Μήνας: Μάρτιος 2024
Οι μαθητές του τμήματος Β1 του Γυμνασίου είχαν την τιμή στις 22 και 26 Μαρτίου 2024 να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους μέσα από την αφήγηση και την οπτική της κυρίας Σουλτάνας Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά, φιλολόγου, η οποία το Νοέμβριο του 2021 εξέδωσε το βιβλίο της Τα οδωνύμια της Νέας Αγχιάλου. Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο με αναφορά στην ιστορία των οδών της Νέας Αγχιάλου, με πλούσια τεκμηρίωση και άφθονο εικονογραφικό υλικό. Το βιβλίο αυτό αποτελεί βασική πηγή και εξαιρετικό εργαλείο για τους μαθητές που συμμετέχουν σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να αναζητήσουν την ιστορία των σπουδαίων προσώπων των οποίων τα ονόματα φέρουν ομώνυμοι οδοί του τόπου τους. Σε αυτές τις οδούς οι μαθητές κυκλοφορούν καθημερινά, αλλά ωστόσο αγνοούν τη συμβολή των σπουδαίων εκείνων ανθρώπων.
Η κα Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά ξεδίπλωσε στα μάτια των παιδιών έναν ολόκληρο κόσμο μέσα από αδιάψευστα τεκμήρια, αναφέρθηκε στους ανθρώπους που έζησαν στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, τον ξεριζωμό τους και την εγκατάστασή τους στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Παρουσίασε στους μαθητές ένα πραγματικό θησαυρό που κατά την έρευνά της με κόπο συνέλεξε, πλήθος φωτογραφιών και πολύτιμων βιβλίων που μαρτυρούν το παρελθόν των κατοίκων της Αγχιάλου και την άοκνη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν πολιτισμό στη νέα γη.
Οι μαθητές, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου μας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην κα Σουλτάνα Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά, που με τη γλαφυρή της αφήγηση και την τεκμηριωμένη παρουσίασή της γοήτευσε του μαθητές και τους έδωσε ερεθίσματα να αναζητήσουν τις ρίζες τους, να ενδιαφερθούν για τις οικογενειακές τους ιστορίες και την προφορική ιστορία του τόπου τους.
Μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του σχολείου μας βρέθηκαν στην πόλη της Λάρισας στο αναπαλαιωμένο βιομηχανικό κτίριο του «Μύλου του Παππά» και στην ιδιαίτερα ζεστή αίθουσα του Θεάτρου «Κώστας Τσιάνος» για να ταξιδέψουν στο χρόνο και τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας παρακολουθώντας την εξαιρετική παράσταση «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκη Ζέη. Μέσα από την αθώα ματιά ενός παιδιού γνώρισαν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός της προπολεμικής Ελλάδας, την Δικτατορία της 4ης Αυγούστου και πώς αυτή επηρέασε την καθημερινότητα, αλλά και την πολιτική πορεία της χώρας. Κέφι, φαντασία, ανεμελιά αλλά και πλήθος προβληματισμών και μηνυμάτων ξεπηδούσαν από τη σκηνή του θεάτρου δημιουργώντας ένα ενθουσιώδες κλίμα.
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στο θέατρο τα παιδιά είχαν δουλέψει στο σχολείο πάνω στο έργο της συγγραφέα. Ξεφύλλισαν τα βιβλία της, είδαν εξώφυλλα των μεταφράσεων των βιβλίων της, κατέγραψαν στοιχεία της βιογραφίας της και των έργων της και παρακολούθησαν κομμάτια από συνεντεύξεις της.
Έχοντας προετοιμαστεί λοιπόν, η διδακτική επίσκεψή τους θα ολοκληρωνόταν στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας , ένα υπέροχο κτήριο στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, όπου φιλοξενείται περιοδική εικαστική έκθεση για τη ζωή και το έργο της Άλκη Ζέη. Με τη βοήθεια της υπεύθυνης Κας Μαρίας Μπισμπιγιάννη, τα παιδιά περιηγήθηκαν σε έναν πανέμορφο χώρο, γεμάτο ζεστασιά και ζωή. Κάθε γωνιά χαρακτήριζε κι ένα από τα έργα της δημοφιλούς συγγραφέα. Έργα δεμένα με τη ζωή της, καθώς εμπεριέχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, αριστοτεχνικά πλεγμένα με την μυθοπλασία. Έργα που ανήκουν όχι μόνο στον 20ο αλλά και στον 21ο αιώνα, στοιχείο που δείχνει ότι η συγγραφέας δεν έπαψε ποτέ να αφουγκράζεται την κοινωνία γύρω της, ούτε καν στα βαθιά γεράματα.
