Μια διαφορετική ξενάγηση στην Παλιά Πόλη

Το τμήμα Γ3, μαζί με την ομάδα του σχολικού περιοδικού «e-θρανίο», πραγματοποίησε μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εκδρομή στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, στo πλαίσιο της της δράσης ενεργού πολιτειότητας «Νέοι Πολίτες για Αειφόρο Τουρισμό». Αυτή τη φορά, όμως, η εμπειρία μας δεν ήταν μια συνηθισμένη ξενάγηση. Ήταν μια ουσιαστική εισαγωγή σε έναν κόσμο που οι μαθητές δύσκολα φαντάζονταν, πίσω από τα μεγάλα και συχνά εξιδανικευμένα λόγια για τον τουρισμό.

1

 

Με πολύτιμη καθοδήγηση από την ξεναγό κα Νεκταρία Πουλή, περιηγηθήκαμε στα στενά της μεσαιωνικής πόλης με έναν διαφορετικό τρόπο, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα και την αειφορία σε έναν τόπο όπου η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η προσέγγιση και η αφήγησή της  ήταν εξαιρετική και ουσιαστική: μέσα από εύστοχες ερωτήσεις και διάλογο, οι μαθητές δεν ήταν απλοί ακροατές, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες, που παρατηρούσαν, σκέφτονταν και διατύπωναν τις δικές τους απόψεις.

2

Παρατηρήσαμε τις παλιές γειτονιές και τα σπίτια που άλλοτε στέγαζαν οικογένειες και σήμερα έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα. Είδαμε κτίρια που ανακαινίστηκαν με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και την ιστορία, αλλά και άλλα που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της πόλης, καθώς δεν εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν και στοιχεία που συχνά περνούν απαρατήρητα: οι υπερβολικές ή κακόγουστες επιγραφές καταστημάτων, οι έντονες πινακίδες, οι πρόχειρες κατασκευές και παρεμβάσεις που επιβαρύνουν την αισθητική του ιστορικού τοπίου.

3

Η εκδρομή αυτή δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για παρατήρηση, αλλά και για ενεργό συμμετοχή. Οι μαθητές έθεσαν ουσιαστικά και εύστοχα ερωτήματα, προβληματίστηκαν και κατέγραψαν τις σκέψεις τους μέσα από φωτογραφίες με θεματικές όπως «τι με ενοχλεί», «τι με γαληνεύει» και «τι θα ήθελα να αλλάξει». Μέσα από αυτή τη διαδικασία, άνοιξε ένας γόνιμος διάλογος για το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Η ξενάγηση εξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία και χάρη στη χρήση σύγχρονων μέσων. Ευχαριστίες οφείλονται σίγουρα και στην εταιρεία SPEAKEASY TOUR GUIDE SYSTEM, για την ευγενική χορηγία των συσκευών ενδοεπικοινωνίας και στον κ. Απόστολο Μαραγκούλα. Χωρίς την αρωγή της ομάδας του, η ξενάγηση και συνολικά η εμπειρία μας θα ήταν σαφώς διαφορετική.

Περάσαμε όμορφα, αλλά κυρίως φύγαμε πιο σκεπτόμενοι. Γιατί η Παλιά Πόλη δεν είναι απλώς ένας τουριστικός προορισμός· είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται φροντίδα, σεβασμό και υπεύθυνες επιλογές. Και οι μαθητές μας, ως η γενιά που θα κληθεί να διαχειριστεί το μέλλον, έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνουν άποψη για το τι αξίζει να διατηρηθεί και τι πρέπει να αλλάξει.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση