Παλαιό Αγιονέρι
Τοποθεσία
Το Παλαιό Αγιονέρι είναι πεδινό χωριό του νομού Κιλκίς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται ανατολικά του Αξιού ποταμού και δυτικά της λίμνης Πικρολίμνη. Απέχει 27 χλμ. από την πόλη του Κιλκίς και 40,5 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Πρώτοι κάτοικοι
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, το Παλαιό Αγιονέρι κατοικήθηκε από Πόντιους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν κυρίως από τον Καύκασο και λιγότεροι από την Ανατολική Θράκη. Υπάρχουν επίσης και μερικές οικογένειες Σαρακατσάνων. Το 1990 εγκαταστάθηκαν 50 οικογένειες παλιννοστούντων από την Τσάλκα της Γεωργίας.
Διοικητική οργάνωση και πληθυσμός
Ως οικισμός το παλαιό Αγιονέρι αναφέρεται το 1918 στο ΦΕΚ 152/Α΄/9-7-1918 με το όνομα Βερλάτζα να ορίζεται έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Μετονομάστηκε σε Αγιονέρι το 1927 και το 1951 το όνομα διορθώθηκε σε Παλαιό Αγιονέρι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Παλαιού Αγιονερίου που ανήκει στη δημοτική ενότητα Πικρολίμνης του δήμου Κιλκίς και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 886 κατοίκους.
Οικονομία
Οι κάτοικοι του Παλαιού Αγιονερίου ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία (αμπέλια, καρπούζια, ελαιόδενδρα, σιτάρι) και την απασχόληση στις βιοτεχνίες της περιοχής (ετοίμων ενδυμάτων, παρασκευής ζωοτροφών, επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης). Μέσα στο χωριό υπάρχουν κρεοπωλείο, παντοπωλείο, καφετέριες, ζαχαροπλαστείο, ταβέρνες, βενζινάδικο, περίπτερο, αγροτικό ιατρείο, ιδιωτικό ιατρείο παθολόγου, φαρμακείο, κομμωτήρια, εργαστήριο ονυχοπλαστικής, πρακτορείο ΟΠΑΠ, φροντιστήριο ξένων γλωσσών.
Εκπαίδευση-Αθλητισμός
Στο χωριό λειτουργεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, ενώ μέσα στο χωριό υπάρχουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, μπασκέτες και κλειστό γυμναστήριο.
Εκκλησιαστική ζωή
Πολιούχος ναός είναι ο Άγιος Γεώργιος που κτίστηκε από τους κατοίκους τη δεκαετία του 1920. Στο Παλαιό Αγιονέρι υπάρχουν, επίσης, τα παρεκκλήσια του Προφήτη Ηλία, της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπους.
Πολιτισμός
Στο Παλαιό Αγιονέρι δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΡΣ» με τα ποντιακά χορευτικά του συγκροτήματα.
Αξιοθέατα
Μία γραφική τοποθεσία, που προσελκύει τους κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, είναι ο Προφήτης Ηλίας, όπου οι επισκέπτες εξορμούν για να απολαύσουν τη φύση με συγγενείς και φίλους την ημέρα του Πάσχα, την Πρωτομαγιά και σε κάθε ευκαιρία. Πόλος έλξης αποτελεί, επίσης, η μικρή λίμνη στην τοποθεσία Γκιόλα.
Ο κήπος της κυρίας Παρθένας
Περνώντας μπροστά από τον κατάφυτο κήπο της κας Παρθένας είναι αδύνατο να μην κοντοσταθείς για να θαυμάσεις τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που κατασκευάζει στο μικρό της εργαστήριο. Η κα Παρθένα διοχετεύει τη δημιουργικότητά της στα δομικά υλικά (φυσικά και τεχνητά) και στα χρώματα για να δημιουργήσει σπιτάκια, μανιτάρια, ζώα, πουλιά. Ξεχωριστό σημείο του κήπου αποτελεί η μικρογραφία του χωριού.
- Αρχική
- Τηλέφωνα
- Ηλεκτρονική Τάξη
- https://self-testing.gov.gr/#mathites
- Σχολικός Εκφοβισμός
- Διδακτικό Υλικό
- Ημέρες Ενημέρωσης Γονέων
- Δράσεις
- Χρήσιμα Αρχεία
- Παλαιό Αγιονέρι
- Μικρόκαμπος
- Βρίσκω τους προγόνους μου
- Links Εκπαιδευτικών – Webex
- Ο τόπος μας
- Νέο Αγιονέρι
- Ενημέρωση Κοινού
- Αυτοαξιολόγηση
- Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς : 2020-21)
- Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς : 2021-22)
- Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς : 2022-2023)
- Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς : 2023-2024)
- Το σχολείο
- Μαθητές
- Πρόγραμμα
- Επικοινωνία