Όλα τα παιδιά επέστρεψαν εντυπωσιασμένα από αυτή τη μοναδική, ίσως και πρωτόγνωρη για κάποια, εμπειρία. Στόχος μέσα από αυτήν την επίσκεψη ήταν τα παιδιά να γνωριστούν με το θέατρο, να το αγαπήσουν και να εμπλακούν σε ανάλογες δράσεις. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Μπάκα Αικατερίνη, Νικολάου Αχιλλέας και Κωνσταντίνα Θεοχάρη.
Οι μαθητές και ο Σύλλογος Διδασκόντων απευθύνουν τις ευχαριστίες τους στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που οργάνωσαν με άψογο τρόπο και παρέθεσαν γεύμα που αρμόζει στην ημέρα της Τσικνοπέμπτης σε όσους συμμετείχαν στον περίπατο του σχολείου μας στην παραλία της Νέας Αγχιάλου. Οι μαθητές πέρασαν πολύ όμορφα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, που εκτός από τον περίπατο απόλαυσαν και γιόρτασαν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κυρία Αναγνώστου-Σταυράκη Χαρά και Γιώτα Βούζα-Γάλλου που συνέλαβαν την ιδέα λίγες μέρες πριν, προνόησαν και αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για την πραγματοποίησή της. Ευχαριστούμε επίσης το εστιατόριο Φινιστρίνι που με τον τρόπο του συνέβαλε στην παράθεση του γεύματος.
Οι μαθητές του τμήματος του Γ3 του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2024 το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος του Πανεπιστημίου «Ανοιχτές Θύρες». Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η απόκτηση νέων γνώσεων από τους μαθητές, ο προβληματισμός τους σχετικά με τις προσωπικές επιλογές και η καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης .
Οι μαθητές ενημερώθηκαν από ακαδημαϊκούς για το Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τα επιτεύγματα του τμήματος, αλλά και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Στη συνέχεια, ομάδα φοιτητών ανέλαβε να παρουσιάσει στους μαθητές τα πλεονεκτήματα της φοιτητικής ζωής και τις δυνατότητες που δίνει η πανεπιστημιακή κοινότητα για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη με προγράμματα Erasmus, προγράμματα μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, αλλά και να δώσει απαντήσεις σε όλες τις απορίες των μαθητών.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης, Αγραφιώτη Σοφία, ΠΕ02, Γκούνη Ελένη, ΠΕ04, και Σκόνδρας Γιάννης, ΠΕ 83, ανέλαβαν, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιούν, να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με θετικά πρότυπα και περιβάλλοντα, που θα αποτελέσουν για εκείνους πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.
Οι μαθητές εκφράζουν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους από την εποικοδομητική παρουσίαση που παρακολούθησαν και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει τους διοργανωτές του προγράμματος «Ανοιχτές Θύρες» για τη δυνατότητα που παρέχουν στους εφήβους να προσεγγίσουν χώρους λίκνα των Επιστημών και να οραματιστούν ένα μέλλον γεμάτο πνευματικές αναζητήσεις.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μακρυνίτσας πραγματοποίησε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 η Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, συνοδευόμενη από τις καθηγήτριες Τριανταφυλλοπούλου Πελαγία, Μπάκα Κατερίνα και Θεοχάρη Κωνσταντίνα.
Η επίσκεψη των 38 μαθητών και μαθητριών της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου έγινε στο πλαίσιο των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα «Τα βότανα». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα με το συντονισμό και την εποπτεία των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν το ΚΠΕ Μακρυνίτσας.
Το πρόγραμμα έγινε με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης, με δραστηριότητες πεδίου που προωθούν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών. Συγκεκριμένα στο κτήριο που στεγάζεται το ΚΠΕ έγινε ενημέρωση σε όλους τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και τον τρόπο συλλογής και συντήρησής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα τοπικά βότανα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Μετά την παρουσίαση του θεωρητικού σκέλους του προγράμματος ακολούθησαν πεζοπορικές διαδρομές και η μελέτη των βοτάνων στα μονοπάτια της Μακρυνίτσας. Σε κάθε βήμα οι μαθητές/τριες έβρισκαν βότανα, τα οποία παρατηρούσαν και αναγνώριζαν.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τους υπεύθυνους του προγράμματος του ΚΠΕ Μακρυνίτσας.