικά σταφύλια αποτελούν την πρώτη ύλη για το κρασί. Τους μίλησαν ακόμη για τις ετικέτες των κρασιών, τις ποικιλίες των σταφυλιών και τους τόπους παραγωγής και προέλευσης τους και φυσικά μίλησαν με θαυμασμό για τα οινοποιεία της περιοχής της Νέας Αγχιάλου. Στη συνέχεια ξενάγησαν τους μαθητές στους χώρους παραγωγής και των καζανιών και τους ενημέρωσαν λεπτομερώς για τη διαδικασία της ζύμωσης, πώς δηλαδή γίνεται η οινοποίηση σε ανοξείδωτες και δρύινες δεξαμενές κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και περιβάλλοντος. Η αργή, υπομονετική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες εξασφαλίζει στα κρασιά πολυπλοκότητα, πλούτο και φρεσκάδα.
Οι μαθητές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα. Τέλος, επισκέφτηκαν το κελάρι του οινοποιείου όπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία της παλαίωσης. Επιλεγμένα κρασιά παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια , στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου όπου η ισορροπημένη υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία προσφέρουν την ωριμότητα, την πολυπλοκότητα και την μακροβιότητά τους.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου, Καλλιόπη Γουργιώτου, ευχαριστούν θερμά τους υπεύθυνους του οινοποιείου που τους χαρακτηρίζει η άρτια γνώση του αντικειμένου τους και ο επαγγελματισμός. Τους ευχαριστούν θερμά για την υποδοχή και τη φιλοξενία που επιφύλαξαν σε μαθητές και καθηγητές , καθώς δράσεις, όπως αυτή, ενισχύουν τη σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία, καλλιεργούν την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών και εμπλουτίζουν τη μαθησιακή εμπειρία με βιωματικό τρόπο.





















